Peter Sagan dostal pokutu za reakciu po páde zapríčineným doprovodnou motorkou a dnes odstúpil kôli zraneniam v Vuelty

Peter Sagan dostal pokutu za reakciu po páde zapríčineným doprovodnou motorkou a dnes odstúpil kôli zraneniam v Vuelty

Sagan odstúpil zo záverečného tretieho podujatia Grand Tours v sezóne pred nedeľňajšou 9. etapu. Vráti sa domov, kde si dolieči zranenia, ktoré utrpel v sobotňajšej 8. etape pri incidente s motocyklom. Čo na to povedal Sagan a jeho tím?

Sagan utrpel viaceré zranenia ako následok zrážky s bezohľadným motocyklistom v pelotóne niekoľko kilometrov pred cieľom sobotňajšej etapy v Murcii. Podľa serveru Tinkoff-Saxo sú to popáleniny prvého a druhého stupňa na ľavej strane tela od bedrovej časti až k predkoleniu. Okrem toho má 25-ročný Slovák pomliaždené ľavé predlaktie, kde má krvnú podliatinu.

"Tímový lekár v súčinnosti s našimi športovými riaditeľmi na Vuelte rozhodli, že Sagan nemôže v pretekoch pokračovať so zraneniami, ktoré utrpel. Odletí domov najskôr, ako to bude možné," píše portál Tinkoff-Saxo.




Sagan o zrážke

"Keď chýbalo do cieľa asi 10 km, bol som v prvej skupine balíka a pred nami menšia skupinka. Vybral som sa ich prenasledovať, nikto nechcel ísť do háku a keď som im ukazoval rukou, aby ťahali, a ako som práve striedal, letela za mnou motorka. Odrazu som pocítil ranu zozadu a ocitol som sa na zemi… Motorku som už nevidel, išla ďalej. Vedel som, že ma niekto z organizátorov zhodil, niekto z motorkárov, čo sa vlastne starajú o našu bezpečnosť," popísal Peter Sagan aj na svojej facebookovej prezentácii incident, ktorý sa zrodil nie jeho vinou.

Vedenie rusko-dánskeho tímu je sklamané, že Sagan musel predčasne opustiť pelotón pretekov Okolo Španielska. Mal tam rozhodne ambície bojovať o víťazstvá v koncovkách jemu profilovo vyhovujúcich etáp. "Vuelta sú jedny z najdôležitejších pretekov sezóny a Sagan spoločne s celým tímom v nich mali veľké očakávania. Napriek tejto veľkej strate sa Tinkoff-Saxo sústredí na zostávajúce ciele, ktoré sú spojené s úspechmi Rafala Majku v etapách v kopcovitom teréne. Bude tam tímovým lídrom a pôjde mu aj o čo najlepší výsledok v celkovej klasifikácii," vysvetlilo vedenie Tinkoff-Saxo na svojej internetovej stránke.


VIDEO: 8 km pred cieľom mal Peter Sagan pád, keď do neho narazilo doprovodné vozidlo

Sagan si ihneď uvedomil, že prišiel o možnosť bojovať o etapové víťazstvo. "Chcem otvorene povedať, že nie som vôbec nadšený, pretože tieto incidenty sa v poslednom čase stavajú akosi často. Pretekári sú ticho a všetko napokon v tichosti prejde. Napríklad v San Sebastiane zhodil Grega van Avermaeta v kopci motorkár, ktorý nevie jazdiť... Na ďalších pretekoch organizátori nechali dopravné značky, obmedzenia na ceste v šprinte asi dvesto metrov pred cieľom, kde bol tiež veľký pád a všetko prešlo potichu," skonštatoval Sagan.

Elitnému slovenskému cyklistovi sa nepáčia tieto zapríčinené pády, ktoré sa rodia z prehnanej "starostlivosti o bezpečnosť jazdcov". "Taká motorka váži aj 200 kg. Ak by ma prešla, čo by sa mohlo stať? Našťastie mám len odreté telo, najmä nohu, a narazenú ruku. Mohlo to však dopadnúť aj oveľa horšie," doplnil Sagan v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol mediálny manažér Jozef Korbel.

Pokuta 300 švajčiarskych frankov

Dvadsaťpäťročný rodák zo Žiliny za svoj slovný výpad voči organizátorom dostal peňažnú pokutu 300 švajčiarskych frankov. Dvesto mu naparili za "hrozby a urážky" a stovku za "konanie poškodzujúce imidž cyklistiky." Informuje o tom špecializovaný server Cyclingnews.

Som dobitý a ešte za to, že som vynadal organizátorom, dostanem pokutu. Je to vôbec možné?

"Po páde som bol skutočne veľmi nahnevaný. Motorka odišla preč, čo tiež nenapomohlo k tomu, aby som bol pokojný. Nie som vinníkom môjho pádu. Som dobitý a ešte za to, že som vynadal organizátorom, dostanem pokutu. Je to vôbec možné? Viem, že to musím akceptovať, aj pokutu, ale pripadá mi to smiešne až komické. Ale čo už, taký je život a ide sa ďalej. Keby ten pád bol vlastnou vinnou... Bol však zavinený niekým, kto má dávať na nás pozor. My cyklisti súťažíme, či je zima alebo teplo, dávame do toho všetko, aby sme víťazili, a v závere etapy, keď som už mysľou na šprinte, ma niekto zhodí. Otvorím si potom ústa a dostanem pokutu. Čo mám robiť? Kde sú moje práva? Mám sa pobaliť a ísť radšej domov? Som zvedavý, či sa niečo po mojom páde zmení, ale asi nič… Môj názor je, že rozhodne by sa už malo niečo v cyklistike v tomto smere zmeniť," uzavrel Sagan vo svojom komentári k incidentu.

Vedenie tímu Tinkoff-Saxo v tejto súvislosti zvažuje právne kroky voči vinníkovi alebo vinníkom, ktorí zapríčinili pád Petra Sagana 8,2 km pred cieľom etapy. "Tinkoff-Saxo zastáva názor, že pády cyklistov zavinené ľudským zlyhaním bez ohľadu na to, či poškodili jazdcov nášho tímu alebo iných, sú neprijateľné na vrcholnej športovej úrovni cestnej cyklistiky," píše sa v tlačovej správe Tinkoff-Saxo.

Peter Sagan na tohtoročnej Vuelte už vyhral jednu etapu, v ďalších dvoch bol druhý (vrátane tímovej časovky), raz aj tretí a až do nedele mal na sebe i dres lídra bodovacej súťaže. V celkovej klasifikácii po 8. etape mu patrí 108. priečka s odstupom 54:27 min za lídrom Estebanom Chavesom z Kolumbie.

Video


Fakt, že motorkár ušiel z miesta nehody, však nikto z organizátorov neriešil. Motorkár nezastavil, ale pokračoval po zhodení Sagana ďalej v jazde.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up