Eneco Tour: Šiesta etapa pre Pibernika a Sagan stále bojuje o prvé miesto v rebríčku World Tour

Eneco Tour: Šiesta etapa pre Pibernika a Sagan stále bojuje o prvé miesto v rebríčku World Tour

Slovinec Luka Pibernik sa stal víťazom sobotňajšej 6. etapy Eneco Tour zaradených do kategórie World Tour. Dvadsaťdvaročný člen tímu Lampre-Merida triumfoval v špurte šesťčlennej skupiny, ktorá sa sformovala krátko po úvode 185 km dlhej etapy z Riemstu do Lanakenu. Na druhom mieste skončil Brit Mark McNally z družstva Wanty-Groupe Gobert, tretieho klasifikovali v cieli Belgičana Berta van Lerberghera zo zoskupenia Topsport Vlaanderen-Baloise.

Pelotón mal 15 km pred cieľom únik na dosah, ale snahu mu v závere sťažila aj séria pravotočivých zákrut.

Sagan na 45. pozícii

Sagan skončil mimo elitnej desiatky na 45. pozícii s mankom 5 sekúnd na víťaza. Jeho krajan a tímový kolega z Tinkoffu Erik Baška bol 154. (+6:14 min).

"Chcel by som sa poďakovať členom tímu za ich dnešné úsilie. Všetci tvrdo pracovali na čele pelotónu, ale bohužiaľ mechanický problém mi v posledných stovkách metrov zabránil zapojiť sa do špurtu. Dnes boli úspešní jazdci z úniku, ale aj taká je cyklistika a aj takéto veci sa stávajú. V celkovom poradí nenastali veľké zmeny a stále máme pred sebou ešte jeden deň. Budeme sa snažiť využiť naše šance a pokúsime sa dosiahnuť čo najlepší výsledok," uvádza sa na oficiálnom facebookovom profile Petra Sagana.

V priebežnom celkovom poradí je stále na čele Austrálčan v službách BMC Racing Rohan Dennis, ktorý má pred americkým tímovým kolegom Taylorom Phinneym 16-sekundový náskok. Na tretej priečke s mankom 24 sekúnd figuruje Nemec Tony Martin z Etixxu-QuickStep. Saganovi patrí štvrté miesto s odstupom 27 sekúnd. V bodovacej súťaži je 26-ročný Žilinčan jasne prvý s 28-bodovým náskokom pred Holanďanom Dylanom Groenewegenom z tímu LottoNL-Jumbo. Záverečná etapa Eneco Tour s prívlastkom klasikárska sa v nedeľu odohrá na území Belgicka, jazdci absolvujú medzi mestami Bornem a Geraardsbergen 197,8 km.

Boj o prvé miesto na World Tour

Peter Sagan bojuje na Eneco Tour o prinavrátenie si prvého miesta v rebríčku World Tour, kde za Kolumbijčanom Nairom Quintanom z Movistaru zaostáva momentálne o desať bodov. Za aktuálnu štvrtú priečku by si pripísal 60 bodov.

Prvé kilometre sa išli rýchlosťou nad 50 km/h, neskôr sa do úniku dostalo šesť jazdcov - Chad Haga (Giant), Luka Pibernik (Lampre), Alexis Gougeard (Ag2r), Bert van Lerberghe (Topsport Vlaanderen), Berden de Vries (Roompot) a Mark McNally (Wanty-Groupe). Sprvoti situáciu v pelotóne kontrolovali BMC a Etixx, neskôr sa do popredia dostali aj jazdci Tinkoffu, ktorí chceli pripraviť pozíciu Petrovi Saganovi pred zlatým kilometrom. Ten sa nachádzal 24 km pred cieľom na 800 m dlhom stúpaní Côte Hallembaye s priemerným sklonom 8,6 %.

Náskok utečencov sa v polovici etapy pohyboval na úrovni troch minút. Na najťažšom kopci Côte Bois la Dame (900 m, 12,2 %) sa snažila utiecť štvorica Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Daniel Oss (BMC), Jack Bauer (Cannondale) a Nathan Haas (Dimension Data), ale pelotón ich rýchlo dostihol. Potom sa vzdialil pelotónu Patrick Bevin z Cannondalu a získal niekoľko sekúnd k dobru. Únik mal 30 km pred cieľom vyše dvojminútový náskok a Sagan nemal šancu zabojovať o bonusové sekundy na Zlatom kilometri. Všetky tri šprinty vyhral Haga.

Následne sa začalo v pelotóne ísť tvrdšie a náskok úniku klesal, 14,5 km pred koncom to bola menej ako minúta. Všetko nasvedčovalo tomu, že príde k hromadnému špurtu. Napokon sa nič také nedialo, po sérii pravotočivých zákrut sa únik udržal vpredu a úspech napokon slávil Pibernik.

Posledných 10 km


Výsledky - Eneco Tour 2016 - sobota

6. etapa (Riemst - Lanaken, 185 km): 1. Luka Pibernik (Slovin.) Lampre-Merida 4:28:45 h, 2. Mark McNally (V. Brit.) Wanty-Groupe Gobert, 3. Bert van Lerberghe (Belg.) Topsport Vlaanderen-Baloise, 4. Alexis Gougeard (Fr.) Ag2r La Mondiale, 5. Chad Haga (USA) Giant-Alpecin - všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafredo, ... 45. Peter Sagan - obaja +5 s, 154. Erik Baška (obaja SR) obaja Tinkoff +6:14 min
Poradie po 6. etape: 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 18:09:37 h, 2. Taylor Phinney (USA) BMC Racing +16 s, 3. Tony Martin (Nem.) Etixx-QuickStep +24, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff, 5. Niki Terpstra (Hol.) Etixx-QuickStep - obaja +27, 6. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +28, ... 159. Erik Baška (SR) Tinkoff +23:53 min
Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 94 bodov, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 66, 3. Nacer Bouhanni (Fr.) Cofidis 60
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up