Nastúpi Chris Froome na Giro d´Italia?

Šéf UCI Lappartient si nemyslí, že Froomov prípad doriešia do začiatku Giro d´Italia. Ak sa tieto slová naplnia, britský líder tímu Sky bude môcť štartovať na Gire, kde tohto roku ohlásil útok na celkový triumf.

"Želám si, aby sa to s Froomom vyriešilo ešte do začiatku Giro d´Italia, ale úprimne, vôbec si nemyslím, že sa tak stane. A ak by Froome mohol štartovať aj na Tour de France ešte pred vyriešením jeho prípadu, bola by to katastrofa pre obraz súčasnej cestnej cyklistiky," povedal Lappartient pre taliansky športový denník La Gazzetta dello Sport počas návštevy na sobotňajšom Milano - Sanremo. Lappartient zároveň podotkol, že komplexné posúdenie chce veľa času. "Nie je to jednoduchý prípad z procesného hľadiska. Musí sa vziať do úvahy veľa aspektov. Aj tak však tlačíme na to, aby sa vyriešil čo najskôr. Bolo by to dobré pre pretekára, jeho tím, fanúšikov aj celú cyklistiku,".


Froome mal pozitívny antidopingový test na salbutamol po 18. etape na vlaňajšej Vuelte, na ktorej napokon celkovo triumfoval a dovŕšil víťazné double Tour de France - Vuelta. Froome a jeho tím Sky odmietajú vedomé porušenie antidopingových pravidiel v podobe enormného nárastu povolenej dávky salbutamolu nachádzajúcom sa v cyklistom použitom spreji proti astme. Dvojnásobne namerané množstvo oproti normálu sa snažia vysvetliť zmenenou reakciou tela na salbutamol, ktorá sa mení od človeka k človeku aj na základe environmentálnych faktorov, akým je napríklad dehydratácia organizmu. Sky tvrdí, že Froome na odporúčanie lekára musel vziať zvýšenú dávku salbutamolu po akútnych symptómoch astmy počas záverečného týždňa Vuelty.

Záver 18. etapy a atak Frooma


Vzhľadom na to, že salbutamol je jednou zo špecificky stanovených látok na predpis na zakázanom zozname WADA, Froomovi predbežne nepozastavili aktívnu činnosť. Ak však nedokáže svojou obhajobou presvedčiť príslušné antidopingové orgány, že jeho vzorka bola skreslená inými faktormi ako dopingom, bude čeliť trestu v duchu pravidiel.


Ak vám angličtina nerobí problém, video vyššie ponúka pohľad na celú situáciu z pozície cyklistu – astmatika. Internetom koluje množstvo rôznych názorov a teórií a celkovo je tento prípad tak trochu „patová“ situácie pre cyklistiku. Uvidíme, ako to celé nakoniec dopadne a či Froome nastúpi na Giro alebo neskoršiu Tour de France.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií PR článok

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií

Giant, jeden z lídrov v cyklistických technológiách, predstavuje už 10. generáciu svojho ikonického radu cestných bicyklov TCR. Čo sa dá ešte vylepšiť na vylepšenom?
Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Ak niekto doteraz pochyboval o kvalite ženskej cyklistiky, Strade Bianche opäť potvrdilo, že si ženy zaslúžia pozornosť, ktorá sa im v poslednom období dostáva.
keyboard_arrow_up