Zdroj: Facebook: Velits Brothers

Víťazmi úvodnej etapy cyklistickej Vuelty, ktorou bola tímová časovka na 7,4 km z Puerto Banús do Marbelly, sa stal tím BMC Racing so slovenským jazdcom Petrom Velitsom. Práve Velits priviedol v sobotu podvečer ako prvý do cieľa svojich spolujazdcov vo výslednom čase 8:11 min, ktorý bol o sekundu rýchlejší ako sumárny výkon členov Tinkoff-Saxo s lídrom Petrom Saganom.

Ďalší zo spolufavoritov Etixx - QuickStep so Slovákom Martinom Velitsom obsadil v úvodnej etape 5. miesto.

Víťazný tím BMC Racing je úradujúcim majstrom sveta v časovke družstiev. Z pôvodnej deviatky jazdcov BMC prišla do cieľa iba pätorka. Peter Velits vzhľadom na to, že preťal cieľovú čiaru ako prvý, bude prvým lídrom Vuelty a zároveň nositeľom červeného dresu napriek tomu, že výsledky tímovej časovky sa do celkovej klasifikácie jednotlivcov nerátajú. "Kľúčom k úspechu bola tímová stratégia. Rozhodli sme sa niekoľkých jazdcov obetovať už po štarte. Nebol konkrétny plán, kto by mohol byť v červenom drese. Vyšlo to na mňa a som na to hrdý," cituje oficiálny server Vuelty Petra Velitsa.

"Bola to veľmi zaujímavá trať, úzka a technická, pripadal som si ako na pretekoch Strade Bianche. Snažili sme sa ísť naplno. Skončil som zase druhý, čo už môžem na to povedať... Zajtra je na programe etapa s dojazdom do kopca a k slovu sa zrejme dostanú špecialisti," povedal Peter Sagan v rozhovore pre Eurosport.

Sedemdesiaty ročník cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa odštartoval netradične - krátkou tímovou časovkou v atraktívnom prímorskom prostredí. Trať viedla takmer po úplnej rovine, ale po úzkych cestičkách s množstvom zákrut a zmien rytmu, s prašnými, pieskovými aj drevenými sekciami v bezprostrednej blízkosti mora. Práve piesok a vznášajúci sa prach boli príčinou toho, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) rozhodla o nezarátaní výsledkov tímovej časovky do celkovej klasifikácie jednotlivcov, iba družstiev.

V nedeľu je na programe Vuelty 2. etapa z Alhaurin de la Torre do Caminito del Rey (165 km) a na cyklistov čaká prvý z deviatich dojazdov do kopca na trase tohtoročných pretekov Okolo Španielska.

Výsledky

1.etapa (Puerto Banús - Marbella, tímová časovka na 7,4 km): 1. BMC Racing (Samuel Sánchez, Darwin Atapuma, Marcus Burghardt, Alessandro de Marchi, Jempy Drucker, Amael Moinard, Joey Rosskopf, Tejay van Garderen, Peter Velits) 8:10,6 min, 2. Tinkoff-Saxo, 3. Orica-GreenEdge - obaja +1 s, 4. LottoNL-Jumbo +8, 5. Etixx - QuickStep +10, 6. Trek Factory Racing +11

[Foto na úvode: Facebook: Velits Brothers]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up