Caute, poradte mi nove pohodlne sedlo na MTB (gel, siroke cca 155mm). Som amater, jazdim casto pre kondiciu cyklotrasy, niekedy samozrejme aj les. Chcem jazdit v neutralnej-relaxovanej polohe. Cena: nad 100euro je uz asi moc.
Zatial mam vyhliadnuty Specialized Avatar Gel, ktory som mal pozicany. Davam mu tak 7,5 bodov z 10, lebo je citit ze je urceny na cestak na predklonenu polohu.
Nakoľko som bol v miestnom Shope kupiť zopár somariniek, rozpovedal som sa predajcovi o svojom probléme so sedlom. Nakoniec sme nejakou vylučovacou metódou prišli k záveru že som pred rokom jazdil na dlhšom ráme L a tento rom mám kratší M, tým pádom sa aj zmenil celý posed na vyšší a zjavne to Specialized Avataru nesedí. zatiaľ mi len na výkend požičal mekšie sedlo s oblejším tvarom Author Courier s rovnakou šírkou, aby som aspoň vedel vylúčiť či je problém v tvare sedla, nakoľko sa určite zmenil posed bajku, tak po víkende budem vedieť na čom som
valecek kukni stranku sqlab, ergon to ma tiez tusim obdobne, ako spravne zvolit sirku sedla (napis ak treba pomoct s anglictinou) - ako si spravne naznacil, aj posed vplyva na to aku sirku sedla potrebujes. Uz si nepamatam kolko som mal zmerane kosti, podla posedu a toho ako sa mi mari ze som vyberal sedlo, to bolo niekde okolo 14-14.5cm, a teda som si pridal ~1.5cm za posed a siel do 16cm. Nie som ale ziadny expert vo vybere sediel, siel som len podla rad na sqlab.
S origos sedlom od canyonu a aj na predoslom biku som mal velmi velke problemy. Raz, po 1.5 dnovom predcasne ukoncenom cyklovylete som doslova nevedel sediet 2 dni a dalsich niekolko dni ma este riadne bolela rit. Bezne mi kolena proste prestali vladat po par minutach sedenia na biku a pod. Vsetky predosle sedla boli znatelne uzsie ako toto a hodne inak tvarovane.
Teraz nemam problem prejst cez 100km/den aj viacero dni za sebou. Cize mne to sadlo vcelku dobre, ale to je silne individualne a sirku/tvar treba spravne zvolit pre teba a tvoj (co najlepsie nastaveny) posed.
Inak, pri roznych karbonovych a podobnych specialitkach treba byt velmi opatrny ak ma clovek problemy. Taky karbon sa da spravit tak aby lepsie pruzil a bol celkovo pohodlnejsi, ale iste to nie je vzdy pravidlom - nejake zavodne a podobne specialtky iste budu aj co najtvrdsie, aby boli "co najefektivnejsie" a najlahsie. O experimentovani s cinskym/lacnym karbonom ani nevravim.
Podobne je to s polstrovanim, roznymi gelovymi vlozkami/navlekmi, etc... sedlo nesmie byt ani moc makke ani moc tvrde. To moc makke je speci dolezite pri dlhsich (celo a viac-dennych) vyjazdoch - zo zaciatku sa bude tvarit make sedlo pohodlne, ale potom to moze byt hodne nepohodlna a bolestiva muciaren, pretoze nespravne zatazujes sedacie partie.
stanos4 je m ito jasne, zatial cez vykend vylucim problem sedla tvare - ploche/ oble. ak to bude tym ze sedim viacej vzpriamene a potrebujem oblejsie sedlo zatial si necham toto a najblizsi vylet v ba si pojdem vybrat take ktore bude ok. tak ako pises zisttim to len skusanim. je to ale clekom sranda ze sedlo ktore bolo predtym dobre zrazu nieje len preto ze je clovek vystrety. tento autor je meksi ( nejake gelove, viac turisticke ) ktore asi nebude vhodne na dlhe jazdy, ale min budem vediet aky tvar mám hľadať.
Pozerám, že kopec odborníkov. Možno aj mne by ste poradili. Na biku kde mám športovejší posed je pre mňa dokonalé sedlo
Attachment:
slr.jpg
Na fulle kde mám o dosť vzpriamenejší posed mi to už ale až tak nevyhovuje, nie je to zlé ale radšej by som sa dopracoval k podobnej "dokonalosti". Skúšal som aj širšie sedlo od ergonu ale muselo ísť pomerne skoro preč a tak tam jazdím trochu viac opolstrovanú verziu toho slr-ka. Máte niekto nápad čo vyskúšať
Vyskúšal som hádam 10 sediel za posledné roky. Kúpou nového biku sa mi dostalo Specialized Power pod riť a som nadšený...zatiaľ najpohodlnejšie sedlo aké som kedy mal.
Ahojte
Jazdím tento bikeRM Torrent 70-29 a na ňom je od výroby toto sedlo.
Problém je v tom, že po cca hodine jazdy ma začnú veľmi bolieť sedacie kosti a bolí a tŕpne aj moje chlapské príslušenstvo.
Má význam skúšať upravovať posed alebo mám rovno začať s výberom iného sedla?
Ešte doplním, že vážim +-100kg a cyklokraťasy používam tieto z Decathlonu 900 Rockrider
Tiez mate pocit, ze vam niekto cez zimu vymenil sedlo? Ci to len ja mam taku prominentnu rit? A to som si myslel, ze sa mi konecne minuly rok podarilo najst to spravne a budem mat konecne pokoj... Ale nie, zda sa, ze s novym rokom nova vyzva..
Tiez mate pocit, ze vam niekto cez zimu vymenil sedlo? Ci to len ja mam taku prominentnu rit? A to som si myslel, ze sa mi konecne minuly rok podarilo najst to spravne a budem mat konecne pokoj... Ale nie, zda sa, ze s novym rokom nova vyzva..
Neviete, je mozne v KE vyskusat alebo poziciat sedlo?
Zvazujem vymenu za nieco viac ergonomicke a nie ploche (nieco s priehlbinou alebo dierou cez stred sedla). Teraz mam na biku (od nova) toto sedlo: Selle Italia X1 Special Edition a sice som zvyknuty nan, ale ked som skusal kamosov bike, kde mal nejake s dierou tak mi prislo pohodlnejsie. Ja viem, nemuselo to byt kvoli tej diere, mohlo byt aj tym materialom....
ako napr. toto:
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
S origos sedlom od canyonu a aj na predoslom biku som mal velmi velke problemy. Raz, po 1.5 dnovom predcasne ukoncenom cyklovylete som doslova nevedel sediet 2 dni a dalsich niekolko dni ma este riadne bolela rit. Bezne mi kolena proste prestali vladat po par minutach sedenia na biku a pod. Vsetky predosle sedla boli znatelne uzsie ako toto a hodne inak tvarovane.
Teraz nemam problem prejst cez 100km/den aj viacero dni za sebou. Cize mne to sadlo vcelku dobre, ale to je silne individualne a sirku/tvar treba spravne zvolit pre teba a tvoj (co najlepsie nastaveny) posed.
Inak, pri roznych karbonovych a podobnych specialitkach treba byt velmi opatrny ak ma clovek problemy. Taky karbon sa da spravit tak aby lepsie pruzil a bol celkovo pohodlnejsi, ale iste to nie je vzdy pravidlom - nejake zavodne a podobne specialtky iste budu aj co najtvrdsie, aby boli "co najefektivnejsie" a najlahsie. O experimentovani s cinskym/lacnym karbonom ani nevravim.
Podobne je to s polstrovanim, roznymi gelovymi vlozkami/navlekmi, etc... sedlo nesmie byt ani moc makke ani moc tvrde. To moc makke je speci dolezite pri dlhsich (celo a viac-dennych) vyjazdoch - zo zaciatku sa bude tvarit make sedlo pohodlne, ale potom to moze byt hodne nepohodlna a bolestiva muciaren, pretoze nespravne zatazujes sedacie partie.
Na fulle kde mám o dosť vzpriamenejší posed mi to už ale až tak nevyhovuje, nie je to zlé ale radšej by som sa dopracoval k podobnej "dokonalosti". Skúšal som aj širšie sedlo od ergonu ale muselo ísť pomerne skoro preč a tak tam jazdím trochu viac opolstrovanú verziu toho slr-ka. Máte niekto nápad čo vyskúšať
Jazdím tento bike RM Torrent 70-29 a na ňom je od výroby toto sedlo.
Problém je v tom, že po cca hodine jazdy ma začnú veľmi bolieť sedacie kosti a bolí a tŕpne aj moje chlapské príslušenstvo.
Má význam skúšať upravovať posed alebo mám rovno začať s výberom iného sedla?
Ešte doplním, že vážim +-100kg a cyklokraťasy používam tieto z Decathlonu 900 Rockrider
Ani nevrav.. odvykol si zadecek..
Zvazujem vymenu za nieco viac ergonomicke a nie ploche (nieco s priehlbinou alebo dierou cez stred sedla). Teraz mam na biku (od nova) toto sedlo: Selle Italia X1 Special Edition a sice som zvyknuty nan, ale ked som skusal kamosov bike, kde mal nejake s dierou tak mi prislo pohodlnejsie. Ja viem, nemuselo to byt kvoli tej diere, mohlo byt aj tym materialom....
ako napr. toto:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/prologo-dimension-t4-0-143-sedlo.html
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/bbb-bsd-141-142-143-echelon.html toto vyzera fajn
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/force-sedlo-no-presure.html ale aj toto mozno
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/force-roy-hole-sedlo-leskla-cierna.html
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/selle-san-marco-sedlo-aspide-open-fit-supercomfort-dynamic-sirsie-cierne.html
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/selle-san-marco-gnd-open-fit-dynamic-narrow-sedlo-cierne-2020.html
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/sedla/selle-san-marco-sedlo-aspid-open-fit-dynamic-narrow-cierne.html
este ma zaujali sedla SQlab: https://www.youtube.com/watch?v=6MSoSmS-5Lc
https://www.youtube.com/watch?v=TWOevovZhO4
Akcia Selle San Marco Aspide Open-Fit Dynamic Narrow sedlo, 132 mm
84,99 €
MOC 90,99 €BBB BSD-143 Echelon sedlo, 165 mm
63,99 €
MOC 84,99 €FORCE Press sedlo, 134 mm
17,79 €
MOC 20,99 €Prologo Dimension T4.0 sedlo, 143 mm
115 €