Zdroj: FB Absa Cape Epic

Najbližšie dni ponúknu drámu a napätie na viacerých frontoch a na svoje si prídu fanúšikovia športovej cyklistiky – cestnej a tiež horskej. Čo nás čaká?

Milano-Sanremo – prvý z monumentov

Už túto sobotu nadišiel čas na prvý monument, teda 291 km dlhé Milano-Sanremo. Aj keď na trase nájdete zopár malých „brdkov“, v podstate všetko sa rozhoduje na 99% v záverečnej dvojici kratších stúpaní. Tým prvým je Cipressa (5,6 km a 4,1 %) a následne Poggio (3,7 km a 3,7 %), kde sa sa idú neskutočné watty a kde sa Peter Sagan minulý rok pokúsil rozhodnúť. Čo sa mu v podstate aj podarilo, ale všetci vieme, ako na nakoniec dopadlo. Treba priznať, že to bola radosť sledovať, aj keď to dopadlo trochu inak, ako sme dúfali. Len pre predstavu, minulý rok víťaz Michal Kwiatkowski vypučil na kopci Poggio 443 wattov počas 5 min. a 47 sekúnd a zaradil sa aj na prvé miesto v rebríčku Strava . Kompletný záznam nájdete na tomto odkaze.


Tento rok už sa „bitka“ začala o niečo skôr, keď Peter Sagan pripomenul Kwiatkowskemu jeho počínanie, na čo mu Poliak odvetil: „Niekedy nevyhráš preteky, ak si najsilnejší, ale, ak si najmúdrejší.“ Trochu to pripomína hecovačku pred boxerským zápasom, ale aspoň si médiá prídu na svoje . Väčšinou sa hovorí o vyššie spomínanej dvojici favoritov, no je tam množstvo jazdcov, ktorí sa nakoniec môžu radovať. Len námatkovo: Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), premiant Marcel Kittel (KATUSHA ALPECIN), André Greipel (Lotto Soudal), Gianni Moscon (Team Sky), Sonny Colbrelli (Bahrain Merida Pro Cycling Team) a mnohí ďalší.

Pekne to celé zhrnul taliansky cyklista a tiež jeden z veľkých favoritov Elia Viviani, keď o Saganovi povedal: „Je to v modernej ére nášho športu jediný cyklista, ktorý dokáže ujsť na Poggiu a utvoriť si potrebný náskok. A bude to skúšať dovtedy, kým nevyhrá Milano-Sanremo. Musíme byť vtedy s ním a nádejať sa, že ho zdoláme v šprinte.“


Zaujímavé bude sledovať aj Philippa Gilberta (Quick-Step Floors Cycling Team), ktorého veľký cieľ je víťazstvo na všetkých monumentoch a zrejme jedinou šancou pre neho, je prekvapiť súperov v niektorom zo stúpaní. Pomôcť mu v tom a samozrejme tiež vyhrať môže aj jeho kolega a tretí z minulého ročníka - Julian Alaphilippe.


Veľkým animátorom bolo v posledných rokoch aj počasie, no teraz to nevyzerá na žiadny extrém. Aj keď prehánky a následne mokrá vozovka v závere môže jazdcom posledné vyhranené kilometre a zjazd tesnými uličkami z Poggia pekne znepríjemniť. Necháme sa teda prekvapiť a všetko môžete sledovať v sobotu cca od 14:00 napr. na Eurosporte.

Navyše, Milano-Sanremo prinesie aj jednu dlho očakávanú technickú novinku. Po prvý raz bude môcť videokomisár priamo ovplyvňovať dianie na pretekoch. Toto nóvum zaviedla Medzinárodná cyklistická únia (UCI) aj na základe nie dobre odvedenej práce rozhodcov počas vlaňajšej Tour de France, keď Petra Sagana po kontakte s Markom Cavendishom pri dojazde 4. etapy vo Vitteli, prísne a v konečnom dôsledku nespravodlivo vylúčili z etapových pretekov.

Absa Cape Epic – niečo pre maratóncov

Na úplnom juhu Juhoafrickej republiky štartuje v nedeľu prológom Tour de France horských bicyklov – etapák Absa Cape Epic. Aj keď je to už 15. ročník, stále badať zmeny, a to najmä smerom k náročnosti. Etapy sú síce o niečo kratšie, ale ich technická náročnosť neustále rastie. Zvyšuje sa počet skutočne ťažkých singletrackov a môžete zabudnúť na nejakú nudu po cestách. O tom ste si mohli prečítať aj v obsiahlom rozhovore s Tomášom Višnovským z minulého roka.

Tento rok tomu nebude inak a dokopy čaká jazdcov 8 etáp s celkovým súčtom cca 658 kilometrov. Novinkou, ale v podstate aj návratom ku starším ročníkom, je zaradenie 40 km dlhej časovky v šiesty deň. Teda dokopy s prológom cca 60 km jazdy proti chronometru, kde sa vytvoria zrejme zásadné časové rozostupy. Organizátori tak chcú zvýšiť atraktivitu a prekaziť zbytočné taktizovanie v druhej polovici. Profil a dĺžku etáp nájdete aj na tomto odkaze, alebo si pozrite podarené video.


Štarová listina bude tento rok opäť nabitá, chýbať nebude Nino Schurter, Jaroslav Kulhavý, Alban Lakata a množstvo ďalších top jazdcov. Navyše, týždeň predtým sa tu konalo prvé kolo svetového pohára v XCO a jazdci tak mohli program ľahšie skombinovať. Opäť bude k dispozícii aj online streaming, ale chystá sa aj každodenný zostrih na kanáli SPORT 5 v českom jazyku, takže si môžete držať prehľad o tom najzaujímavejšom, čo sa bude na trati diať.

Aj keď na víkend sa zrejme vráti pani zima, nabitý cyklistický program sa postará o dobrú zábavu. Navyše, ak vyrazíte na nejaký „pojazd“, bude sa to všetko ešte o niečo lepšie sledovať .

[Foto na úvode: FB Absa Cape Epic]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
keyboard_arrow_up