Rozhovor: Peter Zanický hodnotí prvý rok Detskej tour - Bicyklovať je zábava

Rozhovor: Peter Zanický hodnotí prvý rok Detskej tour - Bicyklovať je zábava

Detskú tour Petra Sagana tvorilo 8 kôl v rôznych častiach Slovenska. Nový formát detských cyklo závodov sa osvedčil a zaujímavo doplnil sprievodný program hlavných bike maratónov. Ako vidí prvú sezónu a tento krok do neznáma hlavný organizátor Peter Zanický sa dozviete v nasledujúcom rozhovore...

Prvý ročník Detskej Tour Petra Sagana sa skončil pred vyše mesiacom. Ako ju hodnotíš a naplnili sa Tvoje očakávania, s ktorými si sa púšťal do jej organizovania?
Bol to taký krok do neznáma. Prvým impulzom pre mňa bol partner súťaže, ktorý nás oslovil: „ Dobrý deň, nechceli by ste pripraviť pre deti niečo zaujímavé na bicykli, my Vás radi podporíme“. A dokonca nebola tam požiadavka spojiť súťaž s menom Peťa Sagana, ako by si človek mohol myslieť. To prišlo neskôr, tak spontánne. S tým som sa na Slovensku ešte nestretol! Cyklistické kluby to poznajú - človek chodí, prosí, vypisuje žiadosti.
A naplnenie očakávaní po súťaží? ...áno naplnili sa, z mojej strany veľká spokojnosť.

Koľko detí sa približne zúčastňovalo jednotlivých kôl a zvyšoval sa počet súťažiacich počas sezóny?
Od začiatku som si uvedomoval, že cyklistika nie je futbal. Tu nehrozí, chlapci berte kopačky, nastupovať do klubového autobusu a ideme na turnaj. Každý rodič musí na cyklistickú súťaž pripraviť bicykel, poskladať bicykel ráno do auta, upraviť si víkendový program. Preto konečné číslo 2000 detí za celú Detskú tour ma príjemne prekvapilo. Už v apríli na prvom kole sa vo Svätom Jure prezentovalo 330 detí. K tomu na trati rodičia, starí rodičia, cyklisti z cyklo maratónu. Áno v dejisku Detskej tour bolo vždy plno. Musím však priznať, že tento rok nám počasie veru prialo, veď okrem Slovenského raja nám vôbec nepršalo.

Na trati
Ako to bolo s dievčatami – prišli si ich zajazdiť dosť a ako si poradili s traťou?
Tak to bolo najväčšie prekvapenie. Tretina účastníkov Detskej tour boli dievčatá! A boli veľmi šikovné a talentované. Zvládli rovnaké trate ako chlapci a niektoré majú naozaj veľký potenciál. Peťo Sagan je asi pozitívnym lákadlom pre ne .

Zvládli deti pripravené trasy? Plánuješ do budúcna aj náročnejšie trasy, alebo ich bude treba zjednodušovať?
Detská tour nemá byť konkurenciou Slovenského pohára v horskej cyklistike, kde trate sú náročnejšie. My chceme, aby cyklistike „pričuchli“ aj deti, ktoré mali bicykel dlho odložený v pivnici a náročnou traťou ich len odradíme. Sme radi, že prichádzajú aj na ďalšie kolá, veď približne 60-100 detí chodilo pravidelne na každé kolo Tour a to je super. Veď len taká vzdialenosť medzi Bratislavou a Grančom, kde sme súťaž pripravovali je 400 kilometrov.

Deti
Na Detskej tour závodili deti od 3 do 16 rokov. Ktorá kategória bola najpočetnejšia a v ktorých kategóriach sa súťažilo najviac?
Najviac obsadenou kategóriou bola kategória chlapcov aj dievčat 5-6 rokov. Čo je super, že vôbec tieto deti vedia už bicyklovať! To by im závidel aj Peťo Sagan, v tom čase bez pomocných koliesok mu to moc nešlo S touto generáciou to nie je tak zlé, ako všade počúvame, deti aj rodičia si uvedomujú prínos športu a telesnej zdatnosti, potrebujeme im len vytvoriť podmienky. Kedysi nám stačila lúka za domom a rodičia nemali ani tušenia, kde sme. Teraz sa musíme prispôsobiť dobe, nie nariekať. Je to tak, cesty sú plné, nebezpečné a preto pokiaľ na Slovenskú budú pravidelne cyklo súťaže, rodičia si cestu nájdu. Podobným projektom ktorý som v minulosti organizoval bola Národná cyklistická súťaž. A o tom, že súťaží pribúda svedčí aj liga, ktorú poriadajú chlapci z KPHC Turčianske Teplice a taktiež v iných mestách (a o mnohých možno ani nechyrujem). Preto aj zvažujeme, že budeme uverejňovať na našom webe detskatour.sk odkazy aj na ostatné detské cyklistické súťaže, aj keď nie sú súčasťou Detskej tour.

V našom rozhovore, ktorý sme spolu spravili pred začiatkom Detskej tour, si hovoril, že jedným z cieľov je docieliť alebo aspoň zistiť, ako posunúť akcie (cyklomaratóny) na celodenné podujatie, tak aby súťažiaci neodchádzali po príchode do cieľa hneď domov. Podarilo sa spraviť z akcií viac rodinnú záležitosť, alebo zistiť ako sa posunúť viac týmto smerom?
Presne tak. Nechceme, aby deti chodili na súťaž len vyhrávať, ale v prvom rade zabaviť sa súťažou! Preto aj ten náš slogan Bicyklovať je zábava. A k tomu kultúrny program sa nám osvedčil – martinské bábkové divadlo a bystrické Harry Theather pripravili vždy niečo zaujímavé na pódiu – Vajce na vandrovke, Havo Slavo a iné zaujímavé rozprávky pre detských účastníkov boli lákadlom. Tiež výstavné stánky, detské nafukovacie atrakcie, niekde animátori, cyklo trenažére, či trial show - proste bolo na čo pozerať. O príjemnú atmosféru sa pričinili aj organizátori „dospelého“ cyklomaratónu, či automobilka ktorá vstúpila do seriálu cyklomaratónov. Som zástancom toho, že sily musíme spájať, nie každý hrať sa na svojom pieskovisku. Vtedy to ide ľahšie a hlavne podarí sa väčšia vec.

Na štarte
S akými reakciami si sa stretával zo strany rodičov? Nepreháňajú to príliž s nárokmi na svoje ratolesti, ako je občas vidieť pri rôznych iných súťažiach detí?
Úplne tomu nezabránime . Rodičia to prežívajú veľa krát viac ako samotní súťažiaci. Pokiaľ je to niečo ako „prehoď si“, „tú zákrutu si nadíď“, „teraz zo sedla“, tak myslím, že je to v pohode. Pokiaľ už počujem niečo ostrejšie, tak sa už rodičovi prihovorím aj ja. Detská tour nemôže byť stres, písomka z matiky...

Pozdávalo sa maratónom spojenie s Detskou tour? S akými reakciami si sa stretával zo strany organizátorov? Môžeme sa tešiť v ďalšej sezóne na viac kôl?
Áno, spojenie s cyklo maratónmi bol výborný nápad! A to ma dosť ľudí od toho odhováralo.
Každý z organizátorov sa postavil k súťaži zodpovedne. Viete tu nemôžeme hovoriť o komercií (deti štartujú zdarma, alebo za symbolické euro), každý usporiadateľ mal s organizáciou určité starosti- pripraviť trať, zabezpečiť ľudí na prezentáciu a podobne. My sme financovali väčšinu nákladov, ale aj tak časť bremena, či už finančného alebo organizačného zostala na organizátora cyklomaratónu. Som rád, že usporiadať Detskú tour Sagana je aj vec prestíže a len dnes evidujem 17 žiadostí na usporiadanie súťaže v roku 2015. Na jednej strane ma to teší, na druhej strane nezvládneme toľko podujatí a chceme aj obmieňať miesta súťaží.
Len ako nájsť kľúč na obmenu, keď ste so spoluorganizátormi spokojní?
Pokiaľ budeme mať finančne pokrytý celý projekt v plnej výške, tak istotne celkový počet kôl by sme z pôvodných 8 kôl zvýšili. Je teraz na nás, aby sme získali na Detskú tour aj ďalších partnerov.

V lete sa uskutočnil aj cyklistický kemp Petra Sagana. Majú deti v sebe zápal, chuť naozaj makať a napredovať v cyklistike? Prípadne našli sa aj nové talenty ako Sagan ?
Áno v lete sme usporiadali dva kempy (Reportáž: Cyklistický kemp Petra Sagana), kde sa snažíme deti naučiť to, čo sa za týždeň naučiť dá – teda správne návyky. Zápal deťom nechýba, ale ako napredovať, keď v meste chýba cyklistický klub, kde by deti trénovali celoročne? U nás v Žiline trénuje 50 detí pod trénerským vedením a to sa odzrkadlí, ostatní to majú naozaj ťažšie. Kemp istotne nevyrieši tento problém, ale robíme čo je v našich silách. Ponúkame v lete bicyklovanie v malej Fatre. My v kempe nehľadáme nového Sagana, ale keby sa objavil, tak sa vôbec nenahneváme

Baví deti bicyklovanie? Predsa len v súčasnosti je dostupnejšia „pohodlnejšia“ zábava pri počítači alebo televízii...
Jednoznačne baví a majú obrovskú motiváciu, keď vidia Petra Sagana v televízií. Ak by som podobný projekt nevyskúšal asi by som si to raz vyčítal.

Víťaz
Ktoré kolo sa Ti páčilo najviac a prečo práve to?
Nechcem byť diplomatický, ale naozaj neviem. Nikde sa malé chybičky vyskytli, ale sme v prvom ročníku, s tým som rátal. Mal som vynikajúci rozhodcovský zbor, ktorý nám zabezpečoval Slovenský zväz cyklistiky a to je alfa omega súťaže. Viete si predstaviť, že o 9.30hod sa ešte deti prihlasujú na súťaž a o 20 minút už sú mená s číslami nahodené v notebooku a deti jazdia na trati?! A to hovoríme o 12 kategóriách, kde rozdiel medzi prvým a posledným pretekárom sú aj dve - tri kolá. Naozaj rozhodcovia klobúk dole.
Problémom vidím skôr s kapacitou priestoru. Ten proste nenafúkneme a niekde sa už naozaj Detská tour nezmestí. Budeme nútení niektoré miesta opustiť, aj keď opakujem spolupráca z organizátorom bola na jedničku. Niekde možno budeme nútení rozdeliť cyklo akciu na celý víkend - jeden deň dospelí, druhý deň deti. Kde však priestor dovolí, ostaneme istotne v jednom spoločnom dni.

Ktoré veci sa Ti najviac páčili na Detskej tour a čo chceš naopak zlepšiť alebo zmeniť?
Na Detskej tour nemôže nikto zakričať: "Hej ty, choď sa postaviť dozadu, ja som lepší“. Na štart sú deti zoradené tak ako sa prezentovali. Nie rovný a rovnejší. A tak, ak niekto chcel dieťa predsa v prvej rade, tak vycestoval už v piatok, ubytovali sa, urobil si rodinný výlet. Toľko malých „saganovcov“ z celého Slovenska som videl deň pred súťažou na Spišskom hrade... a o to ide, cyklistika má byť súčasťou rodinného víkendu.

Na trati
Môžeš prezradiť, aké máš plány na ďalšiu sezónu Detskej tour a na čo sa môžu deti a ich rodičia tešiť?
Prevratné zmeny nechystáme, len obrusovať, zlepšovať to čo sme pripravili. Takým dlhodobým cieľom je, aby sme raz naozaj Detskej tour pokryli celé Slovensko (teraz je aktívny hlavne východ Slovenska) a súťaž mali či už v Komárne, na Kysuciach alebo aj na Domaši.

Ďakujem za rozhovor a ak chceš niečo doplniť alebo odkázať našim čitateľom, nech sa páči...
Nechcem, aby to znelo nejako „pokrokovo“, ale nič mi iné neostáva ako poďakovať MTBikeru a ostatným partnerom, ktorí šíria myšlienku Detskej tour Petra Sagana
Ďakujeme Vám.

Video: Tour Petra Sagana Svit


report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Detská tour Petra Sagana v Žiline - zábava na blate

Reportáž: Detská tour Petra Sagana v Žiline - zábava na blate

Cez víkend pokračovala Detská tour Petra Sagana 2. kolom v žilinskom lesoparku. Už aj tak náročnú trať, tak ako minulý rok, skomplikoval dážď.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Detská tour Petra Sagana - ročník 2023 už pozná svojich víťazov

Detská tour Petra Sagana - ročník 2023 už pozná svojich víťazov

Tento rok si za finále Detskej tour Petra Sagana organizátori vybrali už osvedčený krásny areál X-BIONIC a to priamo pri dostihovej dráhe Ferries.
keyboard_arrow_up