Uz viac ako rok mi tato tema vrta v hlave a dnes nastal moment, kedy som to uz nevydrzal a pisem.
Pokusim sa udrzat prispevok strucny, lebo konkretnych zazitkov by bolo na mensiu knihu.
Uz su tomu tri roky co denne jazdim 2x po ceste Cunovo -Vojka nad Dunajom a spat.
Pre tych co tuto cestu nepoznaju len v skratke.
Je to velmi frekventovana cesta, hlavne v rannych a vecernych hodinach, kde sa jazdi hodne rychlo aj SAD tam chodi 110 km/h (aj ked je tam 90). V lete je na nej aj vela motorkarov, pre pekny vyhlad a prijemne prostredie. Sirka vozovky je okolo 7m, klasicka uzka obojsmerna okresna s kvalitnym asfaltom (na slovenske pomery velmi kvalitnym asfaltom). Dalsim specifikom tohto useku je, medzinarodna cyklisticka trasa vo vzdialenosti cca 20m od hlavnej cesty. Tato cyklotrasa, znama ako dunajska hradza uz kvalitou asfaltu vyrazne zaostava za hlavnou cestou. Je uplne uzavreta pre auta a mozu tam len bicykle, korcule... Cast Dobrohost - Gabcikovo ma dokonca este jednu cyklotrasu na druhej strane hlavnej cesty posunutu o cca 500m smerom k ramennej sustave Dunaja.
Poznam tento usek ako vodic auta (praca a spat), vikendovy motorkar, a aj cyklista jazdiaci cestny bicykel na 23-622. To mi ale nestaci na pochopenie toho co tu kazdu sezonu vidim. Od sameho zaciatku sezony sa zacinaju na hlavnej ceste objavovat prvi, cestni specialisti na ziletkach. Pre mna tazko pochopitelne, jazdia po hlavnej ceste bez odraziek, dost casto z nedokonalym malim osvetlenim, alebo dokonca ziadnym, kludne aj za sumraku ci tmy. (vhodnost tychto specialov do cestnej premavky, radsej ani nejdem komentovat) Cyklotrasa je prazdna, sem tam niekto na prechadzke, obcas nejaky trekovy bicykel, ocividne nalozeny na dlhu trasu (chodi vela cudzincov, Anglicania, Madari...). Neskor, ked sa otepli vyliezaju cyklomasy, hlavne cez vikendy. Zacina sa postupne zaplnat jedna ja druha hradza a priamoumerne pribuda ja ziletiek na hlavnej ceste. Kazdy rok, podla slov vodica sanitky, maju 6-9 vyjazdy k ciklistom na tomto useku. Suseda lekarka uz dvoch davala do kopy cestou do prace. Ja som bol svedkom nasledkov 3 nehod, za minuly rok, kde som videl prejdeny bicykel, sanitku, zraneneho cyklistu (nastrasite "len" spadol, ked isiel okolo nakladiak). Jazdim v kabriolete, zvacsa sa pri niektorych pristavim a snazim sa slusne opytat preco nie su na hradzi. Obcas len ukazujem rukou, v nadeji, ze z mapy/GPS to nevidia a myslia si, ze to po com idu je ta cyklotrasa a o asfalte na hradzi nevedia. Pred Cunovskou zdrzou je dokoca znacka zakaz vjazdu bicyklom na hlavnu cestu, mnohi ju ignoruju a nevahaju mi este ukazat elegantnym gestom, ze co sa do nich staram, ked ich na nu upozornujem.

Prosim, vysvetlite mi niekto, cim je jazda po tej hlavnej tak uzasna, ze stoji za riskovanie zivota minimalne dvoch ludi (cyklistu aj vodica). Ja som po tej hlavnej ceste nikdy na bicykli nesiel a ani nepojdem.
Dakujem.


mapa:
https://www.google.sk/maps/dir/47.8800979,17.5312413/48.0272873,17.2062252/@47.9564379,17.3235884,12z/data=!4m2!4m1!3e0

edit: upraveny link na mapu, zmena mierky

Prílohy:

cesta.jpg
cesta.jpg 197.87 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil Kenai dňa 15.03.2016 - 14:19:56, celkovo upravené 2 krát.

14.03.2016 - 20:29:11
01
Je to všetko len o vzájomnom rešpekte a nič na tom nezmení ani kvalitná cesta či široká krajnica.
14.03.2016 - 20:48:00
03
Pokusim sa objasnit zopar veci, aj ked nejazdim na ziletke, ale velmi dobre viem niektore veci.
Tato krizovatka , ktora smeruje dolava na cyklocestu je pre ziletkara nepouzitelna. Po Cunovsku zdrz je to samy pupacik, co ja mam velmi rad, ale ziletkar cez to prejde so zatatymi zubami.
Dalej .. po cyklochodniku sa povacsine (obzvlast po takomto) neda velmi viac ako 30km/h .. co v pripade ziletky je docela zdrzujuce.
Ten asfalt dalej popri Dunaji tiez nie je 2x dobry a je tam vela priecnych prahov, dobre pre trekove bicykle, ale nie pre chrtiaceho ziletkara sunuceho sa min. 40km/h (dupajuci kludne aj 60km/h)
No a potom este to, ze ked zvykne hnusne fukat, dole pod hradzou je to o dost lepsie.
Kazdopadne pomaly sviatocni cyklisti bez osvetlenia a podobnych nalezitosti, by tade jazdit nemali. A v noci by som ja na to odvahu nenabral. A este poznamka .. hore po hradzi sa v noci velmi zle jazdi, lebo kazdy tam zapina dialkove. Vyskusal som to :lol: ..
Zhrniem to .. ako napisal Turbi.
14.03.2016 - 20:55:59
01
Rozumiem, cize ked som ziletkar, tak pripadne kolizie s autami proste patria k sportu a je to nieco co vedome podstupujem, lebo pre moj bike je standardny slovensky asfalt nezjazdny. V takom pripade prosim vsetkych ktorych sa to tyka, aby si dali na seba reflexne dresy, na bike poriadne svetla, nie jednu led vaziacu 16g vzadu. Vzdali sa zdravotneho poistenia a nosili zo sebou list na rozlucku, kde vyslovne uvedu ze islo o asistovanu sebevrazdu. Ja sa zavriet nechcem nechat a na tu cestu sa vedla seba autobus, auto a bike nevojde. A to som videl aj dvoch ziletkarov vedla seba (co je svojim sposobom lepsie, viac ich vidiet, ak nie su zrovna za terennou vlnou). Ak ich niekto prehliadne je to v tej rychlosti koniec. Mam v aute kameru, asi sem zacnem tych odvazlivcov vesat, mozno ich tu najde ich zena, alebo deti o par rokov. Som zvedavy, ako im potom vysvetlia, ze to stoji za to.
15.03.2016 - 11:04:14
00
tam hore na hradzi obcas fuka dost silny vietor, tak mozno aj preto (okrem toho lepsieho asfaltu) pouzivaju ziletkari radsej cestu.
aj ja som ju uz raz pouzil, ked sa to hore uz fakt nedalo.
---
no inak nemas pravo ich odtial vyhadzovat nahor na hradzu - a to z dvoch dovodov:
1) cyklista ma pravo pouzit kazdu cestu okrem dialnic a motorovych ciest
2) ta hradza je sucastou vodneho diela, a je primarne urcena pre auta vodohospodarov. preto su na nej aj rampy. Je len na ich dobrej voli, ze tade mozeme jazdit. Cyklista sa moze rozhodnut ci ju pouzije alebo nie.
15.03.2016 - 11:10:44
01
iron.hide to este pochopim, ked je to o tom, ze bud padnem od unavy cez zvodidla do Dunaja, alebo idem na cestu. Je otazne ci v takom pripade nie je lepsie zavolat si taxi, ale da sa to pochopit. Kazdopadne tymto sa da vysvetlit len par pripadov precenenia sil / nepredvidatelne velmi zle pocasie.
15.03.2016 - 11:19:07
00
kenai - v tejto teme myslis len ten kratky usek od bufetu po cunovske vodne dielo? teda to co si dal v odkaze na mapu a na fotke? pretoze v tomto useku si trufam povedat, ze jazdia vsetci ziletkari vylucne po ceste, a to vratane mna, co frekventovane cesty moc nemusim. V tom useku je totiz hradza vo velmi zlom stave, ovela horsom nez cely zvysok dunajskej hradze.
Ked uz sme pri tom, tak aj po samotnom cunovskom diele sa jazdi vylucne po ceste, pretoze ziadna cyklocesta tam nie je.

Ak vsak myslis komplet celu trasu az do gabcikova, tak tam plati to co som pisal vyssie. Je to na usudku kazdeho cyklistu, ci pojde po hradzi alebo po ceste, moze ist po oboch z nich.
---
s tym taxikom si asi robis prdel ze?
15.03.2016 - 12:22:17
00
"Je to na usudku kazdeho cyklistu, ci pojde po hradzi alebo po ceste, moze ist po oboch z nich."
Nepravda ...
.....
§55
Osobitné ustanovenia o cyklistoch
(1) Na bicykli sa jazdí predovšetkým po
cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre
cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre
cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí
sa pri pravom okraji vozovky.
15.03.2016 - 14:32:50
00
opakujem - to teleso hradze nie je ziadna "cesticka pre cyklistov". Ked sa raz vodohospodari naseru, tak nam to tam zakazu, a budeme jazdit po ceste a fertig.
Kenai nech kludne aj nadalej bliaka zo svojho kabria, nic s tym nespravi.
15.03.2016 - 14:53:30
02
heca kym som pisal nasledujuci prispevok uviedol jeden pohlad, ja pripajam druhy.
Nie, mapa bola zle nazumovana, som si to nevsimol. Myslim cely usek Bufet Otocka - Vodne dielo Gabcikovo. Paradoxne na tej krizovatke z ktorej je foto je vidiet aj znacku zakaz vjazdu na bicykli. nechcel som to riesit de jure ale vyhlaska jasne hovori:
vyhláška č. 9/2009 Z.z. v § 5:

(13) Zákaz, obmedzenie alebo príkaz vyplývajúci z príslušnej zvislej dopravnej značky sa končí na vzdialenejšej hranici najbližšej križovatky, ak nie je skôr skončený inak; to neplatí pre

a) zvislé dopravné značky označujúce obec, miestnu časť obce, obytnú zónu, pešiu zónu, školskú zónu, zónu s dopravným obmedzením, zónu s plateným alebo regulovaným státím, diaľnicu a rýchlostnú cestu, ktorých platnosť sa končí dopravnou značkou označujúcou ich skončenie,
b) zvislé dopravné značky č. P 1 až P 15, ktoré platia pre najbližšiu križovatku,
c) zvislé dopravné značky č. IP 12 až IP 17b, ak nie sú použité v spojení s príslušnými vodorovnými dopravnými značkami, ktorých platnosť sa končí 5 m pred hranicou najbližšej križovatky, ak nie je skôr skončená inak; vjazd a výjazd z miesta mimo cesty len prerušuje ich platnosť.

Koniec zakazu vjazdu bicyklov je az v Dobrohosti, co je o 15 km dalej. Z toho vyplyva, ze to nie je na cyklistovi ako sa rozhodne. Nie je to dobre znacene, to je pravda, ale striktny vyklad je taky. Co sa tyka zdrze Cunovo, ano aj tam plati to iste, zakaz vjazdu bicyklov, teda cyklista by tam mal bicykel tlacit. Alebo doplnam moj vyklad, vyuzit mostiky po stranach za zvodidlom, na ktore sa zakaz nevstahuje lebo ide o miesto mimo vozovku, ja jazdim tadial.



------
Taxik, no ja som naposledy volal zenu, nie taxik, lebo sa mi nechcelo riesit defekt 10 km od domu cestou spat. Ale nie kazdy ma taku moznost, ze mu niekto sedi doma a ma kluce od auta. Kazdopadne volba unaveny, proti vetru, na hrane moznosti, po tme a po hentej ceste, alebo 60 eur taxi, volam taxi.

Prílohy:

cunovo zdrz.jpg
cunovo zdrz.jpg 278.89 KiB thumb_up0thumb_down

15.03.2016 - 14:53:57
00
presne tak, bežne každý bajker čo poznám má pri sebe vždy 60 eur na taxi
15.03.2016 - 14:59:44
00
iron.hide napísal:
opakujem - to teleso hradze nie je ziadna "cesticka pre cyklistov".

Veru nie, skôr by som ju nazval - cyklodialnica
http://cyklotrasa.oma.sk/-3444554
15.03.2016 - 15:03:41
00
kenai - tak ale s tym tlacenim cez dielo Cunovo si uz vazne robis srandu ze? Aj tie krivolake "chodniky" za zvodidlami su pre cestak nepouzitelne. OK, pis si co chces, ze mame jazdit iba po hradzi, avsak co sa tyka diela Cunovo, tak tam proste musis uznat ze tam nie je ziadna paralelna cyklocesta, a treba jazdit po ceste.

----
btw ja som uz dvakrat v Gabcikove pocas burky zmokol a isiel som taky mokry celu cestu 50 km az domov do BA. Nie, nebol som potom chory. Nie, nepotreboval som ziadny taxik ani iny odvoz.
15.03.2016 - 15:03:45
01
opakujem - to teleso hradze nie je ziadna "cesticka pre cyklistov".

Je a dokonca znacena. http://cyklotrasa.oma.sk/-3444554

Prílohy:

cesticka pre cyklistov.jpg
cesticka pre cyklistov.jpg 188.48 KiB thumb_up0thumb_down

15.03.2016 - 15:04:55
00
iron.hide Nie tiez by som tadial netlacil, ako som pisal chodim poza zvodidla. Je to na prd nadavam, vzdy ked tadial idem ale chodim tadial. Je to 1.5 km da sa to raz za den prezit. Keby si jazdil cyklokros tak by si to dal v ramci treningu s bikom na ramene a este by si si pochvaloval :-)
15.03.2016 - 15:12:49
00
cron
keyboard_arrow_up