Zdroj: facebook.com/jozefmetelka

Slovenskí paralympionici sú už dlhé roky vo svetovej špičke a potvrdili to aj na tohtoročných svetových šampionátoch. Dva roky pred paralympijskými hrami v Riu de Janeiro (7. - 18. septembra 2016) sa majstrami sveta stali strelkyňa Veronika Vadovičová i cyklista Jozef Metelka, bronz z MS má stolný tenista Ján Riapoš, titul majstra Európy v lukostreľbe získal Marcel Pavlík, v atletike guliar Adrián Matušík, európske striebro si vybojoval v hode diskom Matušík, bronz plavkyňa Karina Petrikovičová na 100 m znak a Hana Kolníková v behu na 100 m.

Slovenskí zdravotne znevýhodnení športovci dosahujú úspechy na svetových podujatiach aj napriek príprave v pozícii amatérov. Slovensko patrí medzi špičku v rámci medzinárodného paralympijského hnutia. "Musia sa u nás prijať systémové opatrenia, aby sme udržali trend. Nebude to jednoduché. Napríklad Kórejčania majú 150 profesionálov a k dispozícii 50 miliónov dolárov. Udržať sa vo svetovej špičke nie je jednoduché, vlak vám môže veľmi rýchlo odísť," uviedol predseda Slovenského paralympijského výboru SPV Ján Riapoš.

Prvú úspešnú sezónu v paralympijskom športe má za sebou Jozef Metelka (u nás registrovaný pod nickom skywalker594). Na svetovom šampionáte na dráhe v Aguascalientes vyhral stíhacie preteky na 4 km a bol strieborný v pevnom kilometri a scratchi. Na ceste v americkom Greenville bol strieborný v časovke. "Moje predstavy v úvode sezóny neboli veľké, netušil som, čo môžem dokázať. Za všetkým je veľa tvrdej práce. Na dráhe je to vždy lotéria, môže sa stať čokoľvek. Vážim si, že všetko vyšlo. Po zlate som mohol ísť voľnejším štýlom a snažil som sa užiť ďalšie disciplíny. Striebro v časovke v Greenville ma rovnako teší. Čaká ma ďalší rok, pred začiatkom novej sezóny si teraz potrebujem oddýchnuť," uviedol Jozef Metelka, ktorý dokáže jazdiť vyrovnane doma i v zahraničí aj so zdravými cyklistami a súperov poriadne popreháňal aj na slovenskom šampionáte v Brne.

Na paralympijských hrách 2016 v Riu sa bude súťažiť v 22 športoch, novými budú paratriatlon a parakanoe. Do Brazílie by malo cestovať okolo 4350 z celého sveta, ktorý budú bojovať o 528 medailových kolekcií. Slovensko by mohlo mať zastúpenie v jedenástich športoch - atletike, boccii, cyklistike, paradrezúre, lukostreľbe, paratriatlone, plávaní, tlaku na lavičke, streľbe, stolnom tenise i tenise na vozíku. V súčasnosti je predpoklad účasti 38 športovcov a jedného navádzača.

[Foto na úvode: facebook.com/jozefmetelka]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Stovka – psychologická hranica. Mnoho hobby cyklistov ju síce dáva bežne, pre väčšinu je to však hranica, za ktorú sa ešte nedostali, resp. dlhšiu dobu sa chystajú na jej zdolanie.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up