Test: Ľahká AM prilba Cratoni AllRide a okuliare Cratoni Raw - nie len pre tých, ktorí chcú na biku dobre vyzerať

Test: Ľahká AM prilba Cratoni AllRide a okuliare Cratoni Raw - nie len pre tých, ktorí chcú na biku dobre vyzerať

Nemecká značka Cratoni mala povesť výrobcu trochu konzervatívne vyzerajúcich XC prilieb. Môj záujem o ne stúpol najmä uvedením nového sortimentu prilieb s označením ALL. Pre enduro jazdenie boli predstavené prilby AllTrack, AllSet a samozrejme nesmela chýbať ani varianta pre začínajúcich All mountain jazdcov v podobe prilby AllRide, ktorú som podrobil niekoľko-týždňovému testovaniu.

K prilbe som mal možnosť si vybrať aj okuliare Cratoni, ktoré tak vhodne vizuálne doplnili prilbu. Je len málo skiel, ktoré fungujú rovnako v tieni stromov ako aj na priamom slnku a Cratoni RAW sa snažia tieto protichodné vlastnosti skĺbiť.

Prvé dojmy




Pri prvom uchopení do rúk si nemôžete nevšimnúť veľmi nízku hmotnosť. Prilba váži iba 250 gramov, čo je impozantné zvlášť k ploche, ktorá vás chráni. Prilby od konkurenčných značiek za približne rovnakú cenu vážia zvyčajne 300 gramov a vyššie. Farebne je ladená do svetlejších odtieňov, takže aj v horších svetelných podmienkach budete dobre videný. Taktiež 13 otvorov by malo zaručiť dobré prúdenie vzduchu, ale to si overíme až pri samotnom jazdení...

3 ďalšie farebné prevedenia


Konštrukcia

Cratoni AllRide je vyrobená ako ostatné prilby série ALL technológiou Inmold, čo znamená, že tlmiaca hmota je priamo vstrekovaná do plastu, čiže výsledkom je vyššia pevnosť. Prilbu som skúšal stláčať vo všetkých smeroch, ale žiadnej deformácie alebo malého preliačenia som sa nedočkal. Čo sa týka veľkosti prilby, model AllRide je dostupný len v univerzálnom prevedení. Cratoni uvádza, že je vhodný pre obvod hlavy od 53 - 60 cm. Pre môj obvod 58 cm, sadla ako uliata. Trošku som sa bál, že mi prilba bude tesná, ale Cratoni používa menšie vypchávky, takže si môžete prilbu ešte na hlave doladiť.

Systém zapínania je klasický pod bradou a Cratoni ho nazval RLS (Rapid Lock System). Na rozopnutie je potrebné stlačiť červený popruh, čím sa povolí ozubená časť a prilba je rozopnutá.


Ide o veľmi rýchle a pohodlné rozopínanie. Ja som si však musel na toto zapínanie zvykať, pretože som zvyknutý na klasické "zacvakávacie" zapínanie. Pre fixáciu na hlave nechýba ani sťahovacie koliesko. Avšak to, čo chýba, je možné horizontálne nastavenie, ako je to u drahších modelov. Šilt u Cratoni AllRide má ideálnu dĺžku, nie je ani dlhý, ani krátky. Jedinou nevýhodou je, že nie je nastaviteľný, je stále na pevno umiestnený. Aspoň pre mňa je to nevýhoda, pretože obyčajne nosím šilt zdvihnutý hore, aby mi toľko nezvadzal v zornom poli. Ale občas sa stáva, že šilt si dávam nižšie, najmä pri natáčaní svojej jazdy na kameru...


Čo sa týka vetrania, prilba má 13 vetracích otvorov, z toho 4 na zadnej strane majú dominantný charakter. Prilbu som testoval pri teplotách okolo 20°C a žiadny nepríjemný pocit z väčšieho potenia som nespozoroval, avšak počas teplých dní a vysokých výkonov sa tomu pravdepodobne neubránite. Na vrchnej strane vetracieho otvora sa nachádza sieťka proti hmyzu.

V dnešnej dobe je veľmi populárne natáčanie si svojich jázd na Vašich výjazdoch a obľúbených trailoch. U modelu AllRide to však ide ťažko, pretože prilba má netypický tvar a neposkytuje vhodnú rovnú plochu pre nalepenie držiakov na akčnú kameru. Avšak pre fanúšikov natáčania videí, Cratoni ponúka vyšší model prilieb AllTrack, kde je pridaný nadstavec na suchý zips pre pripnutie športovej kamery. Cena týchto AllTrack enduro prilieb je 149,95 €.

Dané modely si môžete pozrieť na stránke: Cratoni Allride a Cratoni Alltrack.

Komu by som prilbu AllRide odporučil?

Cratoni AllRide je z môjho pohľadu výborná prilba. Určite by som vyzdvihol jej ľahkú hmotnosť spojenú so skvelou pevnosťou. Prilbu by som doporučil jazdcom, ktorí vstupujú do sveta All mountain bikingu. Pri konkurenčnom boji prilieb v oblasti AM, môže Cratoni AllRide obstáť najmä cenou, ktorá je 69,95 €, a teda pomer cena/výkon je veľmi dobrý.


Plusy:

  • Nízka hmotnosť.
  • Vysoká pevnosť.
  • Držanie na hlave.
  • Rýchly, efektívny systém zapínania.
  • Farby a dizajn.
  • Cena.

Mínusy:

  • Nemožnosť nastavenia pomocou sťahovacieho kolieska.
  • Pevno umiestnený šilt (model 2016 už túto funkciu má).
  • Chýba plocha / nadstavec pre umiestnenie športovej kamery.

Okuliare: Cratoni Raw



Cratoni ponúka model Raw v štyroch farbách, a to v zelenej, čiernej, sivej a v tigrovano hnedej. Vybral som si zelené, aby ladili k už opisovanej zeleno - žltej prible AllRide. Všetky farebné varianty majú rovnaké sklá, ktoré sú ladené do sivej farby. Práve tento typ zatienenia je vhodný do viac exponovaných svetlých miest, ale hodia sa aj v tieni lesa, takže nemusíte okuliare odkladať, ak vpálite do tmavšej časti trailu. Sklá poskytujú 100% UV ochranu a nachádza sa na nich hydrofóbny povlak, ktorý odpudzuje vlhkosť a pot. Pri jazde som žiadne zahmlievanie nespozoroval, ale okuliare som testoval pri teplotách približne 20°C, takže uvidíme, ako sa proti-zahmlievacia schopnosť ukáže pri chladnejšom jesennom počasí. Ďalšou výhodou skiel je, že sú tzv. Anti Scratch, takže sklá sa ľahko nepoškriabu. Pri obyčajných cyklo okuliaroch sa mi stávalo, že keď počas jazdy som si chcel sklá očistiť o dres, škrabance nenechali na seba dlho čakať... Pri modeli Raw sa mi toto nikdy nestalo.


Za cenu 39,95 € dostane okuliare vhodné pre všetky druhy športov, nie len pre cyklistiku. Cratoni Raw disponujú najmä pohodlnosťou vďaka gumenným nosníkom a štýlovým dizajnom pre každodenné nosenie. Balenie obsahuje čistiacu hadričku z mikrovlákna a mäkké puzdro na ochranu pri cestovaní, ak potrebujete okuliare zabaliť a bezpečne transportovať. Jednoducho, šikovné okuliare aj na každodenné nosenie. Viac informácií na stránke: cratoni.com/en/eyewear/fashion/raw.

Plusy:

  • Pohodlnosť, skvele sedia a držia.
  • Anti Scratch sklá.
  • Anti Fog sklá.
  • Dizajn.
  • Cena.

Mínusy:

  • Nevymeniteľné sklá - (avšak sú dostupné podobné modely s vymeniteľnými sklami)

Prilba Cratoni AllRide v spojení s okuliarmi Cratoni Raw, tvoria dobre zohranú dvojicu. Nízka hmotnosť, dobrá priedušnosť prilby AllRide a štýlový dizajn, vhodne zvolené tónovanie skiel u okuliarov Raw, to sú dominantné vlastnosti týchto modelov. Za cenu, ktorá nezruinuje ani študentskú peňaženku, získate set doplnkov vhodných aj na celodenné all mountain výlety.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Cratoni AllSet Pro - sadne ako uliata

Test: Cratoni AllSet Pro - sadne ako uliata

O každej prilbe, ktorú som doteraz vlastnil, som si myslel, že mi dobre sadla. Až pri tejto som zistil, čo to skutočne znamená.
Video: Drobnosti, čo robia veľké rozdiely -  Ghost Riot Trail, Enduro a Full Party

Video: Drobnosti, čo robia veľké rozdiely - Ghost Riot Trail, Enduro a Full Party

Čo sú dnes moderné prvky na zábavu určených fullov? Ako vie značka zmeniť určenie jedného modelu na základe použitých komponentov?
keyboard_arrow_up