jazdite ktosi s novymi systemami sprevodovania 2x10 ci 3x10 na MTB?
Shimano alebo Sram?
Zivotnost a opotrebenie?
kdesi som cital pri teste noveho E***** (mtbs.cz) , ze to co slo uslapat dole kopcom 3x9 je problem s 2x10 (maximalna dosiahnuta rychlost), realna potreba 10.pastorku?
isto zavisy od pil a kazety...
Ako je to so zivotnostou smerovych retazi?
Vsade sa to prezentuje ako ako "uzasna nepotreba" a odbremenenie radit na smyku, ale vzadu na 10 kolecku sa mam "uradit" ?
Specialized ma modely "EVO", kde je len zadny 10r.prehadzovac, SJ HT top triedy
Osobne mi bolo jednoduhsie odradit na smyku na lahsie ako vybiehat na kazete... pre dosahovany efekt prveho menovaneho postupu
?
Naco su dobre "vyvaglane jednosmerne" smerove retaze, ked na cestarine idem tiez 2x10 a pouzivam klasicku retaz? (sada shimano 105 /2008)
vdaka za "prakticke" nazory z praxe
no, zmeni sa. ked zhodis malu placku predlzis zivotnost retaze, lebo nemas taku paku na retaz na 27 placke v predu ako na 22 zubovej.
ty to jezus isto dobre vies, ci..
ked sme to pocitali teoreticky s kamaratom strojarom, tak by mala byt zivotnost 3x9 ako 2x10 (teoreticky)
suhlasim, ja jazdim najmesi prevednik len velmi zrietkavo. Prerobenie na 2x9 je lecne, staci prisposobit velkost prevodnikov.
P.S. Radsej ste mohli spocitat o kolko % menej vydrzi 10 speed retaz na 2x10 oproti 9 speed na 2x9 - to je porovnatelne a to moze byt naozaj zaujimavy udaj. Naco ste vlastne porovnavali 3x9 a 2x10 ked maju tak rozdielne urcenie?
Hneď takto ráno...
Pri 3-placke je bežnejšie jazdiť 11-32 kazetu, pri 2-placke 11-34. V tom prípade máš najľahší prevod na hrubej +- totožný s 2. najľahším prevodom na 32z. prevodníku. Ale uznávam, každý jazdí iné prevody.
a toto je aj môj prípad, síce som investoval pomerne dosť do nových kľúk, ale nič ostatné som nemenil, jazdil som na tom zatial len skúšobne, na ostro až na jar, zatiaľ nič nezvyčajné som nepozoroval, akurát zvolil som prevodníky 42/28 neviem, či dobre, ale posledné dva roky som sa v okolí snažil jazdiť hlavne 32 z. prevodník a vyšlapať sa dalo všetko...iné to bude niekde na celodňovej hrebeňovke, ale na tento prípad možno nahodím trojprevodník...
inak nie som pretekár, no šlapem dosť silovo a radenie na dvojprevodníku je pre mňa oveľa lepšie
Z vlastnej skusenosti musim povedat, ze pokial mam kazetu 11-36, tak viac ako 95% casu mam zaradeny velky prevodnik 40z, resp aktualne 39z.
bude!
1) nemas zaradenu vobec malu placku - mensia paka na retaz 2) mas menej zaradenu dokonca aj malu plaku pri dvojplacke- mensia paka na retaz
3) retaz sa teda menej krizi - dlhsie vydrzi
takze dvojplacka predlzi zivotnost retaze ci uz na 9 alebo 10 kazete.
unavam ale, ze kazdy sme iny, a co jednemu vydrzi ledva 1000km, moze inemu vydrzat aj 6000km.
- kolko % trasy sa jazdi na malu hadam zavisi od toho aky teren. chcem vidiet toho co strednu toci napr. z Rivy az na Tremalzo (netvrdim ze sa neda ale z ohladom na realneho bezneho jazdca...)
- dost podstatny rozdiel je ze najlahsie prevody sa obvykle radia do prudkych a rozbitych stupani -> priebeh zatazenia ma obvykle vysoke spicky napati a tym sa rozdiel medzi malym prevodnikom u 3xcokolvek a 2xcokolvek este znasobi (samozrejme v neprospech 3xcokolvek)
- neviem preco sa to tu zase toci...
wow...konecne mudre slovo