Ale, ale, ale, uletená teplota o pár stupňov a káva je nepitná. Keby tlak bol rozhodujúci, tak sa výrobcovia primárne nehrajú s teplotou, ale s tlakom. A Luper sa vrátil naspäť na 10 bar, len o tom nevieš.
Btw, zmena ešte neznamená lepšie (alebo horšie), len to, že je to iné. Je otázkou akéhosi objektívneho merania, čo je lepšie (NIE len INÉ).
No si prečo sa viacej “ hrajú “ výrobcovia s nastavením teploty PIDom ... no preto , že je to finančne menej náročné , technicky ľahšie inkorporovatelne do hocijakého zariadenia . Si zober koľko výrobcov ponuka tlakovu profilaciu a od koľko € začínajú take stroje . To či sa Luper niekde vracal alebo nie neviem , neoznámil to verejne . Ja by som na 10 barr nešiel ... apropo ešte k tej neochvejnej stabilite teplotnej . Dnes som medzi prácou mal “okno “ . Došiel som domov , zapol R58 hlava na 93celzia . Prehriatie na 50 minút . Prvý shot ristretto , ušiel / prekmit na 95,6 a po 10 sekunde ustálená teplota na 93 / . Druhý shot espresso 17,5 gramov , prekmit o5 ale už len do 95 stupňov ale a teraz pozor , po 10 sekundách ustálená na 92,5 ... čo z toho vyplýva , mala ľahká hlava e61 si surfuje jedna radosť , napriek PIDu a dualbojleru ! Kazdy další shot v tesnom slede za sebou napriek nezrealizovanému preplachu hlavy viedol k poklesu teploty . Posledný shot štvrtý v poradí s teplotou v hlave pred infúziou len 91,8 a shot “pečený “ po ustálení po prvom prekmite na 91,8 ... viem nie je to tragédia , E61- ka robí “čo še dá “ ale aj tak ... treba sa zmieriť s obmedzenou tepelnou stabilitou u tohto systému . Vyššie sú “satutovane hlavy “ ale cenovo opäť o triedu dve vyššie . Tak isto aj lever mašiny s masívnymi 7-7,5 kilovým “pistonmi” po predhriati aspoň 50 min. až 1,5 hodiny majú dostatočnú tepelnú stabilitu , aby teplota nesurfovala aj keď PID nemajú / Londinium , Pullespresso / ...
A ako si správne podotkol treba kvalitu extrakcie exaktne pomerat . Nie len chuť a vonu čo je samozrejme subjektívny názor / vnem . TDS ťa snáď presvedčí , snáď to bude dosť objektívny fakt a výsledky budeš považovať za “ dosť valídne “
... len sa trošku “zotavim” .
A snáď ta aj presvedčím že tlak ovplyvní extrakciu “objektívne “ viac ako zmena teploty