bebe999: pripojim sa aj ja, ale inak ako ostatni. Do debaty o prevodnikoch sa miesat nebudem

Ja ti ale rozumiem, co a preco chces veci riesit tak , ako to chces. Chcem ta upozornit na viacero veci. Prva .. full a teleskopka je zdroj neustalych problemov a kedze nechces riesit problem s retazou, tak toto pocitaj, ze bude nieco, co bude vkuse problem. Kedze to ma byt na dochadzanie do prace a dennodenne pouzivanie, oblzvast asi predpokladam v nizkych teplotach a bordeli. Strata tlaku v tlmici, vidlici, teleskopky, loziska, atd. ... neustale jepotrebne kontrolovat vsetko, vratane pneumatik. O retazi ani nevravim. Takyto
bajk je sice fajnovy na jazdenie, ale nie bezudrzbovy v tomto zmysle. Ledaze by si mal doma servisaka

/peniaze v tomto pripade nie su ten skutocny problem/.Druha ... zjazdenie 10z pastorku je rychlejsie ako 11z. Kazeta, kde sa da vymenit je fajn, ale takych vela nebude. Teda SRAM myslim vobec. A 9z kazeta, na to pri silovom slapani a nizkej kadencii rovno zabudni. Pri tejto prilezitosti podotknem, ze aj ked silove slapanie na nizkej kadencii ma svoj ucel, vyznam a zmysel, neviem ci ma moc zmysel to robit 2x denne neustale... monotonny
trening bez zmeny je kontraproduktivny a aj ked dcera cyklistka nebude /nevies

/, takyto sposob sa mi nezda. Ani pre veslovanie, co mi napada asi najblizsie na tento sposob, preco by mal byt. Tretia .. spominas 1.5" pneus . Na dnesnych bajkoch su tie pneu bezne asi tak 3-4x objemnejsie. Plus full, tak pocitaj s tym, ze tieto priemerky uz asi neudrzi. Proste tie pneumatiky /ak ich teda nenafukas na kamen/, odpruzenie zozerie cast energie a rychlost pojde dole. Pri odpruzeni je naviac silove jazdenie a nizka kadencia, aj v sedle, stratovejsia.
Na rozbite cesty v meste uz samo o sebe dost pomoze mat objemne pneus ,idealne bezdusove. Neni nutne mat ani fulla. Jazdenie v
sedle bez pohybu ani celoodpruzenemu bajku moc neprospeje (ak to neni DH bike 200/200). naviac, monotonne slapanie v sedle bez pohybu neprospieva ani chrbtici a dalsim castiam tela. A ani noham v konecnom dosledku.
Neviem posudit danu situaciu, takze viac radit nemozem a technicke rady tu uz padli. Ale ja osobne si myslim, resp. mam pocit, ze najlesie by bolo zmenit koncepciu celkovo, nez sa snazit uzkostlivo drzat nejakeho status-quo.
Mozes inak este skusit 29er fatbike na 4-5" pneus. Bez odpruzenia to v pohode zvladne BA cesty. Akurat na tych 30km/h to bude viac nez kardio

Na druhej strane, len tak lahko ta nerozhodi ani piesok, ani sneh.
Este .. ako ti radili, pozri co za
kolesa su tam teraz. Ak klasika 28" s uzkymi plastami, tak 29er s 2.2" su vacsie, to usetris jeden tazky prevod asi, pre rovnaku rychlost.