Robo52 každý to vidí zo svojho uhla pohľadu. Ja mám tiež rád stupania a dupania ale rád si to aj pustím dole kopcom, mal som Rockridera XC900 a teda bolo to ľahké ale dole kopcom to bolo trápenie, dokopca sa mi to prekacovalo v stojkách na korenoch a šutroch dozadu - lebo krátky
rám a nedostatočne strmý sedlový uhol (na čo upozornuješ pri zephyre), stačí rockgarden strmší a korene a už to nebolo komfortné a to je jedno či hore alebo dole kopcom. Na zephyre postačí dať sedlo o jeden alebo dva cm. dopredu a máš to do kopca stabilnejie a vykompenzuješ aj ten debilný uhol ST. Mal som všelijake
bicykle ale veľmi záleží aký terén chce jazdiť. A tiež nie sú kopce ako kopce. Aktuálne jazdím na na Octane one čo má teda šialenú geo aj na dnešné pomery a je to veľmi zábavné stabilné aj dokopca aj z kopca. Ja jazdím len zobor a tríbeč okolie NR, kde su minimáne kopce ale aj veľa strmších a kamenitých pasáží a trailové HT je pre mňa proste lepšie ako XC. Popravde ked mám ísť na XC tak to už rovno môžem ísť na gravli - ale to je môj problém. Práve idem na ghoste lector skúšať vidlu s 130 a 140mm zdvihom a sledovať čo to robí, podľa mňa ked výrobca dá 130mm vidlu nemusí to byť dogma... A písal som, že som to tu celé nečítal, lebo to predsa len zaberie čas, najskor sa pýta na čiste trailové autobusy a nakoniec má poradenú nejakú XC kozu za to ja nemôžem. Reagoval som na to preto že oba spomínané
biky v úvode mám vyskúšané osobne

Ja nie som odporca trail bikov a ani ziadnej inej kategorie. Ide tu len o to co napisal chalan ze chce jazdit a co nakoniec kupil.