Tip na výlet: Bosna a Hercegovina – MTB Sarajevo II., Crepoljsko a Igman

Hornatý charakter Bosny a Hercegoviny ponúka mnoho možností pre cyklosturistiku. Vybral som sa opäť do okolia jej hlavného mesta, Sarajeva. Ktoré vrchy a pohoria som však navštívil tentokrát a ako to dopadlo?

V prvom dieli o jazdení v Bosne a Hercegovine, zameranom na okolie Sarajeva, som predstavil tajomstvá kopca stojaceho hneď nad mestom, Trebeviča. Ďalšia možnosť, kam sa na MTB vybrať v blízkosti Sarajeva, je vrch Crepoljsko, Bukovik a pohorie Igman. V Bosne a Hercegovine je problém zohnať nejaké TOPO mapy, podľa svojich skúseností však odporúčam túto, spolu s Trailforks by si mal byť dostatočne zorientovaný.


Crepoljsko a Bukovik

Nachádzajú sa severo-západne od centra Sarajeva, nad starou časťou mesta. Pohorie tejto strany je, čo sa týka mínovej situácie, bezpečné, nakoľko na hrebeni sa nebojovalo a je veľmi navštevovaná obyvateľmi mesta, hlavne počas pekných víkendov, takže po chodníčkoch sa môžeš bez obáv pohybovať. Na vrch vedú dve cesty, prvá je kratšia s krásnymi výhľadmi, ale po asfaltke a s dvomi – tromi prudšími pasážami. Celkovo je dlhá okolo 17 km (podľa gpx Bukovik z centra na Crepoljsko). Vedie cez kopček s výhľadom nad mestom s názvom 105. Brigáda, o ktorý sa celú poslednú vojnu v rokoch 1992 – 1995 bojovalo. Tam sa oplatí zastaviť nielen kvôli výhľadu na mesto či dobrej kávičke, ale nájdeš tam aj malé zaujímavé vojnové múzeum s pamätníkom padlých. Z centra mesta je to asi 5 km stúpania.


Ďalej pokračuješ mierne do kopca cez usadlosť Barice, kde sa môžeš zastaviť a osviežiť sa v jednom zo záhradných bufetov pri rodinných domoch okolo cesty. Nad Baricami pokračuje asfaltka borovicovým lesíkom s jedným prudším stúpaním. Cez lesík prechádza pár pekných chodníčkov, ktoré cestou späť môžeš využiť. Po vyjdení z lesíka sa ocitneš medzi domčekmi a pokračuje sa po ceste až na turistickú chatu Čavljak - Centar. Keďže si už skoro na hrebeni, pri peknom počasí odporúčam nabrať silu bosnianskou kávičkou a miestnou sladkou špecialitkou „tufahija“, čo je ošúpané jabĺčko plnené orechami v sladkom záleve so šľahačkou. Po tomto výšľape ho spáliš raz-dva a na hrebeni sa kalórie navyše ešte budú hodiť.


K tejto chate je to zhruba 8 km čistého výšľapu. Dobrou správou je, že z turistickej chatky sú to len dve zatáčky po asfaltke a si na hrebeni, kde už bude terén rovnatejší. Hneď za poslednou zatáčkou po výšľape na asfaltke nad chatou odbočíš doprava na poľnú cestu medzi chatkami a pokračuješ smerom k hrebeňu pohoria.


Poľná cesta sa zmení na chodníček, chvíľami pekne kamenistý. Ešte trochu stúpania a ste na rovinke pri ďalšej chate s občerstvením. Pokračujeme stále rovno po hrebeni k lesíku, kde nájdeš ďalšie dva bufety so sedením. Cez lesík ide primárne poľná cesta, ale za druhým bufetom sa dá odbočiť vľavo na turistický chodníček, ktorý odporúčam cestou späť.


Cez tento lesík sa ide mierne dohora a po vyjdení z neho sa ti naskytne pohľad na vrchol Crepoljsko.


Prejdeš okolo dvoch usadlostí vľavo a vpravo a máme tu asi 20-metrové stúpanie. Tu sa cesty rozdeľujú – vpravo na smer Crepoljsko (1 524 m n. m.) a vľavo po hrebeni na Bukovik (1 532 m n. m.).


Keďže Crepoljsko je od tohto bodu vzdialené len asi kilometer, odporúčam pokračovať vpravo, pokochať sa na vrchole, prípadne sa ísť občerstviť v chatke pod kopcom.


Schádzame teda naspäť k odbočke na Bukovik a pokračujeme vpravo. Chvíľu zjazdík lesíkom po zvážnici a po vyjdení zjazduješ na peknom hrebeni s výhľadmi. To je ten pocit, keď sa na teba zhora pozerá kamera ako upaľuješ terénom po otvorenom hrebeni, je to neopísateľné. Pokračuješ stále rovno a už sa stúpa na vrch Bukovika. Ku koncu je odbočka, kde sa treba držať vpravo, a už si pri vrchole a vysielači.


Druhá výstupová cesta je tiež zhruba asi 17 km dlhá (znova z centra na Crepoljsko), ale čo sa týka stúpania a premávky, je príjemnejšia. Začína po odchode zo Sarajeva doprava popri rieke po asfaltovej ceste Dariva, ktorá je určená na rekreačné účely. Z nej po chvíli odbočíš asfaltom doľava na osadu Moščanica, držíš sa stále hlavnej cesty a potom už pozeraj gps, sú tam v istých miestach dve odbočky. Prípadne odporúčam vyhľadať na viberi skupinu "Enduro voznje", kde sa iste nájde miestny biker, ktorý ťa dostane touto trasou až na Crepoljsko (a aj po iných trailoch).


Cestu späť do Sarajeva odporúčam tak isto na smer Čavjlak, pričom sa dajú použiť turistické skratky – modré traily, cez 4 km dlhý Crepoljsko trail a potom buď trail Arapov Do alebo Čavljak Old DH trail.


Oba sú s modrým značením a dovedú ťa až k usadlosti Barice. Tu nie je iná možnosť ako pokračovať chvíľu ulicou pomedzi domy asfaltkou, no v pravotočivej zatáčke nie rovno späť do mesta, ale vľavo krátkym stúpaním. Cesta vás dovedie za domčeky ku akejsi skládke vľavo, kde začína označený turistický chodníček – takmer 2 km dlhý trail Pashino Hill, taktiež modrý. Špecialitou tohto chodníka je, že končí v priestore strelnice, čiže je možné, že budete počas parádneho zjazdu úzkym kľukatým chodníčkom s menším skokom v strede hnaní adrenalínom výstrelov. Smer streľby je síce mimo vyústenia chodníka a miestni bikeri vravia, že je to bezpečné, no odrazená guľka tiež nie je bohviečo, a keď som teda šiel sám a začul som streľbu, radšej som sa mu vyhol. Na čo ale treba byť pripravený je to, že bol počas poslednej sezóny vcelku zarastený malinčím, a tak som prišiel ku pár škrabacom na odhalených častiach tela.


Po vyjdení je povinné si tľapnúť (ak je s kým), že ste to všetko prežili, a čaká na teba opäť čerešnička na torte, downhill do centra mesta, alias zjazd úzkymi a prudkými uličkami so zatáčkami, skratkami či schodmi. Pripomínam, že v premávke treba byť opatrný, biker sa nechá rýchlo uniesť týmto adrenalínom.


Za zmienku stojí aj blízky vodopád Skakavac v blízkosti Bukovika, pri ktorom je aj turistická chata.


Dostať sa k nemu dá aj z Bukovika, no bohužiaľ, podľa informácií od miestnych bikerov, v lete 2017 bol turistický chodník Bukovik Singletrack (ktorý ma veľmi lákal) zapadaný a bikom neprejazdný. Dá sa to obísť po zvážnici alebo priamo stúpaním na Skakavac zo Sarajeva cez časť Koševo, Jezero na obec Radava a Nahovero, kde sa už nachádzajú návesti. Od konca zvážnice, kde je rampa a chata, sa ide ešte asi kilometer a potom ťa značenie navedie na odbočku doľava na prudký zjazd schodmi a točkami, kde aj skúsený zjazdár čosi prenesie až ku vodopádu.


Popod neho ide turistický chodník, trail Waterfall Grasshopper XC, ktorý ťa svojou slučkou dovedie naspäť na cestu pri turistickej chate.

Druhou alternatívou je z Bukovika ísť zvážnicou na západ a skratkou, vyše 1-kilometrovým modrým trailom s názvom 7 Vrela rovno ku Skakavacu. Prejazdnosť tohto trailu však nemám preverenú.


Igman

Lesnaté pohorie Igmana sa nachádza juho-západne od Sarajeva a je potrebné si k nemu prišliapnuť cez celé mesto popri hlavnej dvojprúdovej cesty smerom na mestskú časť Ilidža a ďalej obec Hrasnica. K začiatku stúpania na zalesnené pohorie je to z centra Sarajeva asi 17 km. Na jeho pohorí nájdete 5 singletrailov, ktoré stavajú hlavne miestni bikeri z Ilidže. Nájdete tu čierny zjazdový Igman Trail, modré traily Igman New, Hendekuša, Nanica Put a XC zelený trail Igman Jungle.


Čo sa týka mínovej situácie, niektoré časti tohto pohoria sú od obliehania Sarajeva stále kontaminované, okolie zvážnic a trailov je ale bezpečné, o čom nepochybne svedčí aj návštevnosť a prebiehajúca ťažba. Výstupová trasa, zvážnica, je pekne označená už v obci Hrasnica ako cyklotrasa, takže blúdiť by ste určite nemali. Ja som okúsil pekný modrý Igman New trail s dĺžkou cez 2 km a kilometrovú Hendekušu s pekne ostrým nástupom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Test: Assos Tactica – systém MTB nohavíc, ktorý ma nadchol

Test: Assos Tactica – systém MTB nohavíc, ktorý ma nadchol

Máte radi horskú cyklistiku v rôznych podobách, či ročných obdobiach a rovnako radi investujete do kvalitných vecí, ktoré dokonale slúžia svojmu účelu?
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Prilby)
keyboard_arrow_up