Toto su tie zavadzajuce/nepravdive informacie, ktore som spominal v suvislosti s nespravnym vysvetlenim a sirenim.
Ak človek dostane z tráviacej sústavy do krvi cukry (ktoré sa pre tento účel rýchlo premieňajú na glukózu), systém nedovolí nárast hladiny glukózy nad stanovenú hladinu a s pomocou inzulínu sa glukóza odbúrava na triglyceridy, ktoré sa budú ako tukové tkanivo ukladať. Toto sa nedá nijako odrbať a funguje to bez ohľadu na to, či si to niekto želá alebo nie. Akurát diabetikom to nefunguje, lebo im chýba ten inzulín.
Stiepenie cukrov na monosacharidy zacina uz dutine ustnej, kedze sliny obsahuju rozne enzymy, ktore si lahko poradia s disacharidmi.
Monosahcaridy ako je glukoza sa vstrabavaju cez sliznicu traviaceho traktu osmoticky. Na rozdiel od bielkovin a tukov, ktore treba preniest/transportovat.
Inzulin sa nezucastnuje na premene glukozy, ani sacharidov.
Odburavanie glukozy sa nazyva glykolyza. Pri aerobnej glykolyze po niekolkych procesoch vznika ATP. Z 1 mol glukozy az 38 mol ATP.
Pri anaerobnej glykolyze vznika laktat (kys. mliecna).
Triglyceridy sa neukladaju ako tukove tkanivo, ale ukladaju sa do tukoveho tkaniva. To az potom, ked uz nie je kam ukladat glykogen.
ak obsah glukózy v krvi klesá, prvý náhradný zdroj je glykogén v pečeni (pre svalový
výkon sa využijú aj zásoby glykogénu v muskulatúre, ale na doplnenie glukózy do krvi sa tento zdroj nedá využiť). Ak sa minie zásoba glykogénu, organizmus začne siahať na tukové zásoby, triglyceridy pretransformuje na glukózu, ketóny budú vedľajším produktom.
Tvorba glykogenu prebieha v peceni. V koncenom dosledku enzym glykozyl transferaza vytvori dlhy polysacharidovy retazec z molekul glukozy - glykogen. Kedze pecen ma len obmedzeny priestor na skladovanie, vsetok glykogen sa uklada vo svaloch. Ked sa naplni kostrove svalstvo glykogenom, vtedy inymi enzymatickymi procesmi sa zacne premienat glukozu na triglyceridy.
Za odburavanie glykogenu na glukozu je zodpovedny enzym glykogen-fosforylaza.
Pricom plati, ze podzaludkova zlaza je prietokomer a jeho hormony inzulin a glukagon su regulatory hladiny glukozy v krvi. (ako ste sa ucili, pozname dva typy regulacnych mechanizmov v tele: nervovy a hormonalny)
Je velmi mylna predstava, ze glukagon sposobi, ze sa triglyceridy v tukovych bunkach hned premenia na glukozu.
Glukagon je antagonista inzulinu, cize zvysuje hladinu glukozy v krvi. V prvom rade tym, ze enzym glykogen-fosforylaza premeni glykogen na glukozu. Az ked sa minie vsetok glykogenu vo svaloch, az potom sa nastartuje proces premeny triglyceridov.
Na tom sa podialaju ine enzymy a je to komplikovanejsi proces, pretoze na troch C-H skupinach glycerolu sa cez kyslik dokazu naviazat 3 rozne nenasytene mastne kyseliny. Podla toho, kde/na ktorom uhliku sa stiepi vazba, mozum pri tomto procese vznikat ketolatky.
Diabetes - cukrovka
Typ 1, nazyvany aj ako Insulin Dependent Diabetes Mellitus. Ako aj nazov naznacuje, v beta-bunkach Langerhansovych ostrovcekov pakreasu sa netvori inzulin, avsak produkcia glukagonu v alfa-bunkach nie je narusena.
Typ 2 je ziskana rezistencia buniek/enzymov pecene na izulin. V rannom stadiu ochorenia, inzulin sa tvori, ale je ignorovany a enzymaticke procesy prebiehaju svojvolne, co v preklade znamena nedostatocne. Hladina glukozy ako aj hladina izulinu je vysoka.
V neskorsom stadiu sa bunky Langerhansovych ostrovcekov natolko vycerpaju, ze prestanu produkovat inzulin uplne.
No a napokon tu mame Marinadu, ktory tvrdi, ze schudol vdaka diete nutricnej ketozy...
Ajked ta nepoznam osobne, napisem ti, ako to vidim ja a ako to cele prebiehalo. Mozem si to dovolit, pretoze som dlhsie registrovany a pamatam si veci, ajked neprispievam casto.
Mario mal dlho HT Dartmoor Hornet, respektive kazdy rok mal nieco ine, lebo estetika vitazila nad funkcnostou, avsak v konecnom dosledku bol Mario nespokojny.
Ale len dovtedy, kym si v lete 2013 nezaobstaral esteticku a funkcnu nadheru, bombovu bronzovu ceresnicku Cherry Bomb...
Mozno si to ani on neuvedomoval, ale to mu zmenilo zivotospravu, kondiciu aj obvod brucha.
V praci nemal takmer ziadny priestor a cas na pohyb (ako vacsina z nas), ale okolie jeho bydliska, jeho odholanie a volny cas mu to vynahradili.
Zacal praktizovat to, comu hovorime vytrvalostny sport. Nie na pretekarskej urovni, ale z hladiska trvania aktivity a charakteru fyzickej zataze.
Niekolkohodinove vyjazdy v kopcovitom terene postupne prinasali druhe ovocie (prve ovocie bola ceresnicka).
Pri vytrvalostnych sportoch sa vacsinou spotrebuje glykogen ulozeny vo svaloch a organizmus je nuteny siahat po rezervach nachadzajucich sa v tukovych bunkach.
To sa dialo aj v jeho pripade. Bola to dlha cesta a pomaly proces, nie drasticka zmena, ako by ste cakali. Sam Mario bol z toho sklamany, citil sice nejaku zmenu, ale chcel viac a rychlejsie.
Koncom roka 2015 tak zalozil tuto temu. Podla aktualneho trendu sa to nazyva Low Carb diet, Nutricna ketoza, v skutocnosti nie je nic prevratne, len uprava zivotospravy.
Prebehol rok a Mario sa svojou vahou dostal na uroven, ktoru tuzil dosiahnut.
Je len divne, ze svoje vlastne zasluhy pripisuje na ucet divne znejucej diety. Ta bola len doplnkom k jeho aktivnemu zivotu.
Sacharidom sa vsak ani on nevyhol, ajked sa to na prvy pohlad moze zdat.
Maslo a syr su mliecne produkty. Mlieko obsahuje laktozu - mliecny cukor.
Vajcia, zltok obsahuje triglyceridy a tuky vo forme steroloveho jadra, pretoze takato forma zasoby energie je vyhodnejsia a glykogen.
Maso. Nuz maso nie su len bielkoviny. Aj zvierata skladuju glukozu vo forme glykogenu, cize aj maso zarucene obsahuje sacharidy...
Napriek tomu by Mario mohol ist prikladom pre mnohych, nielen v zivotosprave, ale aj pristupom. Na tomto chorom svete je skor tendencia privlastnovat cudzie zasluhy, ako opacne...