Test: Batoh HAVEN Luminite - akoby na chrbte ani nebol

Sympatická česká značka HAVEN prišla pre rok 2016 s novým prepracovaným bikovým batohom Luminite. Ponúka ho až v piatich farbách, dokonca aj s ružovými popruhmi, takže si vyberie aj nežnejšie pohlavie. Batoh je svojím objemom 11 l vhodný na jednodňové výjazdy. Môžete ho mať s 2-litrovým rezervoárom alebo si ho objednáte bez neho.

Vonkajšok

Povrchový materiál je príjemný „šuštiak“, ktorý vyzerá, že vydrží aj nejaký ten dáždik. Dizajn je vcelku príjemný, nerušivý, s logami a nápismi. Vonkajšok je príjemne mäkčený, batoh tak trochu pôsobí ako vankúšik . Chrbtová časť batoha je odvetraná horizontálnymi medzerami Air ventilation, takže teplo a vlhkosť je odvádzaná bokmi. To je vcelku príjemné, keďže pri vertikálnom odvetraní často vzniká pri jazdení prúdenie vzduchu cez chrbát a v spojení so spoteným dresom si tak môžete koledovať o zdravotný problém.


Na vrchu zadnej časti je pútko na držanie vaku. Hlavné ramenné popruhy sú dostatočne široké a pevné, ale zo spodnej strany mäkčené a so sieťovinou. Z vrchnej strany majú popruhy dvojicu pozdĺžnych pútok na vedenie hadičky. Hrudné pásy sú tenšie, nastaviteľné do výšky a jedna strana zapínacieho klipu obsahuje píšťalku, takže si budete vedieť privolať pomoc v prípade potreby či odplašiť medvede (srandujem, určite to na medvede neskúšajte ). Spodný bedrový pás je rovnako tenší, na začiatku pri batohu je výstuha, aby pri zapnutí natlačil do bokov. Na jeho zapínacích klipoch píšťalku nehľadajte, zrejme by sa na nej pri zapnutí zle pískalo .

Na jednej bočnej strane je na spodku malé vrecúško na uchytenie konca pumpičky, v jeho strednej časti ho bude držať sťahovací popruh. Tie sú z oboch strán a môžete si nimi zatiahnuť batoh na potrebnú veľkosť podľa jeho naplnenia. Rovnako na vrchu je dvojica zaťahovacích popruhov, ktoré vlastne držia vonkajšie vrecko. Po oboch stranách na vrchnej časti sú umiestnené háčiky, ktoré slúžia na uchytenie prilby za jej popruhy.


Vnútorné vrecká

Poďme od chrbta. Batoh má časť pre vodný vak, hlavnú - najväčšiu úschovnú časť, menšie vrecko pre mp3 alebo mobil, časť pre vonkajšie uloženie vecí a vrecko pre náradie či horalku . Časť pre uloženie vodného rezervoára má hore plastový háčik na jeho uchytenie. Otvor na hadičku budete možno chvíľu hľadať, je umiestnená nenápadne v strede tak, aby mohla byť hadička vedená na pravú aj ľavú stranu. Hlavná časť obsahuje na časti od chrbta mäkčené vrecko na prípadné uschovanie tabletu či ipodu. Jeho hlavná časť pojme slušnú dávku oblečenia alebo iného materiálu. Ďalšie, malé vrecko na batohu je určené na mp3 prehrávač alebo mobil. Medzi hlavným telom batoha a prídavným vreckom je medzera na vonkajšie uloženie vecí, ako napríklad kolenné chrániče či bunda proti dažďu. Posledná časť je vrecko s množstvom priehradok na uloženie náradia alebo dokladov tak, aby boli po ruke.

Vodný rezervoár

Ako som spomínal, ku vaku si môžete zvoliť aj dvojlitrový vodný rezervoár HAVEN Water-Tex. Má antibakteriálnu úpravu na zamedzenie vzniku plesní, baktérií a ďalšej hávede. Otvára a plní sa odobratím hornej uzatváracej lišty, ktorá otvorí celú šírku rezervoára, takže čistenie je o to jednoduchšie. Materiál rezervoára je tenký plast a na jeho prednej strane je obrázkami znázornené, čo všetko a ako do neho môžete liať a pri akej teplote. Hadička je rovnako z tenšieho plastu a je dostatočne dlhá. Na jej konci je vsadený náustok s adaptérom na jeho odobratie.


Balím na celodňovku...

Po nasadení na chrbát, prispôsobení a pozapínaní všetkých pásov, sedí batoh na chrbte dobre. Na moju 179 cm vysokú postavu síce trochu menší do dĺžky, ale nie je to žiadna katastrofa, uvidíme, ako to bude pri jazde v teréne. Bol som vcelku zvedavý, ako sa do neho na celý deň jazdenia zbalím, predsa len, nevyzerá moc veľký. S plnením rezervoára vodou skoro doplna nebol žiadny problém, uzatváram hornou uzatváracou lištou. Tá ide uzatvoriť podozrivo ľahko, neveriacky utriem a obrátim vodný vak, ale ani pri miernom tlaku nebol ani náznak netesnosti. Tak ho vkladám do prázdneho vaku do priehradky na to určenej. Ide to bez problému, maximálne trochu ho nechávam spadnúť miernym zatrasením a vrch zavesím na plastový háčik batoha. Hľadám otvor na batohu pre hadičku...stále hľadám...kúrnik šopa, kde sa schoval...?

Po minútke ho nachádzam v strede hornej časti poriadne schovaný pod švom, z vnútra ho poriadne nevidno. Prestrčenie náustka s hadičkou popod vodiace pútka ide kvôli hrubšiemu adaptéru na odobratie náustka trochu ťažšie. Prichádzame na hlavnú, najväčšiu časť batoha. Na spodok vkladám tenkú vetrovku, nenechávam nič na náhodu a náhradné suché termotričko a dres balím do igelítky. Na nej nachádza miesto malá lekárnička, ktorá sa už v teréne neraz osvedčila. V plastovej miske nejaký chlieb, jablko, peňaženka a navrch ukladám v náhradnej bufke číre okuliare, ktoré zvyknem nosiť pri jazdení v lese. Mobil mávam skôr vo vrecku kraťasov po ruke, ale tentokrát ide do malej prepážky na vrchu na to určenej. Do predného vrecka dávam multifunkčný kľúč, krabičku na lepenie a náhradnú dušu (áno áno, som proste stará škola ), kľúče a ešte keks, aby bol po ruke.

V prípade nutnosti by tam ešte vošla menšia čelovka. Z boku zakladám pumpičku, nedrží tam nejak pevne, no snáď ju aj prinesiem domov. Do vonkajšieho priestoru medzi predným vreckom a vakom vkladám kolenné chrániče a zaťahujem bočné popruhy. Vak je síce obstojne naplnený, ale nemám pocit, že by šiel prasknúť. Nič som tam nemusel tlačiť, všetko malo svoje miesto, dosť pomohlo aj prídavné vrecko. Po nasadení vaku na seba nemám pocit guľatého chrbta, ani, žeby bol nejak preplnený, pekne sedí vodorovnými lištami na chrbte.


Technické dáta

  • objem batohu – 11 l
  • objem rezervoáru – 2 l (Microban)
  • počet farieb – 5 (black/green)
  • horizontálne odvetranie
  • spony na prichytenie prilby
  • vonkajší priestor pre veci (napr. chráničov)
  • polstrované vnútorné vrecko pre mini ipad či tablet
  • vrecko na mp3, okuliare, pumpičku
  • hrudný a bedrový pás
  • reflexné prvky
  • píšťalka na zapínaní hrudného pásu

Plusy

  • výborné technické spracovanie
  • stabilita pri jazde
  • váha, ktorú na chrbte (ne)cítiť
  • cena

Mínusy

  • iba jedna veľkosť vaku
  • absencia povlaku proti dažďu a blatu
  • netesniaci náustok
  • zalamovanie hadičky


Ako sa jazdilo s Luminitom?

Pri prvej jazde s batohom som sa viac sústredil na jeho funkčnosť. Batoh po prirodzenom zatiahnutí aj pri jazdení dobre sedí na svojom mieste a nemá sa snahu hýbať do strán. Na rozdiel od predošlého väčšieho vaku som na Luminita skoro zabúdal, akoby na chrbte ani nebol. Odvetranie funguje dobre, cez medzery pri jazdení neprefukuje, ale plní si svoju funkciu a odvádza teplo a vlhkosť bokmi. Náustok po zahryznutí hneď podával vodu ideálnym prúdom, akurát, nech som do neho fúkal či zatláčal, voda mi sem tam kvapla na nohu. Vie to liezť trochu na nervy. Hadička má dosť tenkú stenu, a tak sa pri manipulácii s ňou stáva, že sa zalamuje. Rezervoár ale netiekol, vo vaku bolo pekne sucho. Celkovo je to fajn batoh, ktorého kúpou nič nepokazíte. Možno by som akurát zvážil priplatenie si za vodný rezervoár. Váha 750 gramov príjemne poteší a určite prispieva k pocitu ľahkosti pri nosení. Rovnako aj jeho cena, cca 55,90 € alebo 44,90 € bez vodného vaku je dosť priaznivá.

Viac informácií nájdete na stránke haven.cz.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
keyboard_arrow_up