Tip na výlet: Cyklokorytnička - keď budete potrebovať dobiť baterky

Tip na výlet: Cyklokorytnička - keď budete potrebovať dobiť baterky

Liptov a cykloturistika k sebe pasujú ako bryndzové halušky a žinčica. Meka turizmu s krásnou prírodou, jaskyňami a liečivými prameňmi.

Áno, Liptov bol a je známy liečivými prameňmi a už v minulosti vyhľadávanými kúpeľmi. A jedny z najznámejších a najmalebnejších boli v Korytnici. V minulosti z Ružomberka do kúpeľov viedla úzkorozchodná železnička. Dnes koľaje nahradila náučno-relaxačná trasa Cyklokorytnička. Zvládne to aj rodinka s miminkom v cruiseri.


Parametre okruhu:
  • dĺžka - 23 km
  • prevýšenie - 300 m
  • náročnosť - jednoduchá


Pamiatky UNESCO na trase - stačí odbočiť

S kamošom sme trasu nastúpili v Ružomberku na ul.Šoltésovej. Chvíľu po štarte, maketa historickej lokomotívy. Dáme selfie? Nie. V slušnom tempe pedálujeme popri riečke Revúca. Riečka tvorí malebné zákutia. Míňame komín starej vápenky. Vchádzame do Bieleho Potoka. Tu je odbočka na svetoznámu historickú lokalitu Vlkolínec, patriacu do pamiatok UNESCO. Neodbočíme.


Kadiaľ? Zelená, modrá?... zabudni - nestratíš sa

Cyklokorytnička ma jasné smerovníky a lemuje ju 11 veľkých infotabúľ. GPS netreba. Tu sa nestratíte. Na 3 miestach križujete hlavnú cestu, ale aj tak počuť len vodu a vtáčiky. Trasa vedie cez, i poza obce, poľnými cestami cez lúky a popod les. Skrátka, všetky farby Liptova. Zdatnejší biker môže odbočiť na zvážnice vedúce do vrchov revúckej doliny. Je ich neúrekom.


Pred bodom Podsuchá sa dáme k brankovskému vodopádu. Je dosť vody a padá z výšky 55 m. Nádherné osvieženie. Znova križujeme hlavnú. Stromy, lúky, voda, ticho. Oáza pre dušu.

Parádne miesto na piknik, či?

Ďalší bod - Obranné opevnenie SNP. Preskúmame ho a niečo zjeme. Prejdeme Liptovskú Osadu a zastavujeme pri infotabuli Patočiny. Za ňou 3-krát križujeme hlavnú cestu.


Zeleným tunelom do histórie

Wau. Vchádzame do zeleného tunela. Mám pocit, že som niekde pri jazere Neusiedler see a nie ani 5 m od hlavnej cesty. Stromy tvoria doslova zelené metro. Po pár km vidno secesnú budovu bývalej železničnej staničky Korytnica. Je súčasťou plničky vody zn. Korytnica. Pozor, súkromné! Smerovník nás vedie do kúpeľov. 3 km pohodový stupák po asfalte na záver a sme v kúpeľoch Korytnica. Kúpele sa nachádzajú v hlbokej korytnickej doline pod vrchom Prašivá. Zosadáme pri reštaurácii a najeme sa. Výborné jedlo. Na bikerov sú zvyknutí.


Po jedle ja sadám na bike a idem preskúmať kúpele. Teda to, čo zostalo zo secesných liečebných pavilónov, promenády a budov. Je to otras. Aspoň, že z prameňov sa dá nabrať. Do cyklofľaše plním „Jozefa“ a urobím nejaký výšľap do kopcov. No, čas tlačí. Posledné foto a čaká nás pohodlných 25 km späť.


Zelená oáza

Prejazdil som prakticky všetky trasy na Liptove. Táto je uložená v mojom trackliste ako Zelená oáza. Ak budem potrebovať dobiť baterky, Cyklokorytnička mi to určite splní. Nabudúce to dám od rána a určite pridám Vlkolínec a parádne výšľapy v kúpeľoch. Určite sa oplatí. Nabetón...
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Že nevieš, čo to je soft bikepacking? To je úplne v poriadku, pretože tento termín mi napadol práve teraz. Na druhej strane, s veľkou pravdepodobnosťou si už takýto typ výletu absolvoval. A ak nie, tak potom ti naň tento článok možno spraví chuť.
Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Tento taliansky ostrov vám možno nenapadne ako prvý v spojitosti s horskou cyklistikou. Bol som na tom podobne, až kým ma jedného dňa trajekt nezobral z pevniny do úplne nového prostredia.
Jesenné Poľskie Tatry na MTB – užiť si stúpania a vychutnať výhľady

Jesenné Poľskie Tatry na MTB – užiť si stúpania a vychutnať výhľady

Do južného Poľska chodím rád nielen na cesťáku, ale aj na MTB. Táto lokalita má čo ponúknuť, navyše takto na jeseň má pekné čaro.
keyboard_arrow_up