Vhodné doplnky na základný servis a údržbu

Aj keď nie každý sa púšťa do veľkých opráv, niektoré časti vybavenia možno stoja za zvážanie. Prinášame vám niekoľko tipov na vhodné produkty.

Základnou podstatou domáceho servisu je v prvom rade udržať bicykel v čistom stave, a teda venovať mu pravidelne aspoň trochu pozornosti. Následne vám komponenty vydržia oveľa dlhšie a vyhnete sa zbytočnej návšteve servisu. Výber je naozaj široký, no prinášame aspoň zopár produktov, ktoré môžu prísť vhod.

Park Tool Home Mechanic

Aj keď sa nehodláte púšťať do náročného servisu, spoľahlivý stojan vám ušetrí množstvo starostí. Príde vhod pri častej základnej údržbe a po čase sa stane základom každého „väčšieho“ domáceho centra. Skladací montážny stojan PCS-9 je výborný na domáce použitie, je výškovo nastaviteľný a vyrobený z oceľových trubiek, vďaka čomu vydrží slúžiť dlhé roky. Nechýba mu plynulá aretácia upínača pri otáčaní okolo vodorovnej osi, takže si môžete polohu bicykla veľmi dobre prispôsobiť. Vďaka konštrukcii zvládne aj väčšiu dávku „sily“ napríklad pri povolovaní stredového zloženia a mnohých ďalších. Cena sa pohybuje okolo 160 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Kellys Hexcode

Kvalitné náradie nemusí byť extrémne drahé, o čom presvedčí Kellys so svojou sadou základných imbusových kľúčov. Tie tvoria v podstate úplný základ pri akejkoľvek údržbe a nemali by doma chýbať v podstate nikomu. Hexcode obsahuje všetky základné imbusové klúče (1,5; 2; 2,5;3; 4; 5; 6 8;10), ktoré sú vyrobené z kvalitnej chróm-vanadium ocele (CR-V). Sú zakončené „guličkou“ pre uľahčenie manipulácie pri uťahovaní/povolovaní. Cena sa pohybuje okolo 12 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Endura FS260-Pro Tool Roll

Aj keď sa tak úplne nejedná o náradie, táto mini „kapcička“ sa postará o to, aby ste mali to základné vždy so sebou. Vďaka konštrukcii (v podstate sa jedná o wrap) do nej bez problémov vložíte dušu, multikľúč, montážnu páku a CO2 bombičku. Celý tento obal sa dá pekne zrolovať a prispôsobiť veľkosti obsahu, takže v ňom nič neskáče a nehrkoce. Materiálom je trvanlivý a vodeodolný nylon, takže vydrží bez problémov aj opakované nánosy blata a špiny. Pomocou nastaviteľného popruhu sa jednoducho pripne pod lyžiny sedla. Cena sa pohybuje okolo 18 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

BBB Airstrike BFP-25

Zrejme najčastejšie využívaným prostriedkom v každom servise bude pumpa. Kvalitné prevedenie vám poskytne v prvom rade ľahkú manipuláciu a tiež spoľahlivosť. BBB Airstrike hustí až do 11 bar/160 PSI, vďaka čomu sa hodí aj pre cestnú cyklistiku a celkovo vyššie tlaky. Pri fúkaní pomôže aj ergonomická rukoväť, vďaka čomu ľahšie vyviniete potrebnú silu. Pomocou hlavice TwistHead ju môžete použiť ako na galuskový, tak aj na klasický autoventil. Výsledný tlak ľahko odčítate pomocou 2,5-palcového manometru so stupnicou v jednotkách bar a PSI. Pumpa má oceľový valec a základňu pre maximálnu stabilitu a tiež odolnosť. Cena sa pohybuje okolo 46 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


RSP Muddy Buddy

Ak hľadáte dostatočne účinný univerzálny čistič, môže poslúžiť Muddy Buddy od špecialistu na starostlivosť o bicykel - RSP. Hlavnou devízou je biologická odbúrateľnosť, a pritom vysoká odmasťovacia schopnosť. Môžete ho bez problémov použiť na všetky časti bicykla, ktoré potrebujete očistiť. Stačí nastriekať, nechať približne 3 min. pôsobiť a následne opláchnuť vodou. Vďaka rozprašovaču je aplikácia skutočne jednoduchá. Cena za 500 ml balenie sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Weldtite Dirtwash Citrus

Veľmi šikovnou pomôckou pri starostlivosti o pohon je práčka na reťaz, ktorá umožní účinné odmastenie za pár minút – ideálne na domáce použitie, kedy nemáte možnosť kompletne umývať celý bicykel po každej jazde. Táto práčka je tvorená 4-strannými kefami, ktoré sa dajú jednoducho vybrať a rovnako vyčistiť. Súčasť tvorí 75 ml citrusového odmasťovadla Dirt Wash, ktorý sa nalieva priamo do rezervoáru v práčke. Cena celého setu je približne 19 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


REX Domestique Chain Lube

Svoje miesto pri starostlivosti o bicykel by malo mať aj kvalitné mazivo na reťaz. Produkt Rex Domestique Chain Lube vzniklo na základe technológie pri výrobe vysokofluórových lyžiarskych voskov. Špeciálna formula s gélovitou štruktúrou zaisťuje optimálnu priľnavosť na reťazi bez pridaného trenia. Je výborné do akýchkoľvek podmienok, na cestu aj do terénu a po nanesení môžete okamžite jazdiť. Na rozdiel od bežných mazív na prírodnej báze (olivový olej, parafínové vosky) alebo riedidlových mazacích prípravkov, vydrží na reťazi dlhšie, takže ho netreba často aplikovať. Mazanie vydrží v priemere 500 km a jedno balenie je na 30 aplikácií s cenou okolo 15 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Finish Line Ecotech Degreaser

Ak už klasický univerzálny čistič na mastnotu nestačí, netreba zúfať a siahnuť po niečom „agresívnejšom“. Práve takú charakteristiku má Ecotec Degreaser, no pritom je stále šetrný ako k materiálom, tak aj životnému prostrediu. Rovnako, ak ho plánujete použiť v menej vetranom prostredí, oceníte, že je úplne netoxický a vyrobený výhradne z bio-odmasťovacích látok vrátane rozpúšťadla na báze sójového extraktu. Nevytvára teda žiadne výpary a je šetrný k plastovým aj gumovým povrchom. Balenie s obsahom 590 ml je dostupné za cenu okolo 13 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Juice Lubes Hand cleaner

Každá oprava, prípadne aj malé ladenie častokrát skončí špinavými rukami, kde už klasické mydlo tak úplne nestačí. Ideálne je mať po ruke niečo na ľahkú očistu a niečo, čo vaše ruky nebude zbytočne „ničiť“. Poslúžiť môže Hand Juice od anglického Juice Lubes, ktorý dokáže odstrániť aj poriadne zažranú špinu. Pritom ruky zbytočne nevysušuje a vonia príjemne po ovocí. Cena sa 500 ml balenie sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Lezyne Twin Speed Drive CO2

Aj keď sú systémy bombičiek určené primárne na rýchlu opravu defektu v teréne, doma nájdu tiež využitie. Ideálne sú vtedy, ak sa pokúšate nasadiť bezdušový plášť a nechcú vám chytiť pätky pri fúkaní pumpou. Vtedy si môžeme trochu pomôcť práve bombičkou. Model od Lezyne má CNC spracované hliníkové telo a hlavu, konštrukcia umožňuje použitie pre oba typy ventilov - galuskový, aj auto ventil. Neoprénový „oblek“ izoluje ruku od chladu a systém umožňuje presné dávkovanie. Cena sa pohybuje okolo 13 € vrátane bombičky a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre bližšie informácie o jednotlivých produktoch, prosím navštívte stránky daných výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Náradie na servis doma aj v teréne PR článok

Náradie na servis doma aj v teréne

Či už plánuješ robiť servis bicykla doma, alebo neplánovane v teréne, polovicou úspechu je výbava. Tá rozhodne, či to bude hotové raz-dva, alebo „trápenka“ na niekoľko desiatok minút.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up