Test: Trelock Smartlock – inteligentný zámok novej generácie

Ak si myslíte, že na zámku na bicykel prakticky nie je čo vylepšovať a jediným atribútom k jeho kúpe je schopnosť odolať zlodejom, mýlite sa. Zoznámte sa so Smartlockom.

Túto, rokmi zažitú dogmu o tom, že ku každému zámku patrí kľúč, sa snaží vyvrátiť inovátorska nemecká značka Trelock, ktorá prišla na trh s inteligentným „smart“-zámkom, ktorý dokážete obsluhovať pomocou vášho mobilného telefónu (viď. článok Predstavenie: Trelock Smartlock – inteligentný zámok, ku ktorému netreba ani kľúč). Potrebovať k tomu budete konkrétne model s funkciou NFC a operačným systémom Android verzie 4.3 a vyššej.


Ako to vlastne celé funguje?

Ak vás myšlienka bezkľúčového elektronického zámku na bicykel zaujala, pravdepodobne uvažujete nad tým, že zámok bude nutné nejakým spôsobom nabíjať alebo meniť v ňom batérie. Chyba lávky! Smartlock na svoju činnosť nepotrebuje žiadny zdroj energie okrem mikrodávky, ktorá sa prenesie prostredníctvom NFC pri kontakte telefónu s čítačkou na zámku a zabezpečí odblokovanie zamykacieho mechanizmu. O spätný chod časti, ktorá blokuje koleso, sa stará pružina, ktorá sa napne pri zamykaní. Samotný zámok funguje na princípe zamedzenia pohybu (zadného) kolesa. V prípade, že by ste chceli zamknúť bicykel o nejaký objekt alebo predmet, nie je problém do „oka“ zámku zapojiť reťaz, ktorá sa dá okrem iného zakúpiť samostatne.


Inštalácia – „user friendly“

Pri prvotnom vybalení obsahu krabice som mierne zneistel, predsa len, vidieť zámok, ku ktorému je miesto kľúča pribalená NFC karta, elektronický rezervný kľúč s usb káblom a manuál, ktorý vás v kroku č. 1 pošle do google obchodu, nie je celkom bežný postup. Všetko však fungovalo hladko, s nemeckou precíznosťou a po nainštalovaní, spustení a zaregistrovaní appky, stačil jeden klik, priložiť pribalenú kreditku, chvíľku počkať na spárovanie a bolo hotovo. Obdobný proces bolo treba zopakovať pri elektronickom kľúči, ktorý je určený najmä pre používateľov smartfónv s logom nahryznutého jablka alebo Windows phone. Prípadne keď sa vám vybije telefón. Inštalácia samotného zámku na bicykel je tiež pomerne jednoduchá. Pribalené hrubé sťahovacie pásky umiestnite na zadné reťazové vzpery a telo zámku k nim priskrutkujete. Všetko drží ako má a skrutky sa dajú dokonca elegantne „zakapotovať“ odnímateľnými krytmi po oboch stranách.


Plusy:

  • nie je potrebné nosiť so sebou kľúč
  • možnosť administrácie prístupu k zámku iným osobám
  • možnosť odomykania viacerých zámkov jedným smartfónom
  • vysoký cool faktor

Mínusy:

  • vyššia hmotnosť
  • hodí sa skôr na mestské bicykle
  • vyššia cena


Pre koho je zámok určený a aké má výhody?

Zámok určite ocenia, okrem nadšencov technológií, aj osoby, ktoré chcú svoj bicykel zdieľať, napr. v rámci firmy alebo medzi viacerými osobami bez nutnosti fyzického zhotovovania kľúča. Takýto zámok určite ocenia aj chronickí zabúdači kľúčov alebo osoby, ktoré majú už teraz viac kľúčov ako zvonár od Matky Božej . Možnosti administrácie prístupu k zámku sú široké a fantázii sa medze nekladú.


Žijeme v dobe rýchleho technologického pokroku, smartfóny sú prakticky povinnou výbavou každého človeka a tento trend sa snaží sprostredkovať aj inteligentný zámok od Trelock-u, ktorý je zaujímavou alternatívou k bežným zámkom. Ak vás zaujal, kompletné informácie si môžete naštudovať na stránke esloger.sk. Odporúčaná maloobchodná cena je stanovená na 119.99 €. K produktu je možné dokúpiť E-kľúč za cenu 69.99 € na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up