Peter Sagan: Nevyhral som, pretože každý mi povedal, že by som mohol vyhrať

Peter Sagan: Nevyhral som, pretože každý mi povedal, že by som mohol vyhrať

Čech Zdeněk Štybar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Le Havre a merala 191,5 km. Peter Sagan opäť skončil na 2. mieste, už štrnástykrát na Tour v kariére.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan v službách Tinkoff-Saxo finišoval druhý v ročníku 2015 už tretíkrát, raz bol tretí. Na piaty etapový triumf čaká od 5. júla 2013. V bodovacej súťaži stráca Sagan na vedúceho Andrého Greipela tri body. Naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V celkovom priebežnom poradí je Sagan stále štvrtý, ale odstup od vedúceho Tonyho Martina stiahol na 27 sekúnd.

Pád v 1:50 z pohľadu kamery na riadítkach

Neskôr vidieť obchádzanie pádu tesne pred finišom.

Tretí skončil vo štvrtok Francúz Bryan Coquard. V žltom drese jazdiaci Tony Martin mal kilometer pred cieľom pád a cez pásku prešiel iba s pomocou tímových kolegov z Etixx - Quick-Step s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Keďže však spadol v ochrannej zóne, zostal pri jeho mene čas pelotónu a naďalej vedie celkové poradie s náskokom 12 sekúnd pred Chrisom Froomom. Tretí je Tejay van Garderen s odstupom 25 sekúnd a o ďalšie dve sekundy je Sagan.

"Štybar zaútočil v poslednom kopci a v skupine okolo mňa nemal nikto tie správne nohy. Všetci čakali, čo budem robiť. Ak by som prenasledoval Štybara, išli by po mne. Vynaložil by som potom množstvo síl a nemohol by som šprintovať. Som spokojný aj s druhým miestom, André Greipel nebol vpredu a ja som získal dôležité body," povedal v rozhovore pre tímový web Peter Sagan.

Pád tesne pred cieľom


Záver bol taktickou bitkou. Peter Sagan zostal vpredu bez tímovej podpory, napriek tomu išiel podľa vopred stanoveného plánu. "Dnes som demonštroval, že mám dobré nohy. V týchto pretekoch každý odo mňa čakal víťazstvo. Treba zostať pokojný. Niekedy sa veci zvrtnú iným smerom, inokedy sa podaria. V závere som chcel byť v kopci vpredu a čakať na šprint. Nikto však nesťahoval stratu na Štybara," komentoval Peter Sagan. "Zelený dres som vyhral trikrát v rade, bolo by pekné, ak by sa mi to podarilo opäť. Bude to však veľmi náročné," dodal na tímovom webe.

"Je to niečo úžasné. Každý, kto štartuje na Tour de France, sníva o víťazstve v niektorej z etáp. Ja som cítil šancu na kockách, ale dokázal som to až dnes. Pôvodne som si myslel, že pôjdeme záver na Cavendisha, ale nakoniec to vyšlo na mňa. Som naozaj nevýslovne šťastný," uviedol Zdeněk Štybar v prvej televíznej reakcii pre Eurosport.

Finiš


Trasa 6. etapy mala zvlnený profil s tromi horskými prémiami IV. kategórie a cyklisti išli zväčša popri morskom pobreží. Na trati sa museli vyrovnať v Normandii s nástrahami bočného vetra od mora. Záver vyhovoval nie čistokrvným šprintérom, ale skôr jazdcom, ktorý sa vedia rýchlostne presadiť aj v miernom stúpaní. 850 m dlhý kopček Cote d´Ingouville s priemerným sklonom 7% mal vrchol 500 m pred cieľovou čiarou.

Na štarte v Abbeville bolo 188 cyklistov. Už po piatich kilometroch sa z pelotónu odpútali Daniel Teklehaimanot (MTN - Qhubeka), Perrig Quémeneur (Europcar) a Kenneth van Bilsen (Cofidis) a postupne si vypracovali vyše dvanásťminútový náskok. Eritrejský reprezentant Daniel Teklehaimanot jazdil aktívne a vyslúžil si ako prvý Eritrejčan dres najlepšieho vrchára, z bodkovaného trička vyzliekol Joaquima Rodrígueza. Pelotón šetril energiou, jazdci sa nikam neponáhľali. Postupne prevzali na jeho čele iniciatívu jazdci tímov Lotto-Soudal a Giant-Alpecin.

Pokoj v balíku sa skončil až pred rýchlostnou prémiou, 45 km pred cieľom získal Peter Sagan deväť bodov. Postupne sa strata pelotónu na vedúcu trojicu znižovala. Na čele už pracovali aj jazdci tímov Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo. Desať kilometrov pred cieľom pelotón pohltil Quémeneura a Teklehaimanota, ďalej bojoval už len Van Bilsen. Aj jeho aktivita sa skončila 3 km pred páskou. Záver už bol veľká taktická bitka. Kilometer pred cieľom prišlo v pelotóne k pádu, do ktorého sa zaplietli aj Tony Martin, Vincenzo Nibali či Nairo Quintana. U doterajšieho lídra Martina to vyzerá na vážnejšie zranenie.

Veľmi dobre koncovku zvládol Zdeněk Štybar. Bývalý trojnásobný majster sveta v cyklokroskárskych pretekoch elite sa v záverečnom kopci odpútal od konkurentov a dosiahol prvý etapový úspech na Tour. Sagan vyhral súboj o druhú priečku, finišoval s odstupom 2 sekúnd za víťazom.

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France:

6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km): 1. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - Quick-Step 4:53:46 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 3. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 4. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 5. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 6. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 7. Edvald Boasson Hagen (Nór.) MTN - Qhubeka, 8. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 9. Julien Simon (Fr.) Cofidis, Solutions Credits, 10. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar všetci +2 s

Poradie po 6. etape: 1. Tony Martin (Nem.) Etixx - QuickStep 22:13:14 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +12 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +25, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +27, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +38, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +40, 7. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx - QuickStep +46, 8. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +48, 9. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - QuickStep +1:04, 10. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +1:15

Bodovacia súťaž: 1. André Greipel (Nem.) 161 bodov, 2. Peter Sagan (SR) 158, 3. John Degenkolb (Nem.) 120, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 94, 5. Bryan Coquard (Fr.) 86.

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 22:13:41 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +52 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:41, 4. Romain Bardet (Fr.) +2:39, 5. Thibaut Pinot (Fr.) +6:03
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up