Zdroj: YouTube

Slovenský cyklista Erik Baška sa stal majstrom Európy v kategórii do 23 rokov. Reprezentant tímu AWT-GreenWay ovládol záverečný špurt nedeľňajších popoludňajších pretekov jednotlivcov na 161 km v estónskom Tartu. Jeho víťazný čas bol 3:36:49 h. Striebro si vybojoval ruský reprezentant Mamir Staš a bronz putuje do Talianska zásluhou Davideho Martinelliho.

Na štarte bolo 160 pretekárov z 33 krajín. Bola to posledná disciplína šampionátu a Slovensko malo na štarte šesťnásobné zastúpenie. Okrem Bašku sa predstavili aj Andrej Strmiska, Juraj Bellan, Ľuboš Malovec, Juraj Lajcha a Tomáš Harag. V cieli boli klasifikovaní iba traja slovenskí reprezentanti. Juraj Bellan skončil 89. a Juraj Lajcha 108. Preteky do 23 rokov v Tartu poznačil hromadný pád, v ktorom boli aj slovenskí cyklisti, ktorí museli predčasne odstúpiť.

Baškov titul majstra Európy je jedným z najväčších úspechov slovenskej cestnej cyklistiky na šampionátovej úrovni. Väčší úspech dosiahol iba Peter Velits v roku 2007, ktorý sa stal vtedy v nemeckom Stuttgarte majstrom sveta do 23 rokov. "V páde sme mali troch chalanov, ktorí vypadli už v prvom okruhu. Ľuboš Malovec musel ísť aj do nemocnice, ale nie je to také zlé, ako to spočiatku vyzeralo. Erikovi Baškovi zostali už len dvaja pomocníci a vo finále zostal vpredu z našich sám. Bol to mestský okruh plný zákrut, ale jemu to vyhovovalo. Špurtovať začal relatívne skoro už 300 m pred cieľom, ale dokázal to udržať až do konca. Špurtovalo sa vo veľkom ´balíku´, približne 50-60 ľudí,“ zhodnotil preteky športový riaditeľ a manažér výpravy SR Martin Riška.


"Bol to veľmi technický okruh bez väčších stúpaní, a to mi vyhovovalo. Mám to rád. Vedel som, že musím jazdiť vpredu, aby som sa vyhol pádom aj ďalším problémom a potom zašpurtovať. To sa mi podarilo. Všetko vyšlo výborne, aj keď som mal v samom závere maličké kŕče, ale to zjavne nevadilo. Som veľmi šťastný a nemôžem tomu uveriť,“ uviedol Baška v cieli podľa špecializovaného serveru cycling-info.sk.

Výsledky - nedeľa:
Preteky jednotlivcov do 23 rokov (161 km): 1. Erik Baška (SR) 3:36:49 h, 2. Mamir Staš (Rus.), 3. Davide Martinelli (Tal.) - obaja rovnaký čas ako víťaz,... 89. Juraj Bellan 3:44:21, 108. Juraj Lajcha (obaja SR) 3:50:44,...Andrej Strmiska, Ľuboš Malovec a Tomáš Harag (všetci SR) preteky nedokončili

[Foto na úvode: YouTube]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja dokonalá sezóna

Moja dokonalá sezóna

Je tu koniec pretekárskej sezóny a teda čas bilancovania splnených alebo nesplnených cieľov.
Sagan do svojej rozrastajúcej sa zbierky cenných triumfov pridal víťazstvo na majstrovstvách Európy

Sagan do svojej rozrastajúcej sa zbierky cenných triumfov pridal víťazstvo na majstrovstvách Európy

Sagan ovládol šprintérsku koncovku v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom vo francúzskom Plumelci. Na trati dlhej 236,3 km dosiahol slovenský rýchlik výsledný čas 5:34:23 h. Druhý skončil v rovnakom čase Francúz Julian Alaphilippe a na treťom mieste prišiel do cieľa Španiel Daniel Moreno.
Mladí Slováci sa nepresadili

Mladí Slováci sa nepresadili

Súhrn výsledkov majstrovstiev Európy mužov do 23 rokov a juniorov v cestnej cyklistike v holandskom Zeelande:

keyboard_arrow_up