Test: Dainese AWA HYBRID – ukážkovo funkčná bunda pre široké spektrum aktivít

Test: Dainese AWA HYBRID – ukážkovo funkčná bunda pre široké spektrum aktivít

Už na prvý pohľad to vyzerá, že sa jedná o bežnú bundu vyrobenú z kombinácie viacerých materiálov. Avšak, ak sa pozrieme bližšie, ide o na dômyselne navrhnutý produkt, využívajúci najmodernejšie technológie, s cieľom dosiahnuť čo najvyšší výkon...


Táto zaujímavá bunda sa ku mne dostala na test ešte na jeseň a odvtedy je mojím verným spoločníkom, prakticky na každom výjazde. Ako výborná medzivrstva sa osvedčila aj na zimných túrach. Nepredbiehajme ale, pretože o jej všestrannosti a nadštandardných funkčných vlastnostiach sa dozviete viac v nasledujúcich odstavcoch.


Prvý dojem, materiál a spracovanie

Označenie bundy ako „hybrid“ je pomerne presné. Zatiaľ, čo rukávy, chrbát a vrchná polovica sú štandardne vyrobené z priedušného materiálu odvádzajúceho pot, v oblasti brucha a obličiek sa atypicky nachádza vetruodolná membrána. Bunda je zhotovená z materiálov Power Grid a Alpha Direct, ktoré sú dielom značky Polartec. Prvý z uvedených sľubuje efektívny odvod potu na povrch bundy, kde sa odparuje. Huňatý Alpha Direct sa zasa nachádza z vnútornej strany bundy a vyznačuje sa vysokou hrejivosťou pri minimálnej hmotnosti. V oblasti tepelného jadra a v oblasti obličiek sa nachádza spomínaný vetruodolný materiál.


Bunda je okrem iného vybavená „značkovým“ YKK zipsom a tajným vreckom z vnútornej strany v oblasti krížovej kosti na suchý zips. Štítok sa hlási k čisto európskemu pôvodu - konkrétne Portugalsku. Použite prémiových materiálov mierne naznačuje, že cena nebude ľudová. Otázkou však ostáva, ako si bude bunda počínať v reálnom zaťažení.


Vlastnosti a funkčnosť

Skratka AWA z modelového označenia bundy znamená „All Weather Activity“, čiže aktivitu v každom type počasia. V produktových materiáloch si môžete prečítať, že bunda dokonale odvádza pot, má extra nízku hmotnosť, v zjazde ju neprefúkne a pritom je dostatočne teplá. Tieto PR marketingové formulky sú v cyklistickom svete už pomaly folklórom a výrobcovia často prikrášľujú realitu viac, ako by bolo na mieste. Čas od času je však príjemné zistiť, že niečo takéto aj reálne existuje a všetky tie superlatívy dokážu byť pravda. Hoci som bol spočiatku mierne skeptický a očakával som bežnú kvalitu a vlastnosti, AWA ma veľmi príjemne prekvapila.


„Stop and go“ – žiadne zbytočné zastavovanie pred zjazdom

Jednou z hlavných myšlienok tejto bundy je to, že ju môžete využiť hore kopcom aj dole bez toho, aby ste sa museli zastavovať, prezliekať a zbytočne strácať čas. Odvod potu funguje naozaj ukážkovo. Aj po intenzívnej aktivite je vnútorná polartecová vrstva prakticky suchá, zatiaľ čo na povrchu je bunda komplet mokrá. Materiál Power Grid veľmi rýchlo schne. Túto vlastnosť možno badať aj po opratí bundy, ktorá je vždy suchšia skôr, ako ostatné oblečenie. V zjazde sa ako super výhoda prejaví aj prítomnosť neprefúkavej membrány v oblasti brucha až po prsia, ktorá vždy príjemne chránila moje „špeky“ od nepríjemného chladu počas zjazdu. To isté platí aj pre obličky. Nosiť bundu na vrchu však možno len v prechodnom období, kedy nie je až taká zima. Napriek tomu s príchodom zimy nemusíte bundu odložiť do skrine, práve naopak.


Využitie – chýbajúci diel skladačky v ideálnom výbere funkčných vrstiev

V zime som ju využíval ako funkčnú „medzivrstvu“, pod ktorou som mal funkčné tričko s dlhým rukávom a na bunde tenučkú vetruodolnú nepremokavú bundu. V tomto setupe je AWA prakticky dokonalá a nadmernú vlhkosť odvádza spoľahlivo od tela preč pod „fukerku“, cez ktorú neprenikne studený vietor na telo. Túto trojkombináciu vozím prakticky na každý výjazd od novembra, kedy sa teploty hýbali od -5 °C do 8 °C, som maximálne spokojný bez potreby čokoľvek meniť. Bundu brávam dokonca aj na turistiku, kde sa rovnako hodí jej schopnosť - ukážkovo regulovať telesne teplo v širšom rozsahu, a to vďaka vnútornej huňatej vrstve Alpha Direct.


Plusy:

  • výborný odvod potu
  • dobre reguluje telesné teplo
  • univerzálne využitie, nielen na cyklistiku
  • neprefúkavá ochrana brucha a obličiek
  • tajné zadné vrecko
  • kvalitný zips
  • nízka hmotnosť

Mínusy:

  • vysoká cena
  • nemá zadné vrecko na zips

Drobné nedostatky vysoko prevažuje funkčnosť

Zatiaľ to znie všetko až podozrivo dobre, no aby som len nechválil, tak ako drobnú nevýhodu vnímam absenciu zadného vrecka. Vnútorné vrecko síce splní svoj účel, no je horšie prístupné a suchý zips na boku v tvare kocky uprostred, by mohol byť po celej dĺžke, aby vám z vrecka nič nevypadlo alebo aspoň nenavodzovalo tento pocit. Druhou chybou z mojej strany, voči tejto, inak precízne spracovanej bunde, je biele lepené logo v tvare V, ktoré sa po pár praniach na rohoch začalo odliepať. Je to síce len kozmetická vada, ktorá nemá absolútne žiadny vplyv na funkciu, no niektorým perfekcionistom by to pri cene tejto bundy mohlo vadiť. Ako už som naznačil v predchádzajúcej vete, cena bundy je pomerne vysoká (cca 160 €) – nejedná sa však o prípad, kde by ste si platili za nóbl nápis. Výkonnejšiu bundu som zatiaľ z hľadiska funkčnosti v rukách nemal a ani po bezmála stovke pracích cyklov, nevykazuje akýkoľvek náznak opotrebenia alebo stratu funkčnosti. Pot odvádza naďalej ukážkovo a bez výhrad.


Na koncovej cene sa odráža aj fakt, že bunda je vyrobená v Portugalsku, miesto nejakej továrne v Indonézii alebo Malajzii. Odhliadnuc od ceny, môžem s pokojným svedomím prehlásiť, že sa jedná o skvelý produkt, ktorý plní svoj účel na 100% a jeho využitie nie je iba jednoúčelové. Bundu dokážete využiť rovnako dobre pri cyklistike, ako aj pri iných športoch, napríklad bežkovanie alebo turistika. Rovnako nie ste limitovaní len na zimné obdobie, ale bundu využijete takmer počas polovice roka od jesene do jari.

Na záver ešte doplním odporúčanú maloobchodnú cenu, ktorá sa pohybuje na úrovni okolo 165 € a odkaz na kompletnú špecifikáciu tejto bundy, ktorú nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up