caute mam DH bike big hit 3 s vidlou marzocchi bomber a chcem sa na nom naucit wheelie a manual, wheelie viem tak 2 metre a potom ma toci do boku alebo ma vidla ztiahne dolu.
poradte niake typy ako ho lahko zdvihnut na zadne...
dakujem predom za pomoc a cas.
Ja som sa manuál ani neučil, lebo som si myslel, že to nedám, tak som sa učil iba wheelie a postupne som prestal šliapať pri ňom. Potom som robil wheelie dolu kopcom po sediačky, zase prestal šliapať, to celkom išlo a keď som sa postavil, zistil som, že viem manuál. Takže na začiatku som robil manuál v pomalšej rýchlosti. Postupne ale zistíš, že sa ľahšie robí pri väčšej rýchlosti.
martin15 S tym ze to chce cas som zmiereny a chut pokracovat je velka. Ten moj strach...to bude chciet asi tiez este nejaky cas. Neni to zas take zle lebo som si vsimol ze uz nepanikarim a nesiaham hned po brzde. Korigujem najprv telom a az potom brzda. Ani sa mi to nestava casto ze to prezeniem..skor sporadicky..ked som vyhecovany, frustrovany alebo mam unavene nohy a potiahnem to hore povedzme skor rukami. Podobne ako ty ked si spadol. Vtedy ma to vie trochu vydesit a chvilu to predychavam. A hlavne si dam pauzu. Kludne 1-2 dni. Stale je to ale nieco na co myslim a ked idem do manualu som skor konzervativny a skor dotlacam koleso hore nohami akoby som siel cez bod a korigoval zadnou brzdou. Ked vsak trafim balance point hned tak je to krasny pocit ?
ked som spadol ja, myslel som si, ze z pokusu o manual to dam lahko do behu nestalo sa tak.
z relativne pomaleho whelliecka viem zoskocit dozadu na nohy.
z manualu zoskocit na nohy mam strach a spolieham cisto na balans a ako jediny zachranny mechanizmus mam zadnu brzdu,
to byva niekedy problem, pretoze shimano brzdy maju wandering bite point, a preto z casu nas zazivam ten oshit! moment kedy ako divy stiskam brzdu az ku gripu.
zatial uspesne
ten druhy zachranny mechanizmus = zoskok, doteraz neovladam.
ano ked raz ten balance point chytis, pre mozog sa to stane zrazu tak prirodzene,
ze si clovek kladie otazku ze co je vlastne na tom taky problem
dalsi moj ciel je zvladat manual cez vlny, presnejsie viac vln za sebou.
to co robia chalani na haanovej, ze to pomaly prejdu cele v manuale od vln az po zakruty je naozajstny kumst!
Ked uz je rec o zadnej brzde, dalsi tip ktori sa spomina je nesahat na prednu brdzu,
a spoliehat na gyroskopicky efekt roztocneho predneho kolesa ktory tiez napomoze udrzat balans.
Ja som vzdy povazoval za trochu divne, ked vo videu spominali ako prvy krok naucit sa zoskakovat z biku. Manual sa predsa robi v dost vysokych rychlostiach, tak nevidim zmysel v tom naucit sa z neho vyskocit.
martin15, s tou prednou brzdou mas pravdu, ja mam zlozvyk drzat a stlacat aj prednu brzdu, je to potom asi trochu tazsie.
Este sa opytam ohladom wheelie. Ako vysoko mate sedlo? Ked ho mam v slapacej polohe (vysoko), tak wheelie neudrzim, ked mam sedlo niekde v strede, tak je to lepsie, ale z nejakeho dovodu preferujem sedlo uplne zasunute.
Trochu na odlahcenie pridam jednu storku:
Mam kamosa, co ma zvladnuty manual velmi dobre. Ale raz sa mu stalo, ze na jednej cyklo akcii sa stretol zo starym znamym, ktory si cerstvo doniesol bike premiovej znacky z UK. A ten moj kamos si ho siel vyskusat...a zaradil aj manual
A este taka srandicka:
Obcas, aj v mojich 50+ rokoch sa mi sniva, ze davam ukazkovy manual...strasne fasa pocit...pokial sa nezobudim
Trochu na odlahcenie pridam jednu storku:
Mam kamosa, co ma zvladnuty manual velmi dobre. Ale raz sa mu stalo, ze na jednej cyklo akcii sa stretol zo starym znamym, ktory si cerstvo doniesol bike premiovej znacky z UK. A ten moj kamos si ho siel vyskusat...a zaradil aj manual
A este taka srandicka:
Obcas, aj v mojich 50+ rokoch sa mi sniva, ze davam ukazkovy manual...strasne fasa pocit...pokial sa nezobudim
Uplne rovnako.A ten sen je vzdy tak realny ze aj ked sa zobudim,tak chvilu rozmyslam ci som sa ho naozaj uz nenaucil
To je sranda... tento sen mavam aj ja. A dokonca v nom viem aj skakat na zadnom kolese, uplne samozrejme, aj dolu schodami... a ide mi to fakt perfektne A tiez mi chvilu trva, kym sa zmierim s tym, ze to bol len sen
Vcera som inak trosku pozmenil svoju rutinu a prvych 10-15 min sa vyslovene venoval len zadnej brzde. V co najnizsej rychlosti si poriadne "sadnut" a dostat sa do balance point a hrat sa so zadnou brzdou. Posledne tyzdne som na brzdu takmer vobec nesiahal a snazil sa vsetko korigovat telom. Zistil som, ze ked si clovek viac "sadne" tak predne koleso ide menej od zeme a manual je pocitovo stabilnejsi => bezpecnejsi. Vcera sa mi podaril jeden asi 11m (co je +- moje sucasne maximum) v dost nizkej rychlosti co ma prekvapilo. Pocitovo bol velmi fajn, ziadne hrr brr korekcie a strach ze to prezeniem. Pojdem teda tymto smerom a budem sa viac sustredit na zadnu brzdu, zadok nizsie..to by mohlo poriesit ten moj este stale pretrvavajuci strach z prepadnutia dozadu. Haluz, ale skoro kazdy trening si uvedomim alebo zistim nieco nove. Stve ma akurat ze Jul bude na treningy chudobny kvoli cestovaniu. August je ale zase moj
zapojim sa len tak zľahka do diskusie kvôli takej zaujímavosti, lebo manual aj wheelie neovládam, rad by som chcel, ale nikdy som to ani netrénoval... toto vlákno som čítal včera po prvý krát a som sa trošku zasmial ako sa vam niektorým o tom aj sníva.... no a nesnívalo sa mi tejto noci práve že som vedel manuál? na nejak starom bajku čo som našiel v meste. asi to pôjdem potrénovať aj naozaj.
Tiež mám niekedy pocit, že žijem v matrixe. Tiež po prečítaní posledných príspevkov som sa opäť pustil do tréningu a v dnešnú noc som vedel všetko, bolo to také ľahké až kým som sa nezobudil. Škoda.len, že si to ten mozog nedokáže zapamätať tak aby to bolo aj v reále už ok.
Ja som cca 2-3 roky dozadu učil po zadnom.Target 100 m som splnil po niekolkych mesiacoch.Moje pripomienky-nie naraz moc dlho ,po cca 20 min. som maval stav mierneho otrasu mozgu,nie ovál,nie naslapy,vozil dom evoc Protector ,ale nešiel som na chrbát ani raz,zato ,keď som bol hnily vymeniť pedále za flaty ,hneď sa mi to vypomstilo pádom na bok ,lebo som nestihol vycvaknut..najmä keď moc fucalo z boku..?
Ovál akokeby pridáva krutak do tej uvrate ,kde dávaš najviac sily a z mŕtvej uvrate ubera,čo je ok v teréne ,ale pri wheelie som mal pocit,že mi to rozhadzuje predo zadný balans.Tam to chce jemnosť ,aj brzdu len tak hladkať.
niekedy som to skúšal, viac ako 5 metrov sa mi ale nepodarilo, je načase to osviežiť, chcem sa toto leto naučiť jazdiť aj na jednokolovom bicykli, pomôže to manuali, či je to viacmenej jedno a mám sa ich učiť s´účasne?
Necital som to cele, ale videl som, ze je tu par prispevkov, ze 50+ ludi...posledny rok som parkrat skusal trenovat wheelie, ale viac ako 5m som nepresiel. Stravil som uz za tym hodiny, ruky boleli, zlepsenie v nedohladne, takze otazka....da sa taketo nieco naucit v takomto pozehnanom veku? Naucil sa to niekto okolo 50ky a ako dlho mu to trvalo?
Ked som bol mlady nic nebol problem, teraz som dostraty poriadne zdvihnut to koleso nech neskoncim na chrbte.
Zatial som to vzdal, ale raz sa to naucim, hlavne ked vidim mladych frikulinov ako to bez problemov davaju.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
z relativne pomaleho whelliecka viem zoskocit dozadu na nohy.
z manualu zoskocit na nohy mam strach a spolieham cisto na balans a ako jediny zachranny mechanizmus mam zadnu brzdu,
to byva niekedy problem, pretoze shimano brzdy maju wandering bite point, a preto z casu nas zazivam ten oshit! moment kedy ako divy stiskam brzdu az ku gripu.
zatial uspesne
ten druhy zachranny mechanizmus = zoskok, doteraz neovladam.
ano ked raz ten balance point chytis, pre mozog sa to stane zrazu tak prirodzene,
ze si clovek kladie otazku ze co je vlastne na tom taky problem
dalsi moj ciel je zvladat manual cez vlny, presnejsie viac vln za sebou.
to co robia chalani na haanovej, ze to pomaly prejdu cele v manuale od vln az po zakruty je naozajstny kumst!
Ked uz je rec o zadnej brzde, dalsi tip ktori sa spomina je nesahat na prednu brdzu,
a spoliehat na gyroskopicky efekt roztocneho predneho kolesa ktory tiez napomoze udrzat balans.
martin15, s tou prednou brzdou mas pravdu, ja mam zlozvyk drzat a stlacat aj prednu brzdu, je to potom asi trochu tazsie.
A este taka srandicka:
https://www.youtube.com/watch?v=3cUTakfZT00
A este taka srandicka:
Neboj aj tebe sa bude snivat.Chce to cas 😁
Ked som bol mlady nic nebol problem, teraz som dostraty poriadne zdvihnut to koleso nech neskoncim na chrbte.
Zatial som to vzdal, ale raz sa to naucim, hlavne ked vidim mladych frikulinov ako to bez problemov davaju.