Zoidberg
Mesto: Loggiorno
Založený: 05.06.2011
Príspevky: 2 863
Bicykle: Liteville | Columbus | Haibike | Favorit
Plne suhlasim s tym prepitim sa k tomu (a to som teda v porovnani s miestnym osadenstvom chaby labuznik s mojim bazarovym Delonghi pakovym kavovarom, cinskym rucnym mlyncekom a cinskou holou pakou). Tiez som bol proti "kyslej" kave- a az nedavno som pochopil, ze vsetky tie "kysle" kavy, ktore som mal predtym a hresil som, aky to je octovy humac, take pravdepodobne byt nemuseli, keby boli spravne pripravene. Vyhoda preprazenej je v tom, ze tam ani nie je moc co dodrbat. Proste je to kavovo horke. A ked to nahodou prepalis (dlha extrakcia, vysoka teplota...), stale je to len kavovo horke, akurat "silnejsie". Preto su s nou ludia spokojni a ked skusia nejaku ovocnejsiu kavu a pokazia tu, je z toho kysla vec, ktora im nechuti. Aj okej spravena ovocnejsia kava by im najprv pripadala cudna (opat, sudim podla seba pred dvoma rokmi), ale po niekolkej v poradi by v nej zrazu bolo co objavovat, zrazu by mala aj ine chute ako len horkost.
A k tym rodinnym kavickovaniam. Ked spravili svokrovci upgrade z Nesky na Delonghi automat 22.110b, najprv to bola pecka rozdiel. Ale neslo sa posuvat moc dalej, limitom boli rozne sposoby pripravy na jednej poloautomatickej masine. Pri kazdom spolocnom kavickovom posedeni sa robia tri klasicke espressa (ja, zena, svokor), potom svokra robi akysi lungovy espresso preplach (60ml 'espresso' doliate poldecom vriacej vody s troma lyzickami cukru), a napokon si svagor spravi svoju kavicku stredoeuropskeho typu- na tom automate su to dve dvojite espressa (tj. odhadom 14g kavy 120ml vody) v hrnceku nasledne doliate mliekom doplna.
Ten automat by bol schopny spravit vcelku ok espresso (nijaka delikateska, ale lepsie ako v restauraciach a polovici kaviarni). Avsak pri takom nastaveni mlynceka by mal problemy pretlacit tych 60ml (ten automat ma casovac- nestihal by natlacit dost a bola by nespokojnost), a pri tom satanskom dvojitom gombiku by bol uplne v prdeli. A prestavovat to tiez nejde, lebo sa to prejavi pri druhej-tretej kave. Takze je to nastavene na kompromis a nic dobre z toho nevylezie. A to je, opat, menej vypukle pri prazenejsich zrnach.
Kurnik, ze aka esej!