Endura – na trail a do každého počasia

Dnes sa trochu bližšie pozrieme na niektoré kúsky ideálne pre MTB a trail, čo je škótskemu naturelu zrejme najbližšie a ktoré sa ideálne hodia aj do našich veľmi premenlivých podmienok. Práve tie testujú a tiež tvoria jazdci ako napr. Danny Macaskill alebo Chris Smith.

Jazdci zo Škótska sú známi tým, že ani zlé počasie im nemôže zabrániť v jazde a práve to z veľkej časti inšpiruje každú kolekciu Endura. Od MTB, cestnej cyklistiky alebo triatlonu nechýba výbava do každého počasia, ktorá je pomerne náročná na vývoj a materiály.


Spodné tričko Baabaa Merino S/S

Kde inde začať ako od úplného základu, ktorý tvorí spoľahlivá spodná vrstva. Tričko s krátkym rukávom tvorí merino a dá sa povedať, že sa jedná o skutočne veľmi univerzálny kúsok. Využijete ho takmer vždy, pokiaľ nie je úplne horúco a vďaka vlastnostiam merina vynikne najmä pri dlhých výjazdoch a počas viac-denných akcií. Jednoducho, skoro vôbec nezapácha, takže budete mať pocit vysokého komfortu aj počas dlhej doby, čo ho budete mať na sebe. Navyše je na tele príjemné, aj keď je vlhké a svojím civilným vzhľadom sa hodí napr, aj na cestovanie a presuny. Baabaa má anatomický strih a k dostaniu je v 3 farebných kombináciách. Cena sa pohybuje okolo 50 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Dres Singletrack Lite S/S

Uvoľnený strih v štýle enduro a výborné funkčné vlastnosti sú hlavnými devízami dresu Singletrack Lite s krátkym rukávom. Materiál sa hodí na dlhé a horúce dni v sedle, kedy túžite zdolať ďalší a ďalší kopec, pretože z každého vedie nadol ešte lepší trail. Dres dokáže vlhkosť čo najrýchlejšie odviesť od tela, vďaka čomu nebudete mať pocit, že sa varíte vo vlastnej šťave. Vetranie si môžete regulovať pomocou 3/4 zipsu, ktorý sa ideálne hodí, ak používate aj batoh s bedrovým pásom. Vzadu nechýba vrecko na zips, ideálne napr. pre telefón alebo MP3 a poteší tiež „integrovaná handrička na utieranie okuliarov. Na výber sú celkovo 3 farebné prevedenia s cenou okolo 65 €.


Dres MTR Windproof

Pomerne zaujímavým doplnkom k tradičným dresom môže byť MTR Windproof. Ten už podľa názvu obsahuje neprefúkavú tkaninu, ktorá tvorí prednú časť. Vďaka tomu sa ideálne hodí do mierne chladnejších podmienok, kedy neviete, či si vziať aj teplejšie oblečenie alebo stačí ísť naľahko. S týmto dresom môžete vyraziť bez dodatočného oblečenia a stále máte chránené dôležité časti tela v prípade nepríjemného vetra alebo chladu. Navyše si vďaka dlhému zipsu môžete veľmi jednoducho regulovať teplotu v stúpaniach a pustiť k telu vzduch, ak je to potrebné. Zadná časť a rovnako oblasť pod rukami je maximálne priedušná, čo sa hodí najmä, ak vozíte batoh. Dres má ale tiež 3 zadné vrecká v prípade, že ho chcete nechať radšej doma. Vtedy sa hodí aj malé vrecko so zipsom ideálne na mobil alebo cennosti. Cena je okolo 78 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Bunda Singletrack

Aj v lete nás môže zastihnúť nepriaznivé počasie plné prehánok a vetra, s nižšími teplotami ako je ideálne. To ale nie je dôvod, aby sme prestali jazdiť, stačí svoj „šatník“ doplniť o dobrú bundu – napr. ako je model Singletrack. Vďaka kompletne utesneným švom a 2,5-vrstvovej membráne poskytne kompletnú ochranu pred vodou a vetrom, zároveň však bunda dýcha a dokáže odviesť od tela nahromadenú vlhkosť. Navyše si pri „vetraní“ môžete pomôcť hlavným zipsom alebo ventiláciou pod rukávmi. Aby bola ochrana kompletná nechýba zrolovateľná kapucňa a komfort zvýši možnosť nastavenia lemov v spodnej časti a na rukávoch. Na cennosti slúži náprsné vrecko s „mediaportom“, cez ktorý si môžete ľahko prestrčiť kábel od telefónu alebo hudobného prehrávača. Navyše sú dostupné 4 farebné prevedenia pre dokonalé zladenie, cena sa pohybuje okolo 130 €.


Vnútorné krátke nohavice Singletrack

Väčšinou pri jazdení v technickom teréne a na traili používame voľné kraťasy alebo nohavice. Pod ne ale stále treba voziť klasickú „výstelku“, ak požadujeme maximálny komfort v sedle. No a práve tu nájdu uplatnenie vnútorné krátke nohavice Singletrack. Majú traky, vďaka čomu bude výstelka dokonale sedieť na svojom mieste a sú sieťované, takže zabránia zbytočnému „zdvojeniu“ vrstiev. Rovnako sú kompatibilné so systémom uchytenia Clickfast, ktorý Endura používa pri svojich voľných nohaviciach. Vďaka komfortnému lemu okolo stehna budú držať na svojom mieste, čo platí aj pre prípadné návleky. Výstelka zo série 500 sa hodí ideálne počas horúcich letných dní, kedy poskytne potrebný komfort. Cena sa pohybuje okolo 68 €.

Krátke nohavice Singletrack III

Ak hľadáte univerzálne a odolné krátke nohavice na každý výjazd, nezabudnite na model Singeltrack III. Majú všetko potrebné, aby zvládli náročné výšľapy a rýchle zjazdy v teréne, kde číhajú konáre, stromy a iné prekážky. Základ tvorí mimoriadne odolný materiál Cordura, ktorý dopĺňajú strečové panely pre lepší rozsah pohybu. Nechýbajú im klasické predné vrecká, ale tiež zadné vrecko so zipsom. Rovnako sa myslelo aj na vetracie otvory, ktoré si môžete regulovať pomocou zipsu. Sú kompatibilné so systémom Clickfast a súčasť tvoria aj druhé vnútorné kraťasy s výstelkou. Bez nej sa „nestratia“ ani mimo bike a dajú sa použiť napríklad na turistiku a iné aktivity. Ponúkané sú v 4 farebných variantoch s cenou okolo 88 € vrátane vnútorných nohavíc s výstelkou. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Dlhé nohavice MT500 Wateproof II

Počasie si nevyberáme a častokrát sa pokazí práve v deň, na ktorý máme naplánovaný poriadny výjazd alebo stretnutie s partiou v obľúbenom bikerparku. Kombináciou týchto nohavíc a napr. vyššie spomínanej bundy Singletrack môžete jazdiť aj v skutočne nepriaznivých podmienkach, a to relatívne bez problémov. Nohavice tvoria veľmi odolný, nepremokavý, no pritom extrémne priedušný materiál ExoShell60. Jedná sa o 3-vrstvový laminát, samozrejmosťou sú kompletne utesnené švy, takže voda sa nemá ako dostať dovnútra. Miesto v oblasti sedu je spevnené, na druhej strane nechýbajú elastické panely pre lepšie prispôsobenie. Rovnako sú nohavice kompatibilné so systémom Clickfast. Cena nohavíc sa pohybuje okolo 150 €.

Rukavice MTR II

Základom takmer každej jazdy v teréne sú dokonale padnúce rukavice, vďaka čomu máme ochranu a zároveň potrebný cit pri ovládaní. MTR II ponúkajú výrazne elastický vrchný panel, vďaka čomu sa ľahko prispôsobia, no nechýba im ani dôležitá ochrana kĺbov. Dlaň tvorí odolná syntetická koža s aramidovými panelmi. Navyše, ak si chcete spraviť rýchlu fotku počas výjazdu, veľmi vhod príde konštrukcia palca kompatibilná s dotykovými displejom telefónu. Dostupné sú v 2 farebných prevedeniach a cena sa pohybuje okolo 45 €.


Ponožky Argyll

Károvaný dizajn ponožiek Argyll sa bude páčiť všetkým, ktorí sa chcú malinko odlíšiť od „klasiky“, navyše vo výhodnom dvojbalení twin pack. Základným materiálom je Coolmax, päta a špička je zosilnená. Ponožky sú výrazne elastické, navyše oblasť palca je bez švov pre maximálny komfort. Máte na výber z 3 prevedení a cena sa pohybuje okolo 18 € za dva páry.

3/4 nohavice Humvee II

Ak sa ochladí len mierne, no na krátke nohavice to už nie je, prípadne, ak požadujete dodatočnú ochranu cez kolená, ideálne poslúžia 3/4 nohavice Humvee. Odolný nylon spolu s ripstop úpravou sa postarajú o poriadne dlhú životnosť aj pri občasnom páde, povrchová úprava DWR nebude na sebe „držať“ špinu a vodu. Nohaviciam nechýbajú vrecká na ruky so zipsom, ale rovnako ani vetracie otvory po bokoch. Na mapu sa ideálne hodí veľké zadné vrecko. Tvar kolien je „predtvarovaný“, takže výborne sadnú a o komfort sa postará aj hlavný sedací diel bez švov. Súčasťou sú vnútorné krátke nohavice s výstelkou so série 200, ktoré sú spojené systémom Clickfast. Na výber sú 3 farebné prevedenia a cena sa pohybuje okolo 80 €.


To bol skutočne len veľmi stručný výber zaujímavých kúskov, ktoré v ponuke značky Endura nájdete. Pre celú kolekciu platí, že pokryje všetky potreby vrátane tých najnáročnejších jazdcov. Takmer každý „klúčový“ doplnok má svoje prevedenie aj v ženskej verzii, ktorá ma prispôsobený strih, ale samozrejme zachované všetky dôležité vlastnosti. Viac informácií a kompletnú ponuku nájdete na domácej stránke endurasport.com.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up