tulenik napísal:
stodvadsiatyôsmy krát sa mi naozaj nechce


tulenikovi niekto hackol konto!
09.06.2020 - 13:40:14
09
skutocny tulenik by nikdy nenapisal stodvadsiatyôsmy , ale 2^7
09.06.2020 - 14:05:46
05
Odpovedali mi :).. priznam sa, som z toho zmateny a budem si to musie precitat este parkrat /ale zazcinam tusit, ze zakopan pes je v Bruseli u ludi, ktorych znalosti cohokolvek sa limitne blizia nule/ ... zjavne ale chapali, preco sa pytam :D /asi som nebol prvy/. Ale reakcia pekna :) /demagogicka a je citit, ze to nepisali ludia, ktori chapu fyzikalnu podstatu/

----xx
Dobrý deň, ...

prikladáme vyjadrenie z príslušného oddelenia.
Fyzický a ekonomický tok elektriny nie je prepojený. Fyzicky odoberie elektróny, ktoré sú momentálne “blízko” zákazníka. Pokojne aj tie, ktoré vyrobil sivý fosílny zdroj, resp. elektrón nie je iný ak je zelený alebo sivý. Avšak v celom európskom spoločenstve je len obmedzený počet elektrónov, ktoré boli vyrobené zelenými zdrojmi. Kúpou záruky pôvodu zabezpečíte to, že práve tie vaše elektróny budú odrátané z objemu zelených elektrónov.

Na fyzický tok elektriny nevieme vplývať. Nevieme deliť elektróny na zelené a sivé. Naše znalosti fyziky to neumožňujú. Teoretické & abstraktné riešenie je naťahať vedenie priamo od zelených elektrární priamo k zákazníkom. To je však v trhovom hospodárstve čistý nezmysel.

Preto má zákazník jedinú reálnu možnosť na odber zelenej elektriny prostredníctvom záruk pôvodu. Cenných papierov, ktoré garantujú, že elektrina bola vyrobená zo zeleného zdroja.

Ponúkame príklad. Emotívny a prvoplánový. Zákazník si kúpi dokonale homogénnu košeľu (je rovnaká ako všetky ďalšie košele v tejto rade, v ničom sa nelíši). Ja ich však ekonomicky, marketingovo odlíšim a poviem, že jednu z nich vyrobili 7 ročné vietnamské deti a preto je lacnejšia. Ja však garantujem, že košeľu, ktorú predávam ja, vyrobili legálni zamestnanci z dlhodobo udržateľných látok. Znovu, výsledná košeľa je na nerozoznanie od tradičnej košele ušitej malými deťmi v treťom svete. Ale v jednom prípade ponechávam status-quo, svojou spotrebou súhlasím a podporujem existujúci stav. Teraz mám však možnosť prispieť k lepšiemu svetu a svetlejším zajtrajškom, a podporiť zodpovedných výrobcov.

Pred zelenou elektrinou mal zákazník nanútený štandardný energetický mix, teraz, so zelenou elektrinou, môže svoj energetický mix zmeniť na 100 % zelený. ZSE mu dáva voľbu vybrať si, aký typ elektriny bude podporovať. Doteraz tú možnosť nemal.

Zákazník teda môže o sebe prehlásiť, že odoberá 100 % zelenú elektrinu (lebo si ju kúpil-objednal) avšak kvôli fyzickým limitáciám nie je možné mu ju dodať. Stále však platí, podľa platnej Slovenskej aj európskej legislatívy, že o zákazníkovi sa uvažuje ako 100 % zelenom.

Zákazník sa z nejakého dôvodu zameriava na fakt, že sa ku nemu nemá ako dostať zelená elektrina. Ide však o subvenčnú schému. Prispieva. Podporuje. Pomáha.

Je to obdobné, ako keby odmietol hodiť 2 € študentom do urny na podporu onkologických pacientov, pokiaľ by nedostal narcis vyrobený priamo onkologickým pacientom.

Narcis je nepodstatný. Myšlienka je podporiť ideu.

Ďakujeme za Váš e-mail, prajeme Vám pekný deň.

----xxx
09.06.2020 - 16:32:13
01
Myslienka je podporit ideu. :D
Das dobrovolne 2 eura navyse pre svoj dobry zeleny pocit a povinne 5 eur navyse pre podporu banikov na hornej nitre.
Otazne je len, v akom alobale tych 7 eur skonci.
A kto mesacne posle 100 eur na moj ucet bude najzelenejsi pretoze mu pomozem vyrazne znizit spotrebu (pretoze vyssiu by nemal z coho zaplatit ked uz mne dal tu stovku) a ako vsetci dobere vieme, viac zelena ako zeleny zdroj je nizsia spotreba (nespotrebovana a nevyrobena energia = nulove emisie).
09.06.2020 - 16:47:42
07
zacnem tym ze cela ta zelena energia je viac menej kravina. a suhlasim stym ze momentalne najekologickejsie a najrozumnejsie riesenie je jadro.
ale na druhej strane chapem tuto ich zelenu energiu a mat peniaze na rozhadzovanie kludne si to zaplatim - to ze mi potecie do baraku el taka ista ako ostatnym je uplne jasne. ide tam o to (co sa snazili popisat v tej odpovedi) ze som podporil vyrobu zelenej energie vo vyske mojho odberu.
tak ako som mal v cene ramu zapocitanu sumu na podporu projektov na znizovanie emisii v "hodnote emisii vytvorenych vyrobou toho ramu". neviem ake % z ceny to bolo no kupil by som ho tak ci tak a tato malickost ako mierne ekologicky citiaceho cloveka len potesila ako bonus.
09.06.2020 - 17:03:31
00
Podvodnici to su.....a ten priklad s tou koselou len dokazuje ich zufalstvo a podvod. Ked uz by chceli pouzit priklad kosele tak mali tvrdit za 22% ten kosele je vyrobenej z latky na ktoru maju certifikat ze ju nevyrabali deti, zvysnych 78% deti vyrabali. Snazia sa predat nieco co nemaju ako dodat....

mne odpisali toto:

"pred vašou zásuvkou nerozdelíme elektrinu na zelenú a čiernu (to nie je technicky možné), a práve preto, že sa to nedá oddeliť fyzicky, vznikol na to obchodný mechanizmus vo forme záruk pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov, na ktorých je založený aj produkt Zelená elektrina. Podobné produkty ako Zelená elektrina vznikajú u dodávateľov elektriny naprieč celou EÚ. Dôvod je ten, že obchod so zárukami pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov je celoeurópskym systémom. Pozrite si produkty napr. britských dodávateľov energií - napr. British Gas, Octopus energy alebo E.ON UK. V celoeurópskom meradle sa zobchoduje každoročne väčšie a väčšie množstvo záruk pôvodu čím vzniká trasparentný a funkčný mechanizmus podpory zelených zdrojov. Na Slovensku taktiež pribúdajú zelené zdroje, ktorým organizátor trhu (OKTE) vydáva záruky pôvodu po splnení podmienok. Tým, že ide o systém garantovaný európskymi pravidlami a ide o cenný papier, s ktorým sa obchoduje "burzovým" princípom, priestor na nekalé praktiky je minimálny. Ďakujeme za porozumenie."

Inymi slovami....daj nam prachy a mi za ne budeme obchodovat s certifikatmi a zarabat na tvojom pocite ze nieco robis pre planetu.
09.06.2020 - 17:04:30
01
Este par dni trva akcia, takze to budete mat pocas nasledujucich 12 mesiacov za 1 euro mesacne, ale jasne - stale tu ide len o pocit, ze odoberam energiu z inej kopky. Ale co z toho? Keby vsetci im platili za tuto blbost, tak zatvoria Mochovce? Fakt nevidim co je za tym a kto dostane tie prachy...
09.06.2020 - 17:10:13
01
Minikin:
Asi ako "bio"] produkty .. n*2% za dobry pocit a n*5 % pre toho obchodnika, co lepi nalepky bio /prehanam/ ..

7e asi pojde do velkeho alobalu, z ktoreho potom ulieva ten, kto ma alobal pod rukou. Vcera to bol mozno smer, dnes zas ina politicka strana. Tak to bolo, je a bude. Ponevaz, ak alobal spravuje niekto, kto nechce pustit nic "ako sa patri", tak tam nevydrzi, natisne sa tam spriateleny "pustac". Cim vacsie peniaze sa niekde nahromadia len tak, tym vacsie /doplnit podla uvazenia/ sa tam primotaju :D .. ale tak Tebe to pisat nemusim :D

dvenohy: noo, tak je to jasne .. je to z EU a cenne papiere.. aby bolo s cim obchodovat a spekulovat. A vyrabat dalsie penaize z nicoho...


Naposledy upravil lto dňa 09.06.2020 - 17:16:19, celkovo upravené 1 krát.

09.06.2020 - 17:11:23
00
lto , Dvenohy
Treba sa ich v druhom kole opytat, kolko % energie zo zelenych zdrojov nakupovali pred zaciatkom kampane a kolko teraz. Som zvedavy ci a co odpisu.
09.06.2020 - 17:13:43
01
Ani netreba .. vsjo jasno. Zelena elektrina je lesteny prd, zamienka, aby ludia dobrovolne zaplatili 2e mesacne do cennych papierov. Oni nedostanu nic, certifikaty si zaobchoduje niekto a z toho sa "vyzdima" zisk. S papiermi sa potom daju robit presne tie nekale praktiky, o ktorych taktne mlcia. "Zelene" papiere maju dnes punc doveryhodnosti a silny status povedomia, kam neradno sahat. Historia sa nemeni, len mena :D
09.06.2020 - 17:22:20
05
Nájde sa tu Marián z Pereša pri KE, ktorý riešil dnes potrhanu reťaz hneď za mestom? Došiel si nakoniec domov?
09.06.2020 - 21:19:33
00
Čaute, neviete náhodou co bola dnes za akcia na Tyrsovom nábreží okolo 17-17:30? Videl som tam skupinu asi 20+ cestných cyklistov, tak reku ma to zaujalo :)
09.06.2020 - 23:14:52
00
Akcia prznicov spisovnej slovenciny. :D

https://www.facebook.com/groups/164061920382848/permalink/2884821864973493/
09.06.2020 - 23:27:45
10
misoR napísal:
Čaute, neviete náhodou co bola dnes za akcia na Tyrsovom nábreží okolo 17-17:30? Videl som tam skupinu asi 20+ cestných cyklistov, tak reku ma to zaujalo :)

utp
10.06.2020 - 07:51:08
11
nema niekto piano? zaujima ma, kto ze je ten odbornik
11.06.2020 - 09:30:43
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up