Plášte pre XC a trail – zvýšte grip a užite si jesenné podmienky

Plášte pre XC a trail – zvýšte grip a užite si jesenné podmienky

Jeseň a s ňou blížiace sa zimné obdobie kladie trochu odlišné nároky na výbavu a tým najdôležitejším sú najmä vhodne zvolené plášte. Prinášame niekoľko tipov.

U plášťov máme v súčasnosti toľko rôznych vzorov, že výber je naozaj otázkou osobných preferencií. Dôležité je zvoliť trochu vyššie a o niečo redšie vzory, najmä ak sa chcete popasovať s náročnejšími podmienkami nadchádzajúceho obdobia. Každý výrobca ponúka svoje plášte v rôznych verziách, ktoré sa od seba odlišujú – napr. použitou zmesou, prevedením pätky, rôznymi ochrannými prvkami a pod. Všetky detaily nájdete následne na stránkach výrobcov.

Panaracer Pandura


Ak hľadáte skutočne odolnú pneumatiku do každých podmienok na agresívnejšie jazdenie po trailoch, Pandura je vhodný kandidát. Má výbornú odolnosť voči defektom a zmes  Dual Compound sa postará o potrebný grip. Tento plášť je vhodný aj na náročnejšie enduro jazdenie a je po celej ploche (od pätky k pätke) spevnený kevlarovou páskou AntiFlat plus. Dostupný je pre 27,5 palcové kolesá v šírke 2,4 palca. Cena sa pohybuje okolo 17 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Hutchinson Toro


Pre jazdcov orientovaných viac smerom k XC kategórii môže byť Toro výborným plášťom na predné koleso. Poskytuje potrebný grip vďaka vyššiemu a redšiemu vzoru, pritom si zachováva stále veľmi dobrý valivý odpor. V rozmere pre 29 palcové kolesá v šírke 2,1 palca je výborným pomerom komfortu, gripu a nízkej hmotnosti (700 g). Samozrejmosťou je prevedenie tubeless ready, vďaka čomu je vytvorenie bezdušového systému jednoduché. Cena sa pohybuje okolo 39 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Continental Mountain King Protection


V podmočenom jesennom teréne sa ako ryba vo vode cíti populárny vzor Mountain King od Continental. V šírke 2,3 palca a pri rozmere 27,5 nájde využitie ako model pre univerzálne jazdenie po horách, kedy treba rátať s menej priaznivými podmienkami, ale zároveň požadujete aj dobré vlastnosti na suchom podklade (hlavne valivý odpor). Verzia s označením Protection má vystuženú oblasť pod behúňom a po bokoch a je vyrábaná priamo v Nemecku. Cena sa pohybuje okolo 54 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vredestein Black Panther Xtreme


Plášť pre športovo zameraných jazdcov pre náročné podmienky kombinuje potrebný grip a nízku hmotnosť. To všetko vďaka „troj-zmesi“ TriComp X Technology a v rozmere 29 x 2,2 váži iba 655 g. Navyše stále obsahuje ochranu proti defektom v podobe technológie Basic Protection. Prerušovaná a zdvojená centrálna časť dezénu poskytuje extra oporu pri brzdení a akcelerácii a časti dezénu na boku plášťa zaručujú stabilitu v zákrutách i vo veľmi náročných podmienkach. Cena sa pohybuje okolo 33 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Schwalbe Hans Dampf


Tento už legendárny plášť sa dočkal pre sezónu 2019 vylepšenia najmä čo sa týka úpravy vzoru. Výsledkom je opäť o niečo vyššia trakcia a kontrola, pre ktorú sa stal medzi jazdcami tak populárny. Oranžová zmes ADDIX označená ako Soft sa výborne správa aj na mokrých skalách a koreňoch, čo sa v najbližšom období určite zíde. Nechýba ochrana bočníc SnakeSkin a samozrejme možnosť ľahkého prerobenia na bezdušový systém. Verzia pre 27,5 palcové kolesá v šírke 2,35 sa cenovo pohybuje okolo 58 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Vittoria Barzo


Skutočný univerzál – aj tak by sa dal označiť plášť Barzo od Vittorie. Hodí sa pre náročnejšie podmienky, ale na suchom povrchu vás brzdiť rozhodne nebude. Výborne poslúži aj na zadnom kolese vďaka nízkemu valivému odporu, no s vyšším záberom ako majú tradičné nízke a husté vzory. V 29 palcovom prevedení TNT (tubeless ready) a pri šírke 2,25 má hmotnosť 735 g, čo je vhodný kompromis medzi odolnosťou a veľmi dobrou hmotnosťou. Cena sa pohybuje okolo 46 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Michelin Force


Ak vás stále láka ľahkosť jazdy, no požadujete trochu lepší grip do premenlivých podmienok, vhodnou voľbou môže byť plášť Force XC od Michelin. Poslúži rovnako dobre na prednom kolese ako celoročný univerzál alebo na zadnom v prípade nepriaznivých podmienok. Okrem top prevedenia Competition je dostupný aj ako verzia Performance. Jej výhodou je aj dlhšia životnosť a pomerne vysoká odolnosť. V rozmere 29 x 2,25 sa hmotnosť pohybuje okolo 670 g. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Maxxis High Roller II


Jeden z najviac univerzálnych plášťov v ponuke Maxxis, ktorý sa rozhodne nestratí ani v náročných podmienkach je High Roller II. Zošikmené nábežné hrany zaisťujú rýchle odvaľovanie, zatiaľ čo bočné výstupky dodávajú stabilitu pri vysokých rýchlostiach a adhézii v zatáčkach. Drážkované stredové výstupky zaisťujú potrebnú kontrolu v priamom smere. Uplatní sa vo všetkých cyklistických disciplínach vrátane zjazdu, endura a cross country. Cena v troj-zmesovej  verzii 3C a s ochranou EXO protection sa pohybuje okolo 50 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Tufo XC11 TR


Český výrobca Tufo sa špecializuje najmä na galusky ale v jeho ponuke nájdete aj rýchly, no univerzálny vzor pre bezdušové použitie. Sedieť bude najmä rýchlym jazdcom, ktorí ale požadujú určitú dávku univerzálneho použitia. Vďaka tomu sa hodí aj ako celoročné riešenie ak nejazdíte v náročnom teréne a láka vás najmä rýchlosť – vrátane tej na pretekoch. V rukách skúsených jazdcov zvládne ďaleko viac. V rozmere 29 x 2,25 sa hmotnosť pohybuje okolo 700 g a nechýba ochrana proti defektu Vectran. Cena sa pohybuje okolo 47 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pri plášťoch takmer každý výrobca ponúka verzie pre rôzne priemery kolies a rovnako rôzne šírky. Všetky podrobnosti nájdete na stránkach jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
keyboard_arrow_up