Science in Sport (SIS) - špecialista na výživu z Anglicka

Science in Sport - teda SiS, je anglický zástupca na poli doplnkov výživy. Ich cieľom je poskytnúť efektívnu podporu športového výkonu od prípravy až po následnú regeneráciu. O ich kvalite trochu nasvedčuje aj partnerstvo s cyklistickým teamom SKY, ktorí sú známi svojím do bodky prepracovaným prístupom, vďaka čomu vyhrali okrem iného nedávnu Tour de France.

Každý športový výkon, resp. prípravu naň je možné rozdeliť do niekoľkých častí. Každá z nich si vyžaduje tak trochu špecifický prístup a odlišné zameranie produktov aj keď samozrejme mnohé z nich sa medzi sebou prelínajú. Pre jednoduchšiu orientáciu a prehľadnosť rozdelil SiS svoje produkty v podstate do 4 základných skupín. Je jedno či ste hobby jazdec alebo výkonný amatérsky športovec, tu nájdete všetko potrebné.


Energy – Energia


Gély a tyčinky určené na dopĺňanie energie v priebehu náročného výkonu. Práve pri ňom potrebuje naše telo väčšie množstvo cukru, ktorého zásoby máme pri skutočne intenzívnom výkone iba na cca 90 minút.

GO Isotonic Energy Gel

Tento gél sa pyšní tým, že to bol prvý skutočne izotonický gél. To znamená možnosť konzumácie bez dodatočného zapíjania/riedenia vodou. Jedno balenie dodá 22 g rýchlo stráviteľných sacharidov a je dostupný v skutočne širokej škále príchutí, prípadne v baleniach, ktoré obsahujú rôzne kombinácie. Viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/go-isotonic-energeticky-gel.


GO Energy Bar

Obsah proteínov (11 g na 100 g) je veľmi „univerzálny“ a tyčinka sa dá použiť ako pri dlhých a náročných výjazdoch, tak aj pred výkonom ako ľahko stráviteľný snack. Nechýbajú v nej kúsky ovocia pre prirodzenú príchuť. Veľkosť tyčinky je 40 g a opäť je na výber široké spektrum príchutí.


Hydratation – pitný režim


Zmysel pitného režimu nie je potrebné asi bližšie špecifikovať. Jednoducho je to základ takmer každého športového výkonu a jeho podceňovanie sa nikdy nevypláca. Treba na neho myslieť ako pred, počas, tak aj po skončení a práve na to sú vhodné nasledujúce produkty:

Go Electrolyte

Kombinácia sacharidov a elektrolytov (ako napr. sodík) podporuje schopnosť tela vstrebávať tekutiny a udržať vysoký výkon. Práve to je základom nápoja, ktorý je určený najmä na náročné tréningy a preteky – Go Electrolyte. Opäť nechýba variabilita príchutí, ale tiež balení. Od jednorázových sáčkov, po veľké a cenovo výhodnejšie dózy.


Go Hydro

Nie vždy je potrebné do seba tlačiť cukor. Najmä, ak nie je výkon taký intenzívny, prípadne, ak sa snažíme zhodiť nejaké to kilo. Každopádne, potrebné minerály sú stále vítané a práve na tento účel sa hodia tablety Go Hydro. Tiež sú dostupné aj vo verzii obohatenej o kofeín. Viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/go-hydro-tablets-sk.


Recovery - Regenerácia


V tomto prípade sa jedná v prvom rade o produkty určené okamžite po výkone, teda ideálne do 30 minút. V podstate tým hlavným v tomto rade je REGO Rapid Recovery.

Rego Rapid Recovery

Jedná sa o komplexný produkt určený okamžite po skončení výkonu. Jeho základom je kombinácia sacharidov, ľahko stráviteľných proteínov (vrátane vysokého obsahu BCAA) a elektrolytov v ideálnom pomere. Využitie nájde najmä pri každodennom tréningu, kedy je potrebné byť na druhý deň čo najlepšie zotavený a znovu pripravený. O rôznych pretekoch ani nehovoriac. Dôležitý je aj fakt, že neobsahuje laktózu, ktorú pre mnohých nie je dobre stráviteľná. Menšie balenie v sáčku je ideálne do „terénu“ a veľká dóza zase ako základ domáceho potréningového rituálu.


Rebuild - obnova


Náročný tréning v podstate spôsobuje poškodzovanie svalových vlákien. Práve ich obnova a adaptácia prebieha počas toho, ako oddychujeme. Aby sme podporili tento proces, je veľmi dôležité poskytnúť telu potrebné stavebné látky – proteíny/bielkoviny. Presne za týmto účelom vznikol aj tento produktový rad. Ten obsahuje rýchlo a ľahko využiteľné tyčinky, srvátkový proteín, ale napríklad aj špeciálny nočný proteín.

Whey Protein

Rýchlo a ľahko stráviteľný srvátkový základ tvorí jeho hlavnú časť. Navyše, v každej jednej dávke nájdete aj 5 g BCAA, ktoré sa veľkou mierou podieľajú na ochrane svalovej hmoty, dokonca tento produkt aj skvele chutí a môže byť základom aj výborného „shaku“. Viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/whey-protein-bielkovinovy-prasok-1kg .

Overnight Protein

Už z názvu je patrné hlavné zameranie. Naše telo totiž najlepšie regeneruje v spánku a preto je veľmi vhodné tento proces podporiť. Práve tu nájdu najlepšie uplatnenie pomalšie vstrebateľné bielkoviny (napr. kazeín) dodávajúce nášmu telu stavebné látky postupne. Ideálna je konzumácia cca 1 hod. pred spaním a Overnight Protein je možné piť buď studený alebo teplý.


Vedecký prístup a úzka spolupráca s profesionálnymi športovcami

Spoločnosť SiS si veľmi zakladá na vedeckom prístupe a na úzkej spolupráci s profesionálnymi športovcami. Práve oni najlepšie vedia posúdiť kvalitné a účinné doplnky potrebné pre každodenný tréning. Tieto skúsenosti aplikované do výživy potom môžu využívať v rámci svojej prípravy aj bežní amatéri a nadšenci. Viac informácií o daných produktoch nájdete na stránkach: okrcycles.com/science-in-sport.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Sacharidy „idú bomby“ - väčšina cyklistov „tankuje“ málo

Sacharidy „idú bomby“ - väčšina cyklistov „tankuje“ málo

Počítaš si prijaté sacharidy? Vieš, koľko sa dnes odporúča a na čo si dať pozor?
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Koľko musí športovec trénovať a pretekať, aby potreboval pomoc energetických gélov? Čo je ich najväčší benefit a čo si všímať v ich zložení?
keyboard_arrow_up