Doplnky servisu pre tichý chod a ochranu pred vodou

Blížiace sa prechodné obdobie a zima zvýšia trochu nárok na pravidelný servis, najmä, ak jazdíte často a v každom počasí. Čo by nemalo chýbať vo vašej výbave?

Samozrejme, pravidelný servis a starostlivosť o bicykel by mala byť celoročnou záležitosťou, no viac vody na cestách a blata v teréne vyžaduje viac pozornosti. Opäť platí pravidlo o menších a pravidelných intervaloch ako čakanie na jeden veľký – aj keď aj ten bude časom potrebný, najmä pri jednotkách odpruženia a u ložísk. Nižšie uvedené doplnky môžu pomôcť udržať dlhšie hladký chod a prípadne ochrániť pred poškodením.

Juice Lubes JL 69

Ak jazdíte na celoodpruženom bicykli, tak zrejme tušíte, že práve ložiská a čapy dostávajú v nepriaznivom počasí poriadne zabrať. Síce s tým za jazdy nič nespravíte, no aspoň po dojazde im môžete pomôcť. Samozrejme, najväčším nepriateľom je vlhkosť, ktorá následne spôsobuje koróziu. JL69 od Juice Lubes je ideálny prostriedok na jej okamžité odstránenie, a to na poste čapov, ložísk, stredových zložení, reťazí alebo pri kladkách prehadzovačky - jednoducho, všade tam, kde si ju neželáte. Veľmi dobre slúži ako prevencia korózie a prvá pomoc po dojazde, kedy vás do nitky zlialo - niekedy sa totiž k samotnému čisteniu a servisu dostaneme až oveľa neskôr, ak vôbec. Cena za 400 ml balenie sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Cyclon Instant Polish Wax

Ak máte radi krásne sa lesknúci rám, a pritom požadujete aj jeho ochranu, môže byť vhodná voľba Instant Polish Wax. S jeho pomocou ochránite rám a ostatné časti pred agresívnymi nečistotami, ktorých najmä v prechodnom období na ceste pribúda. Rovnako sa na ráme budú nečistoty a prach menej „držať“ a následné čistenie bude jednoduchšie. Je vhodný pre matné aj lesklé povrchy a veľmi dobre odoláva vode. Môžete ho použiť na karbón, hliník, oceľ, plast či gumu - stačí nastriekať na čistý rám, rozotrieť vlhkou handrou a doleštiť suchou. Pravidelnou aplikáciou vytvoríte účinnú ochrannú vrstvu. Cena za 250 ml balenie sa pohybuje okolo 10 €, dostupné je aj menšie, 100 ml balenie. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Dirtwash čistiace knôty na prevody

Pri servise je dôležité sa v prvom rade zamerať na pohon, ktorý by mal byť vždy na prvom mieste, čo sa pravidelnej údržby týka. Vyčistiť reťaz či prevodníky nie je až taký problém, a to ani v domácich podmienkach. Trochu horšie je to s kazetou, kde sa veľmi dobre ukladá mastnota a špina a nie je ľahké sa jej zbaviť. Pomôcť môžu knôty, vďaka ktorým sa dostanete aj do menej prístupných miest medzi pastorkami. Pre lepšiu manipuláciu je na konci každého oceľový háčik. V balení nájdete 5 ks knôtov, každý sa samozrejme dá použiť aj na viac čistení. Cena sa pohybuje okolo 3.70 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

RSP Jacky Chain

Ideálnym prostriedkom na dôkladné odmastenie reťaze pred ďalším „mazacím“ cyklom je Jacky Chain. Najmä vtedy, ak je reťaz výrazne mastná a poriadne nachytaná od prachu. Ak sa ponáhľate, stačí naniesť na handru a následne cez ňu reťaz poriadne pretočiť. Výborne sa hodí aj ako náplň do práčky reťaze, kde poskytne najlepšie výsledky. Výhodou je, že na reťazi zanecháva vrstvu, ktorá zabráni pred vznikom korózie skôr, než pristúpite k samotnému mazaniu. Cena sa pohybuje okolo 13 € za 500 ml balenie. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Brunox Turbo Clean

Základom údržby je v prvom rade spoľahlivé odmastenie, a to platí najmä pre brzdy. Veľmi často je za zlým účinkom kotúčových bŕzd práve mastnota usadená na brzdovom kotúči alebo platničkách. Brunox Turbo Clean neobsahuje acetón a veľmi ľahko odstraňuje organické a minerálne nečistoty. Odstraňuje aj vlhkosť a vie tak pomôcť pri nepríjemnom pískaní bŕzd. Rovnako sa dá použiť na prípadné čistenie reťaze, kazety alebo na odstránenie zvyškov starého lepidla. Stačí iba nastriekať, nechať chvíľu pôsobiť a následne utrieť nečistoty, ktoré pôjdu vďaka nemu veľmi ľahko dolu. Cena za 500 ml balenie sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Rex Assembly Grease montážna vazelína

Na jeseň a v zime poriadne dostávajú zabrať ložiská – najmä, ak vás voda a blato neodradí od pravidelného jazdenia. Pri pravidelnom servise sa oplatí aplikovať kvalitnú vazelínu, ktorá je vysoko odolná proti vlhkosti. Rex Assembly Grease obsahuje špeciálnu protikoróznu prísadu, ktorá zvyšuje ochranu súčiastok pred koróziou. Vytvára mimoriadne dobrý mazací film pre kontakt „kov na kov“ a fluór-karbónové zlúčeniny navyše ešte zvyšujú vodeodolný účinok vazelíny. Je ideálna pre ložiská, hlavové zloženia, púzdra, závity osky a pod. Cena za 50 g sa pohybuje okolo 17 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Bike Cleaner

Na každodenné čistenie a servis sa stále najviac využíva klasický univerzálny čistič, ktorý dokáže bez problémov umyť v podstate celý bicykel – hlavne, ak nemáte extrémne mastný a zanesený pohon. Ľahko a pohodlne odstraňuje nečistotu, blato a mastnotu zo všetkých povrchov bicykla. Nanáša sa pomocou rozprašovača na znečistené miesta, kde vďaka vyššej penivosti nesteká, čo predlžuje čas účinnosti prostriedku a zároveň sa tým znižuje jeho spotreba. Je plne biologicky odbúrateľný, nepoškodzuje lak bicykla a čiastočne chráni kovové časti proti korózii. Cena za 500 ml balenie sa pohybuje okolo 7 €, dostupná je aj náhradná 1 000 ml náplň za rovnakú cenu. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

FINISH LINE Cross Country

Pod týmto názvom sa skrýva mazivo do náročných podmienok označované aj ako „wet“. Práve podobný charakter maziva by nemal chýbať vo vašej výbave počas prechodného a zimného obdobia. Vďaka zloženiu zo syntetických olejov s vysokou viskozitou, špeciálnych polymérov a látok proti opotrebeniu, dokáže veľmi dobre fungovať nielen v blate, ale aj za silného dažďa a počas „brodenia“. Hodí sa na reťaz, čapy alebo kladky, ale vďaka vysokej hustote sa musí nechať dlhšie pôsobiť a rovnako nie je vhodný na mazanie bowdenov. Cena za 240 ml balenie v spreji sa pohybuje okolo 10 €, mazivo je dostupné aj ako kvapkadlo. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Montážna pasta Parktool AntiSeize

Ak vaše stredové zloženie stále vydáva čudné zvuky, skúste nabudúce po vyčistení a pri montáži použiť montážnu pastu. Jedná sa o antikoróznu pastu s mikračasticami hliníka, ktorá je ideálna na dotykové plochy závitových a lisovaných spojov. Znižuje trenie a zabraňuje ich korodovaniu. Takže sa ideálne hodí na spomínané stredové zloženia, pedále, hlavové zloženia a pod. Cena sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Pasta TF2 na karbónové časti

 
Montážna pasta na karbón by rozhodne nemala chýbať vo výbave. Vďaka nej môžete poľahky odstrániť nepríjemné zvuky a hlavne zabráni zbytočnému „preťahovaniu“ závitov napr. na sedlovke alebo predstavci a riadítkach pri pravidelnom servise. Zvýši trenie a zabráni ich pohybu, takže nemusíte zbytočne uťahovať do extrému, čo vedie časom k poškodeniu. V prípade karbónových komponentov je to doslova nutnosť a jej aplikácia dokáže ušetriť množstvo starostí a nervov. Cena za 50 g sa pohybuje okolo 7 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre bližšie informácie o jednotlivých produktoch, navštívte prosím stránky daných výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Náradie na servis doma aj v teréne PR článok

Náradie na servis doma aj v teréne

Či už plánuješ robiť servis bicykla doma, alebo neplánovane v teréne, polovicou úspechu je výbava. Tá rozhodne, či to bude hotové raz-dva, alebo „trápenka“ na niekoľko desiatok minút.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up