Celoodpružené bicykle na hranici 3 000 € - maratón, trail alebo enduro nie je problém

Celoodpružené bicykle na hranici 3 000 € - maratón, trail alebo enduro nie je problém

V cenovej hladine okolo 3 000 € už máte v prípade celoodpružených modelov naozaj z čoho vyberať, a to bez ohľadu na to, aký štýl jazdy preferujete.

Spomínaná cenová hranica je samozrejme veľmi široká, no mnohé modely majú spoločné charakteristiky. V prvom rade je to snaha ponúknuť vyladený systém odpruženia, kvalitné pružiace jednotky a rozumnú výbavu. Práve výbava je vo väčšine to, čo ich odlišuje od vyššie postavených TOP modelov, to podstatné zostáva takmer identické. Ak teda hľadáte spoľahlivý základ s výbavou, ktorá už vydrží aj náročné výjazdy a nejde vám primárne o čo najnižšiu hmotnosť, môžete veľmi dobre „zaloviť“ práve v týchto vodách. Problém nebudete mať ani v prípade, že máte záujem o karbónové rámy, ktoré najmä pri športovo orientovaných modeloch pomáhajú ušetriť na celkovej hmotnosti a budúci „tunning“ ich posunie bez problémov o level vyššie.

Giant Trance 1.5 LTD

Zrejme najlepšie charakterizuje model Trance označenie trail bike. Tomu napomáha zdvih 140 mm no najmä prepracovaný systém zavesenia zadnej stavby s označením Maestro. Za tie roky získal množstvo ocenení a medzi jeho hlavné prednosti patrí skvelá kombinácia komfortu a efektivity pri šliapaní – to samozrejme platí aj pre novú vylepšenú verziu. Rám tvorí zliatina Aluxx SL, ktorá vytvára ľahký a odolný základ pre 27,5-palcové kolesá, na ktorých je model Trance postavený. Nechýba ani nový štandard Boost pre maximálnu tuhosť oboch kolies a tiež lepšiu reťazovú linku. Vidlica FOX Float z radu Performance pracuje so zdvihom 150 mm a od FOX-u je rovnako aj tlmič Float z rovnakého radu. Výbavu tvorí Shimano XT v prevedení 2x11 vrátane bŕzd, ktoré tradične patria medzi špičku nielen vo svojej triede. Kolesá, teleskopická sedlovka a základné doplnky sú z dielne Giant. Cena sa pohybuje okolo 2 899 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Bianchi Ethanol 27.2 FST GX

Výbornú kombináciu vlastností pre tých, ktorí majú v obľube poriadne terény a svižnú jazdu, no nejde im o sekundy na maratónoch, ponúka Bianchi pri modeli Ethanol 27.2 FST. Zdvih 130 mm v kombinácii s 27,5-palcovými kolesami tvorí ľahký, pevný a pritom obratný základ pre všetky výlety s cieľom hľadania tých najlepších trailov vo vašom okolí. No zároveň, ak budete mať chuť, môžete na ňom bez problémov absolvovať aj obľúbené preteky. Tomu napomáha geometria umožňujúca zvládnutie ako náročných stúpaní, tak hlavne následných zjazdov. Karbónový hlavný trojuholník dopĺňa hliníková zadná stavba, kde pracuje tlmič FOX Float DSP s trojicou režimov pre maximálne prispôsobenie. Ten tvorí ideálnu dvojicu s vidlicou FOX 32 Float, ktorá pracuje so zdvihom 130 mm. Pohon obstaral SRAM v prevedení GX 2x10, na poste bŕzd nájdete Shimano M506. Kolesá Sunringlé Helix TR27 sú obuté do plášťov Kenda Honey Badger. Nechýba teleskopická sedlovka KS E-Ten Intergra. Cena sa pohybuje okolo 3 590 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost SL AMR 6 LC

Označenie dokonalý „allrounder“ sa dá veľmi dobre aplikovať na model SL AMR od nemeckého Ghostu. Svojou charakteristikou a geometriou má bližšie k športovému jazdeniu, čo príde vhod, ak máte radi poriadne kopce, kde odmenou býva vždy pekný trail smerom nadol. Tomu napomáha aj karbónový hlavný trojuholník, vďaka čomu ma bicykel nízku hmotnosť a vôbec sa nestratí ani na náročných tratiach maratónov. Základom sú kolesá o priemere 27,5, ktoré mu dávajú výbornú obratnosť a spolupracujú so zdvihom 130 mm. Ten kontrolujú pružiace jednotky od FOX, konkrétne tlmič Float DSP a vidlica 32 Float z radu Performance. Základom výbavy je Shimano XT v prevedení 2x11 doplnené o brzdy z rovnakého radu. Ráfiky Rodi Black Jack sú zapletené do nábojov Ghost a rovnaké označenie nesú aj základné doplnky. Výnimku tvorí teleskopická sedlovka Kind Shock LEV Integra s vnútorným vedením. Cena sa pohybuje okolo 3 099 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys SWAG 50

Pomerne jasné zameranie a výrazné enduro chúťky ponúka pri svojom modeli SWAG 50 slovenský Kellys. Ak vás tento populárny trend jazdenia zaujal, potom tento bicykel poskytne všetko, čo potrebujete. Schopnosť bez problémov zdolať kopec za „vlastné“, ale hlavne výborné ovládanie aj v tom najťažšom teréne - čoho základom je v prvom rade agresívna geometria. Tomu napomáha samozrejme pruženie, ktoré tvorí virtuálny systém a zabezpečí vysokú citlivosť a efektivitu. Zdvih 160 mm len umocňuje vyššie uvedené vlastnosti, rovnako ako 27,5-palcové kolesá ideálne pre tento segment. Základom rámu je zliatina 7005, tlmič RockShox Monarch RC3 pracuje s vidlicou Pike RC od rovnakého výrobcu. Pohon má na starosti SRAM GX v prevedení s jednoprevodníkom, ktorý sa ideálne hodí na Enduro a technické jazdenie. Zaujímavé sú kľuky Race Face Aeffect a rovnakú značku nesú aj doplnky ako riadítka alebo predstavec. Na poste bŕzd pracuje opäť SRAM s modelom Guide R a 180 mm rotormi. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka KS Lev DX. Cena sa pohybuje okolo 2 449 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine Blizzard 70-29

Maratóncov, ktorí hľadajú bicykel pre náročnejšie trate, môže osloviť model Blizzard. Kombinácia 29-palcových kolies a zdvihu 120 mm umožní bez problémov zvládnuť všetky náročné úseky a kamenisté pasáže, navyše s poriadnou dávkou komfortu. Rám tvorí zliatina 6061 a je spracovaný pomocou hydroformingu pre docielenie nízkej hmotnosti a požadovaných vlastností. Zadná stavba má plávajúce uloženie tlmiča, ktorý dodal RockShox v prevedení Monarch RL. Vpredu pracuje vidlica RockShox Reba Reba RL s diaľkovým ovládaním. Pohon tvorí SRAM v prevedení GX spolu s prehadzovačkou z radu XO1 a spolieha sa na čoraz populárnejší jednoprevodník. Kľuky Race Face Aeffect majú 32 zubov, čo je rozumný kompromis pre väčšinu tratí. Brzdy patria pod Shimano, konkrétne sa jedná o model BR-M615, ktorý je zárukou maximálnej spoľahlivosti a vysokého výkonu. Najväčšou výhodou kolies Fulcrum Red Power 29 je ich vysoká tuhosť a odolnosť. Na bicykli nájdete aj teleskopickú sedlovku Race Face Turbine. Cena sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Felt EDICT 3

Čistokrvný maratónsky „špeciál“ ponúka Felt pri modeloch s označením EDICT. Rovnako bude sedieť všetkým, ktorí požadujú rýchly a efektívny stroj pre náročné športové výjazdy v horách. Základom je karbónový rám z vlákien UHC Performance a hlavne patentovaný systém odpruženia Felt FAST so zdvihom 100 mm. Hlavnou charakteristikou je v prvom rade maximálna efektivita, takže nie je potrebné tlmič neustále zamykať a pritom stále dokáže spracovať terénne nerovnosti. Na poste tlmiča nájdete model RockShox Monarch RT, ktorý spolupracuje s vidlicou RockShox Reba RL so zdvihom 120 mm a diaľkovým ovládaním. Spoľahlivý pohon tvorí nové Shimano SLX vo verzii 2x11, takže nebudú chýbať prevody na rýchle presuny, ani náročné stúpania v horách. Doplnky sú z vlastnej dielne Felt vrátane karbónovej sedlovky. Rám sa robí až do veľkosti 22, čo môže byť výhoda pre extra vysokých. Cena sa pohybuje okolo 3 199 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Cannondale Habit 4

Výborného univerzála do hôr ponúka Cannondale pri modeli Habit. Ten je dostatočne ovládateľný, aby udržal krok aj so strojmi s väčším zdvihom, no pritom bude sedieť aj tým, ktorí sa doteraz viac sústredili na maximálny výkon. Vo výjazde nebude obmedzovať a na ceste dole umožní oveľa viac pustiť uzdu ako bežné XC bicykle. Cieľom je obyčajná radosť z jazdy bez ohľadu na to, kam sa s ním vyberiete. Základným materiálom rámu je hliník označený ako SmartForm C1, kyvadlo je karbónové a spája ho s tlmičom RockShox Monarch RT. Výsledkom je 120 mm zdvihu v kombinácii s 27,5-palcovými kolesami. Vpredu pracuje pre Cannondale typická vidlica Lefty 2.0 so zdvihom 120 mm vyladená pre potreby trailového jazdenia. Prehadzovačka a radenie patrí pod Shimano SLX v prevedení 2x11, kazetu dodal SunRace v rozsahu 11-42. Brzdí opäť Shimano, konkrétne Deore. Kolesú sú kombinácia ráfikov WTB STP i23 a nábojov Lefty/Formula. Doplnky sú z vlastnej produkcie Cannondale. Cena sa pohybuje okolo 2 899 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon Neuron Al 9.9

Výrazný športový charakter v sebe nesie model Neuron AL 9.9 od Canyon. Kombinácia 29-palcových kolies a zdvihu 120 mm je osvedčená kombinácia ako na maratón, tak rovnako na väčšinu terénov, ktoré nás čakajú pri každodenných výjazdoch. Hliníkový rám prešiel hydroformingom, kinematika zadnej stavby nesie technológiu Anti-Squat, takže aj pri otvorenom tlmiči máte s dispozícii vysokú efektivitu. Tlmič FOX Float DSP spolupracuje s vidlicou 34 Float a obidve jednotky sú z radu Performance. Z výbavy vynikajú v prvom rade kolesá od DT Swiss s označením XM 1501 Spline, ktorým nechýba ani patentovaný zubatkový systém orecha. Pohon je komplet v réžii Shimana, konkrétne jeho veľmi obľúbenej sady XT v prevedení 2x11 a do rovnakej sady patria aj brzdy. Sedlovku dodal RockShox a jedná sa o teleskopický model Reverb Stealth B1. Doplnky sú z dielne Canyon, sedlo patrí pod značku Ergon. Cena sa pohybuje okolo 2 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Wilier 903 TRN

Maximálnu efektivitu pri šliapaní a zábavu na traili kombinuje taliansky Wilier v modeli 903 TRN. Zásluhu má na tom v prvom rade odpruženie, ktoré pracuje na princípe virtuálneho bodu otáčania s plávajúcim uchytením tlmiča. Vďaka nemu je systém pri šliapaní efektívny s minimálnym zanáraním a malým spätným rázom (pedal kick). Pritom svojich 120 mm zdvihu dokáže v zjazde využiť naplno. Rám tvorí hliníková zliatina 6061 a nechýba ani nový štandard Boost pre maximálnu tuhosť zadnej stavby. Na poste vidlice pracuje RockShox FS-Revelation so zdvihom 120 mm a vhodne dopĺňa celkové zameranie bicykla. Základ pohonu tvorí v podstate kompletné Shimano XT v prevedení 1x11 vrátane bŕzd. Teleskopická sedlovka je z dielne X-Fusion a nechýba ani diaľkové ovládanie. Kolesá nesú označenie Wilier Triestina XM405, doplnky pochádzajú od Promax. Cena sa pohybuje okolo 3 465 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Každý z týchto modelov má čím zaujať a ponúka vždy trochu odlišné charakteristiky. Pre informácie o geometrii, detailnej funkcii pruženia, prípadne ohľadom podrobnej špecifikácie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
XC bicykle - stvorené na maratóny PR článok

XC bicykle - stvorené na maratóny

Ak máš na pretekoch tie najvyššie ambície, treba mať natrénované. Ruku k dielu dokáže priložiť aj poriadny bicykel.
keyboard_arrow_up