Celoodpružené AM/trail biky s cenou 4 000 € a viac – pôžitok z jazdy terénom

Segment all moutain a trailbikov je v posledných rokoch najviac skloňovanou kategóriou horských bicyklov, ktorá sa stále viac a viac teší rastúcej popularite. Dnes sa pozrieme na tie pre náročných.

Celoodpružené biky na trail ťažia z ľahkosti maratónskych „mašín“ a zárovenň z geometrie bikov určených na tvrdšie zaobchádzanie. Zdvihom odpruženia sa nachádzajú niekde uprostred a svojou univerzálnosťou umožňujú skúseným bikerom zdolať prakticky akýkoľvek terén. V cenovej hladine 4 000+ € navyše nemusíte robiť kompromisy na strane výbavy ani hmotnosti. Dostávate do rúk stroj, s ktorým si viete jazdu vychutnať naplno vo všetkých ohľadoch. Pre tých, ktorí vedia, čo sú pravé korene horskej cyklistiky a neboja sa trochu si za to priplatiť, je to jasná voľba, z ktorej, ak ju raz okúsite, niet cesty späť.

Marin Wolf Ridge Pro

Marin v spolupráci so značkou Naild, vyvinuli originálny R3ACT systém odpruženia, ktorý ponúka pomerne unikátne vlastnosti – je to najmä schopnosť spracovať aj ten najťažší terén, a pritom zachovať maximálnu efektivitu pri pedálovaní. Výsledkom je 160 mm zdvihu na 29-palcových kolesách, čo v kombinácii s karbónovým rámom tvorí ideálny bicykel pre náročných all mountain a enduro nadšencov. Vredu pracuje vidlica FOX Float 36 Performance Elite, vzadu tlmič FOX Float X2 Factory. Zmena prevodov je v znamení nekompromisnej sady SRAM Eagle XX1, kolesá na karbónových ráfikoch patria pod značku e*thirteen a nesú označenie TRS Race. Cena sa pohybuje okolo 8 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Giant Trance Advanced 1

Vynovená rámová platforma z karbónu na rok 2018, ponúka okrem prepracovaného zadného odpruženia Maestro aj modernú agresívnu geometriu, ktorá si s akýmkoľvek terénom poradí účinne a ľahko. 140 mm zadného zdvihu doplňuje 150 mm vidlica FOX 34 Float. Boost osky na 27,5“ bezdušových kolesách s karbónovými ráfikmi ponúkajú vysokú tuhosť. K tomu 12-rýchlostná sada SRAM GX Eagle, teleskopka a štvorpiestikové brzdy SRAM Guide. Na tomto biku by ste slabiny v komponentovom osadení hľadali len ťažko. Cena sa pohybuje okolo 4 399 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Corratec Inside Link 10Hz 140 X

Hliníkový rám so 140 mm zdvihom, disponuje patentovaným systémom uchytenia zadného tlmiča na MDU elastomeri, ktorý pohlcuje menšie vibrácie. Uchytenie zadnej stavby typu virtual point pivot označené ako „Inside link“, eliminuje nežiadúce pohupovanie - zamykanie tlmiča pri šliapaní, tak vôbec nie je potreba. Overené duo odpruženia RockShox Rival a Monarch RT v kombinácii s pohonom Shimano XT M8000 2x11 vrátane bŕzd, tvoria spoľahlivé kombo pre všetky situácie. Ostatné komponenty na tento menej tradičný univerzál si Corratec dodáva vo vlastnej réžii od dcérskej značky Zzyzx. Cena sa pohybuje okolo 4 000 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost RIOT 8.7 UC

Ľahký karbónový bike s pružinovým tlmičom Cane Creek osadeným na patentovanom 4-čapovom systéme RIT link s dvojitým prepákovaním a zdvihom 130 mm, je dokonalým nástrojom pre všetkých, ktorí túžia po jazde na hranici fyzikálnych pravidiel. Maximálna citlivosť zadnej stavby a novinková vidlica Cane Creek Helm so 150 mm zdvihom majú na starosti pruženie, zatiaľ čo o patričnú tuhosť sa starajú boost osky a rám z prémiového UC karbónu. Vnútorné vedenie káblov, integrovaná ochrana rámu a teleskopická sedlovka sú u tohto biku samozrejmosťou. Pre úplnosť doplníme, že pohonné ústrojenstvo tvorí sada SRAM X01/GX Eagle a o spomalenie sa starajú štvorpiestikové brzdy SRAM Guide. Cena sa pohybuje na úrovni 5 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Eraser 90

Celočierny all-moutainový „nástroj“ slovenskej produkcie je jedným z bestsellerov na tuzemskom bikovom trhu a pre rok 2018 ponúka ešte ultimátnejšie osadenie. Hlavným lákadlom je karbónový rám, nová 12-rýchlostná sada GX Eagle a tuhá vidlica FOX 36 Float v štandarde Boost 110x15 mm so 160 mm zdvihom. Metrický tlmič FOX Float DPX2 s expanznou nádobkou a spoľahlivé brzdy Shimano XT, rovnako nenechávajú nič na náhodu. Medzi veľmi kvalitné komponenty sa radí aj vydarený set zapletených kolies DT SWISS Spline E1700 švajčiarskej produkcie. Cena sa pohybuje tesne pod 5 000 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Felt Decree 3

Zástupcom americkej značky Felt je model Decree 3, ktorý najlepšie vystihuje označenie „všestranný trailbike“. 27,5“ priemer kolies osadených do karbónového rámu „upečeného“ z UHC advanced vlákien, spolupracuje so zadným odpružením FAST so 140 mm zdvihom, ktorý kontroluje metrický tlmič RockShox Deluxe RT3. Odľahčená verzia teleskopickej sedlovky KS LEV Sl a sada SRAM GX Eagle, idú s dobou rovnako ako použitie štandardov Boost aTrunnion uchytenia tlmiča. Trochu atypickým je osadenie nemeckých bŕzd Magura MT5, ktoré majú 4 piesty na každom brzdovom strmeňmi. Cena sa pohybuje na úrovni 4 599 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Cannondale Habit 2

Model Habit z dielne Cannondale si zakladá na 120 mm zadného odpruženia karbónového rámu z vlákien BalisTec. Elegantná lesklo-matná a kombinácia čierno-čiernej doplnená o skinwall plášte Maxxis Ardent s béžovou bočnicou, vzbudí pozornosť na každom traili. Vidlica RockShox Pike RC ponúka 130 mm zdvihu, zatiaľ čo zadnú stavbu kontroluje trojpolohový tlmič FOX Float DPS s extra volume komorou. Najdostupnejšia 1x12 rýchlostná sada GX Eagle a tubeless ready kolesá WTB ponúkajú veľa muziky bez ďalších nutných investícií, rovnako ako teleskopická sedlovka od kanadskej kultovky Race Face so zdvihom 150 mm. Cena sa pohybuje okolo 4 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon SPECTRAL CF 9.0SL

Nemecký Canyon len nedávno predstavil kompletne vynovený model Spectral, ktorý využíva všetky aktuálne štandardy a trendy. 12-rýchlostná sada, boost osky, 2,6-palcové plášte a sofistikované vyladený chod odpruženia, sú základom tohto nekompromisného biku. 150 mm zdvihy pruženia FOX so zlatistou Kashima povrchovou úpravou, brzdy SRAM Guide RSC a teleskopka Reverb so 150 mm zdvihom, zabezpečujú ukážkovú kontrolu nad týmto moderným trailbikom. Zaujímavosťou je aj možnosť dokúpenia integrovaného príslušenstva ako sú špeciálne bidóny alebo brašňa na náradie. Čerešničkou sú karbónové kolesá DT SWISS Spline 1200, ktoré pomáhajú skresať hmotnosť tohto bicykla pod 12,5 kg. Cena sa pohybuje na okolo 4 999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Mondraker Foxy Carbon XR

Výrazný kanárikovo-žltý karbónový rám s typickou forward geometriou značky Mondraker je poznávacím znakom AM modelu Foxy. Pružinový tlmič a vidlica Pike RCT3 ponúkajú 150/160 mm zdvihu pre 27,5“ kolesá, ktoré roztáčajú komponenty sady SRAM GX Eagle. Tešiť sa môžete na karbónové kľuky, závitový BSA stred s jednoduchým servisom a trunnion tlmič RockShox Superdeluxe Coil RCT so širokými možnosťami nastavenia. Brzdy XT dodalo Shimano a kolesá Spline 17000 švajčiarska značka DT SWISS. Teleskopická sedlovka je od, u nás nie veľmi známej značky Onoff, ktorú si dodáva sám Mondraker a vysúva sa v rozmedzí 125 mm. Cena sa pohybuje na okolo 4 500 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Orbea OCCAM AM M10

Model OCCAM je AM bike na celodenné výlety po náročných trailoch našich hôr. Karbónový rám v pastelovej zelenej farbe je solídnym základom pre odpruženie z dielne značky FOX Float – konkrétne vidlicu 34 Performance a tlmič DPX2 Factory. Položený 66,5-stupňový hlavový uhol, 425 mm zadná stavba a komponentové osadenie GX Eagle, dávajú vo výsledku veľmi zaujímavý bicykel so 150 mm zdvihom. Zatiaľ, čo kľuky dodal kanadský výrobca Race Face, rovnako ako teleskopickú sedlovku Aefect, brzdy zaobstaralo Shimano, konkrétne z rady XT. Tubless ready set kolies pochádza od DT SWISS a obutý je do agresívnych plášťov Maxxis Ardent v šírke 2,4“. Cena sa pohybuje okolo 4 470 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Viac zdvihu, viac zábavy - záleží už iba na vašich schopnostiach, ako dobre viete bicykel ovládať. Wild Creed je pripravený na všetko.
keyboard_arrow_up