Toto su tie zavadzajuce/nepravdive informacie, ktore som spominal v suvislosti s nespravnym vysvetlenim a sirenim.

Ak človek dostane z tráviacej sústavy do krvi cukry (ktoré sa pre tento účel rýchlo premieňajú na glukózu), systém nedovolí nárast hladiny glukózy nad stanovenú hladinu a s pomocou inzulínu sa glukóza odbúrava na triglyceridy, ktoré sa budú ako tukové tkanivo ukladať. Toto sa nedá nijako odrbať a funguje to bez ohľadu na to, či si to niekto želá alebo nie. Akurát diabetikom to nefunguje, lebo im chýba ten inzulín.


Stiepenie cukrov na monosacharidy zacina uz dutine ustnej, kedze sliny obsahuju rozne enzymy, ktore si lahko poradia s disacharidmi.
Monosahcaridy ako je glukoza sa vstrabavaju cez sliznicu traviaceho traktu osmoticky. Na rozdiel od bielkovin a tukov, ktore treba preniest/transportovat.
Inzulin sa nezucastnuje na premene glukozy, ani sacharidov.
Odburavanie glukozy sa nazyva glykolyza. Pri aerobnej glykolyze po niekolkych procesoch vznika ATP. Z 1 mol glukozy az 38 mol ATP.
Pri anaerobnej glykolyze vznika laktat (kys. mliecna).
Triglyceridy sa neukladaju ako tukove tkanivo, ale ukladaju sa do tukoveho tkaniva. To az potom, ked uz nie je kam ukladat glykogen.

ak obsah glukózy v krvi klesá, prvý náhradný zdroj je glykogén v pečeni (pre svalový výkon sa využijú aj zásoby glykogénu v muskulatúre, ale na doplnenie glukózy do krvi sa tento zdroj nedá využiť). Ak sa minie zásoba glykogénu, organizmus začne siahať na tukové zásoby, triglyceridy pretransformuje na glukózu, ketóny budú vedľajším produktom.


Tvorba glykogenu prebieha v peceni. V koncenom dosledku enzym glykozyl transferaza vytvori dlhy polysacharidovy retazec z molekul glukozy - glykogen. Kedze pecen ma len obmedzeny priestor na skladovanie, vsetok glykogen sa uklada vo svaloch. Ked sa naplni kostrove svalstvo glykogenom, vtedy inymi enzymatickymi procesmi sa zacne premienat glukozu na triglyceridy.
Za odburavanie glykogenu na glukozu je zodpovedny enzym glykogen-fosforylaza.
Pricom plati, ze podzaludkova zlaza je prietokomer a jeho hormony inzulin a glukagon su regulatory hladiny glukozy v krvi. (ako ste sa ucili, pozname dva typy regulacnych mechanizmov v tele: nervovy a hormonalny)

Je velmi mylna predstava, ze glukagon sposobi, ze sa triglyceridy v tukovych bunkach hned premenia na glukozu.
Glukagon je antagonista inzulinu, cize zvysuje hladinu glukozy v krvi. V prvom rade tym, ze enzym glykogen-fosforylaza premeni glykogen na glukozu. Az ked sa minie vsetok glykogenu vo svaloch, az potom sa nastartuje proces premeny triglyceridov.
Na tom sa podialaju ine enzymy a je to komplikovanejsi proces, pretoze na troch C-H skupinach glycerolu sa cez kyslik dokazu naviazat 3 rozne nenasytene mastne kyseliny. Podla toho, kde/na ktorom uhliku sa stiepi vazba, mozum pri tomto procese vznikat ketolatky.

Diabetes - cukrovka
Typ 1, nazyvany aj ako Insulin Dependent Diabetes Mellitus. Ako aj nazov naznacuje, v beta-bunkach Langerhansovych ostrovcekov pakreasu sa netvori inzulin, avsak produkcia glukagonu v alfa-bunkach nie je narusena.
Typ 2 je ziskana rezistencia buniek/enzymov pecene na izulin. V rannom stadiu ochorenia, inzulin sa tvori, ale je ignorovany a enzymaticke procesy prebiehaju svojvolne, co v preklade znamena nedostatocne. Hladina glukozy ako aj hladina izulinu je vysoka.
V neskorsom stadiu sa bunky Langerhansovych ostrovcekov natolko vycerpaju, ze prestanu produkovat inzulin uplne.


No a napokon tu mame Marinadu, ktory tvrdi, ze schudol vdaka diete nutricnej ketozy...
Ajked ta nepoznam osobne, napisem ti, ako to vidim ja a ako to cele prebiehalo. Mozem si to dovolit, pretoze som dlhsie registrovany a pamatam si veci, ajked neprispievam casto.

Mario mal dlho HT Dartmoor Hornet, respektive kazdy rok mal nieco ine, lebo estetika vitazila nad funkcnostou, avsak v konecnom dosledku bol Mario nespokojny.
Ale len dovtedy, kym si v lete 2013 nezaobstaral esteticku a funkcnu nadheru, bombovu bronzovu ceresnicku Cherry Bomb...
Mozno si to ani on neuvedomoval, ale to mu zmenilo zivotospravu, kondiciu aj obvod brucha.
V praci nemal takmer ziadny priestor a cas na pohyb (ako vacsina z nas), ale okolie jeho bydliska, jeho odholanie a volny cas mu to vynahradili.
Zacal praktizovat to, comu hovorime vytrvalostny sport. Nie na pretekarskej urovni, ale z hladiska trvania aktivity a charakteru fyzickej zataze.
Niekolkohodinove vyjazdy v kopcovitom terene postupne prinasali druhe ovocie (prve ovocie bola ceresnicka).
Pri vytrvalostnych sportoch sa vacsinou spotrebuje glykogen ulozeny vo svaloch a organizmus je nuteny siahat po rezervach nachadzajucich sa v tukovych bunkach.
To sa dialo aj v jeho pripade. Bola to dlha cesta a pomaly proces, nie drasticka zmena, ako by ste cakali. Sam Mario bol z toho sklamany, citil sice nejaku zmenu, ale chcel viac a rychlejsie.
Koncom roka 2015 tak zalozil tuto temu. Podla aktualneho trendu sa to nazyva Low Carb diet, Nutricna ketoza, v skutocnosti nie je nic prevratne, len uprava zivotospravy.
Prebehol rok a Mario sa svojou vahou dostal na uroven, ktoru tuzil dosiahnut.
Je len divne, ze svoje vlastne zasluhy pripisuje na ucet divne znejucej diety. Ta bola len doplnkom k jeho aktivnemu zivotu.

Sacharidom sa vsak ani on nevyhol, ajked sa to na prvy pohlad moze zdat.
Maslo a syr su mliecne produkty. Mlieko obsahuje laktozu - mliecny cukor.
Vajcia, zltok obsahuje triglyceridy a tuky vo forme steroloveho jadra, pretoze takato forma zasoby energie je vyhodnejsia a glykogen.
Maso. Nuz maso nie su len bielkoviny. Aj zvierata skladuju glukozu vo forme glykogenu, cize aj maso zarucene obsahuje sacharidy...

Napriek tomu by Mario mohol ist prikladom pre mnohych, nielen v zivotosprave, ale aj pristupom. Na tomto chorom svete je skor tendencia privlastnovat cudzie zasluhy, ako opacne...
27.02.2017 - 18:23:54
013
Chalani medici, tak uz sa prosim medzi sebou dohodnite a nemylte nas!
Kto sa ma v tom teraz vyznat?
27.02.2017 - 20:36:39
00
Treba si naklikať PubMed, zadať ketosis, weight loss, low carb... a urobiť si názor sám. Aj keď sa k niektorým článkom nedostaneš pokiaľ nie si na škole, tak aj z tých free sa vyčítať veľa. Napríklad: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945587/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/
27.02.2017 - 22:44:13
00
ReHMn No je to cele dost inak u mna ale nejdem pisat roman o svojom zivote. V kratkosti. Uz dho pracujem na pase cize pohybu v praci mam dost. Priberal som aj ked som stale viac a viac jazdil. Ked som znizil spotrebu cukru ( o dakych low carb som este ani len netusil ), tak sli dake kila dolu ale pod cca 85kg uz to neslo. Az ked som objavil LC, tak som sa dostal najprv na 63kg, co uz bola podvaha lebo som podcenil kaloricky prijem, ale potom som sa uz ustalil na dnesnych 70kg. Pri ketonke sa vaha viac menej uz nemenila.
27.02.2017 - 23:31:42
01
Asi by bolo dobré zdôrazniť, že som hovoril o zjednodušených, laicky rýchlo uchopiteľných konceptoch. Bežný čitateľ ľahšie pochopí, že pri prebytku energie vo forme glukózy ju "inzulín premení na tuk", ako keď budeme písať, že ak už nestačí glykolýza ani tvorba glykogénu, tak sa prebytočná glukóza premení na pyruvát, ktorý sa pyruvátdehydrogenázovou reakciou premení na AcCoA a z neho se tvoria mastné kyseliny. Väčšine čitateľov fóra nepomôžeme tvrdením, že inzulín stimuluje syntézu mastných kyselín aktiváciou karboxylázy, či?

Keby sme hnidopišsky trvali na vedecky stopercentne korektných formuláciách, tak odsúdime bežného bajkera na doštudovanie stredoškolskej chémie a potom by hádam za semester štúdia víťazne pochopil vzorec NADP+ + NADH + ATP + H2O → NADPH + NAD+ + ADP + Pi + H+ a to ešte musí vedieť, ako je to s priepustnosťou membrány mitochondrie a prečo je to problém. Aha, no to sme nešťastníkovi fakt pomohli!

Fuck it!

Ale napokon je pre bežného človeka skutočným testom praktické využitie. Bolo by zaujímavé naštudovať si metódy, ktoré vysvetlil a popísal starý dobrý Dr. Atkins a vyskúšať ich (nie že by som to nejako nadšene a nekriticky odporúčal...) Moje mnohonásobné pozorovania totiž potvrdzujú, že pri drastickom zaškrtení príjmu sacharidov človek začne odbúravať svoje tukové zásoby bez ohľadu na to, či si dotyčný dopraje Cherry Bomb a začne dupať do pedálov.

O tom, ako by mala vyzerať životospráva pri chudnutí (a všeobecne), o tom mám svoj názor, ktorým tento príspevok nejdem predlžovať. Základné princípy sú totiž rukolapné ako newtonovská fyzika, no v detailoch sa už musíme ponoriť do einsteinovských vzorcov relativity a to nie je sranda. Asi taký je totiž rozdiel medzi tým, čo som tu laicky objasňoval a tým, ako detailne by sa to dalo po chemickej stránke vykladať. V tomto ohľade si za svojimi výkladmi stojím, no ak niekto začne klásť veľmi detailné otázky, tak pripustím, že odpovede budú mať rozsah troch vysokoškolských skrípt a ukáže sa, že výklad bude musieť niektoré zjednodušenia dosť revidovať.
27.02.2017 - 23:57:41
01
- cukor v dnesnom svete je vazny problem, ako pise Pali65 .. je vsade. glukozo-fruktozovy sirup pchaju vsade. Do chleba, do piva, mlieko dosladzaju (Rajo). Ak clovek prestane na dlhsie obdobie prijimat sladkosti , cukor, atd. a nasledne skusi nejaku cukrovinku napr. od nemenovanej firmy Nestle, tak ho to posle k zemie (skoro). Neskutocne nieco.
- najviac na metabolizmus aj tak vplyva hormonalna sustava, dlhodoby vysoky stres, nedostatok spanku organizmom zamava tak, ze vsetka teoria je nanic
- pri dlhodobej zatazi sa prestava aj tak spalovat tuk a cukor a zacinaju sa spalovat svaly. To iste pri dlhodobej tvrdej diete, kedy sa neprijimaju bielkoviny, preto castokrat clovek zrazu rychlo strati hmotnost .. ale nestrati tuk, ale svaly. Merat si hmotnost bez merania tuku aspon elektricky kozne nie je dobry sposob kontroly.
28.02.2017 - 10:01:36
00
ja by som si dovolil zhrnúť marinadu pali65a a rehmna

aj keď odstrániš všetok viditeľný cukor zo stravy tak v bežnej potrave prijmeš cukru dosť pre zdravé fungovanie tela .... schudneš budeš zdravší a výkonnejší .... možno si to nezaslúži pomenovanie nutručná ketóza alebo podobne, ale to je už len marketing

mám pravdu alebo sa mýlim?
28.02.2017 - 10:13:59
03
Ano, to sedi :)
28.02.2017 - 10:29:13
00
treba dodať, koľko tej laktózy mlieko obsahuje, je to cca do 50g na liter, čiže zhruba 5g na 100g, žiadna závratná hodnota, väčšina syrov je na tom ešte "lepšie" a takisto sa tu spomínalo minule, že aj rastliny obsahujú sacharidy, že je to ich stavebný materiál...tu by bolo potrebné spomenúť, že sa jedná v prevažnej miere o vlákninu, ktorá je nestráviteľná
28.02.2017 - 10:49:30
00
Syr ma do gramu na 100g a maslo takisto. Cize hodnota, ktorou sa ani netreba zaoberat. Zelenina v priemere 5g a ako pises, tak vacsina je vlaknina.
28.02.2017 - 10:51:09
00
Zdravý sedliacky rozum , pevná vola a držať sa svojho plánu / cieľa ... samotné " cvičenie " ci s " čerešničkou " ci na žiletkach nestačí . Primárne je upraviť stravu , zaužívaná dogma " zvýšiť vydaj a znížiť príjem " Vám želaný výsledok nezaručí / strašne veľa premenných , kt sa mi tu ani rozpisovať nechce/ . Ako písal Marinada , ani ja Som sa ďalším zvyšovaním energ. výdaja nevedel dostať pod 92 kilo . Na LC som dal dole dvacitku do 4 mesiacov :)

A jedna motivačná ...

Prílohy:

Komentár súboru: Six pack-y vďaka LC a bruchocviceniu som si zhliadol po takmer štvrťstoročiu ...
IMG_2046.JPG
IMG_2046.JPG 460.18 KiB thumb_up0thumb_down

28.02.2017 - 11:03:18
07
Sacharidov je v strave pomerne dosť, odkedy riešime v rodine diabetes 1. typu, tak sme boli nútení naštudovať obsah karbohydrátov vo všetkých potravinách + glykemické indexy, predtým by mi napr. nenapadlo, že restovaná pečeň je vskutku sladká (je predsa zásobáreň glykogénu, však), paradajky, mrkva a niektoré druhy zeleniny sú v tomto prekvapivé atď., je rozumné naštudovať si základné údaje o všetkých bežných potravinách.

U nás to prasa nedostáva od 15. decembra klasické prílohy k jedlám, nijaké sladkosti aj keď sa o tradičnej atkinsovej diéte nedá hovoriť, efekty sú výrazné. Neviem, či to súvisí, ale po polroku trápenia s kolenom zrazu nebolí, k čomu mám tiež nejaké teórie...
28.02.2017 - 11:05:17
00
Ramon1 Pecka!
28.02.2017 - 11:07:12
00
Mňa by veľmi zaujímal taký bežný jedálniček pri LC na týždeň.
PS: mäsa sa nevzdám :D ale ani nemám peniaze zase aby som jedol každý deň nejaký fajnový hovädzí steak.

Skúšal som zo 2krát sacharidové vlny, ale nevydržal som ani raz viac ako 2-3 týždne. Stály pocit hladu, a keď som šiel na bike na dlhší výjazd do terénu tak som chytil nenormálne kŕče do lýtok aj stehien naraz. Fakt nepríjemná záležitosť, keďže ani vyrovnanie ani skrčenie nôh nepomohlo naraz :D
28.02.2017 - 11:13:31
00
Je to o sile vole. Prvy rok bol tazky. No za momentalne zdravotne aj vykonnostne benefity to rozhodne stalo a cesty spat uz niet.

Pri lowcarb strave je jedalnicek vcelku normalny. Pri ketonke uz je to obmedzene viac.
28.02.2017 - 11:28:06
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika / Energia)
keyboard_arrow_up