Test: Sada Shimano SLX M7000 - kvalita potvrdená

Od debutu vynovenej sady Shimano SLX prešla už dlhá doba, no mňa sada oslovila natoľko, že som sa rozhodol pre jej používanie aj naďalej.

Je to hlavne pre jej kvality a funkčnosť, ktorými sada disponuje. Všetky technické detaily boli spomenuté v predchádzajúcom teste (sady Shimano SLX - výborne fungujúca a za rozumnú cenu, kde sme si sadu kompletne predstavili. V tomto článku sa pozrieme na funkčnosť a výdrž komponentov po dlhodobom jazdení. Svoju XTR M9000 som na dlhšiu dobu vymenil za SLX M7000 a nebojím sa povedať, že som neurobil chybu. Sadu som jazdil celú jeseň a už viac ako mesiac na jar. Samozrejme aj nejaký ten výjazd v snehu, ale to iba príležitostne. Za ten čas som okrem vyššej hmotnosti bicykla nepostrehol žiaden problém.

Mojim najväčším očakávaním bola povrchová úprava kľúk. U vyšších modelov som sa často stretával s poškodením povrchovej úpravy napr. šuchnutím od tretry. Takéto problémy som väčšinou riešil ochrannou fóliou, no v tomto prípade to nebolo potrebné. Kľuky sú trochu ťažšie, ale použité materiály ako aj povrchová úprava, sú na vysokej úrovni a po celý čas testovania som na kľukách nepostrehol vážnejšie estetické poškodenie.


Bezproblémová sada

S kazetou a prehadzovačkou nebol počas celého času testu žiaden problém. Okrem pravidelného čistenia nebolo potrebné žiadne dodatočné nastavenie. Pred novou sezónou som kontroloval stav ložísk v kladkách, no nejavili absolútne žiadne známky opotrebenia alebo znečistenia. A to som bicykel používal aj v jesennom sychravom počasí. Dokonca nebol problém ani v bowdene a všetko som mohol nechať pôvodné.

Jediný mechanický zásah si po dlhej jeseni vyžadovala reťaz. Jej výmena však patrí k štandardným úkonom, keďže patrí do kategórie spotrebných materiálov. Včasná výmena reťaze predchádza úplnému znehodnoteniu a zničeniu prevodníka, kazety a kladiek. Reťaz je podobne ako všetky komponenty z tejto rady trochu ťažšia, no v konečnom dôsledku mám pocit, že zvládne viac ako ostatné reťaze z vyšších sád. Je to však iba môj osobný názor a pri podobnom zaťažení by možno reťaz XTR vydržala viac.


A čo nedostatky?

Radenie ako komponent funguje výborne, ale chybičkou celej sady je z môjho pohľadu páčka radenia. Po technickej a funkčnej stránke mu nie je čo vytknúť, no plastová, nie celkom šťastne tvarovaná páčka určená na preraďovanie z ťažšieho prevodu na ľahší, mohla vyzerať úplne inak. Nie je to úplná katastrofa, no pridáva to celej sade “lacný“ efekt. Inak ani radeniu nie je čo vytknúť. Po celý čas jazdenia radilo presne a rýchlo, v niektorých ťažších situáciách si hravo poradilo aj s preradením o viac pastorkov naraz.

Naopak, najviac ma počas celého testu potešili brzdy. Na nich je skutočné technologický vývoj vidieť a hlavne cítiť. Počas celého testovania som sa pohyboval prevažne v hornatej oblasti, kde nebola núdza o strmé, dlhé zjazdy. Brzdy ani raz nezmäkli a ani v dlhom zjazde neprejavili únavu. Osobne som fanúšik platničiek s chladičom, kde je možné ísť úplné na hranu brzdovej sily. Brzdové páky sú veľmi podobne tým z vyšších sád.


Shimano už dlhšiu dobu vie, ako majú vyzerať spoľahlivé brzdy, takže tu nie je čo kritizovať. Celý brzdový systém funguje výborne, brzdy disponujú silným brzdným účinkom, takže ich kľudne môžem prirovnať k svojím XTR M9000, ktoré sú ľahšie, vyzerajú trochu zaujímavejšie, ale v brzdení sú rovnocenným súperom.


Celkové zhrnutie

Na záver celého testovania môžem zopakovať iba to, čo som už napísal na konci prvého testu. So sadou som absolútne spokojný a určite by som nečakal ako vysoko bude Shimano rúbať s prípravou vynovenej sady. Všetky komponenty by som kľudne zaradil do vyššej strednej triedy. Medzi sadami SLX, XT a XTR sa tak stáva okrem pár detailov hlavným rozdielom iba váha a cena.

Ak niekto hľadá 11-rýchlostný systém, ktorý bude dlhodobo fungovať a nechce, aby ho celý upgrade stál majetok, sada SLX je vhodný kandidát. Pokiaľ som nedostal vynovenú sadu do rúk, bol som trochu skeptický, no teraz môžem kľudne povedať, že so sadou som veľmi spokojný a určite si ju nechám na svojom bicykli ešte nejaký čas. Okrem trochu vyššej hmotnosti nepociťujem žiadne nedostatky. Takže ešte raz, Shimano opäť potvrdilo svoje kvality .

Za zmienku stojí ešte kampaň Shimano „No Single Truth“ spočívajúca v online poradcovi (aj v slovenčine) pre výber medzi jednoprevodníkom a dvojprevodníkom. Po zadaní niekoľkých odpovedí systém určí, či sa jazdec má rozhodnúť skôr pre jednoprevodník alebo dvojprevodník. Vyskúšať si ho môžete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
keyboard_arrow_up