To pruzenie a pohlcovanie nerovnosti karbonu je dost precenovane. Netreba od toho cakat zazraky. Ak to citis tak ako pises tvojamatka, tak chod urcite do full-u. Kazdy nech robi ako mu vyhovuje. Moj kamos s ktorym davame 70-80km vyjazdy zas nedavno spravil presny opak. Z fulla na 140 zdvihoch presiel na HT karbonoveho Lectora a velmi si pochvaluje. Hodil na to teleskopku a viac vraj v Karpatoch nepotrebuje. On ale ziadne skoky, dropy, bunny hopy neskusa a ani sa nechysta. Ma rad skor vyslapy do kopca a lahsi teren cize dava to u neho zmysel. Ja mam HT lebo sa rad ucim nove veci a jazdenie na HT vnimam ako vacsiu vyzvu. Full mi pride ako zlahcovanie a podvadzanie. Ale that's me 🙂 Casom sa to moze zmenit.
23.10.2022 - 21:34:56
01
zihadlo 5 Presne tak. Tiež som roky jazdil HT a full je super. Nepotrebujem riešiť techniku jazdenia. Za 15 rokov na HT som chcel zmenu a urobil som dobre a pre mňa nie je cesty späť. Ako HT mi v podstate teraz slúži gravel, ktorým prejdem aj ľahší terén...
23.10.2022 - 21:37:04
01
ono zaleží aj kde žiješ.. či jaziš male krpate alebo šutrove Fatry, či pod Tatrami :)...... u nas su aj zvažnice dosť hrkotave. na HT si užiješ po 40km stredovek :D
23.10.2022 - 21:39:14
02
tvojamatka napísal:
Ja s tebou ale Kenai súhlasím, tak nechápem tvojmu komentáru, že keď chcem pohodlie, tak mám sedieť na gauči. To akoby som ti ja povedal, že keď chceš mať boľavé celé telo, choď sa nechať lámať v kolese.

Ty tu píšeš o posúvaní sa a ani si sa neopýtal čo mám za sebou, alebo aký terén preferujem čo a ako som ja doteraz jazdil, čiže toto zovseobecnovanie nie je na mieste. To, že sa chcem niekam posunúť, nemusí znamenať automaticky, že chcem skákať 5m dropy (a skákal som na svojom šupáckom HT aj metrové dropy), ale skôr som narážal na pohodlie, napr. som skôr chcel vedieť o tom, že HT aj keď je to najnovší karbón, tak neutlmi to, čo full, ale bude to oveľa lepšie ako hliník. Áno máš pravdu, môžem jazdiť aj na tom, čo mám doteraz. Môžem sa mordovať na zjazdoch, aj výjazdoch, môžem sa potom ničiť v posilke, ale toto nie je moj cieľ (a časovo by som to teraz ani nezvládal). Ja si chcem zajazdiť, aj výjazd, aj zjazd, aj sotolinu, aj korene, aj 20km aj 120km a nechcem sa cítiť, že ma prešiel parný valec, že si nebudem môcť prejazd po lúke užiť v sedle, lebo mi to z ladvin robí sekanú a už sa po tej 50km túre necítim tak komfortne a aj keď uvladzem stáť ten prejazd, proste nechcem, keď nemusím. Radšej si v sedle obzriem krajinu.

Áno, môžem to riešiť odpruženou sedlovkou, ale chcel by som teleskop kôli bezpečnosti a komfortnosti pri zjazde. Odpruží zadná stavba na karbónovom HT aspoň tak ako by to spravila odpružená sedlovka? Alebo sa obhliadnut radšej po fullku. Takto znela moja otázka.

Najviac ma zaujal tvoj 5ty bod. HT prevyšuje full. Áno, ale len v prípade, že trénuješ techniku a mordujes sa v posilke. Pretoze odvšadiaľ znie "dalo by sa to aj na HT ale bolo by to utrpenie". Tak má byť bajkovanie utrpenie, kým nenatrenujes, alebo to môže byť pôžitok aj pre jazdcov, ktorí nemajú čas behať po kopcoch 3 a viac x do týždňa?

A BTW ja som napísal, že CHÁPEM čo tým chceš povedať ?


Ved to je pravda. o tom pohodli. Nic proti, najpohodlenejsie je robit nieco pohodlne. Bicykel sa ti iste nvybavi ako najpohodlnejsie co mozes zazit a ani ako najpohodlnejsi sposob prepravy. To ci si na full alebo HT je zanedbatelny rozdiel, oporti niecomu uplne inemu. Stele j to bike stale to bude drian stale to bude boliet. A ak budem chciet aby ma vsetko bolelo, pojdem sa nechat lamalt v kolese, alebo budem este dasli tyzden robit terenne upravy okol domu sam. :-)

Ja neradim len tebe, sme na fore, ktore je verejne a plnime informacu databazu na ktoru budem odkazovat kazdeho co pride s podobnou otazkou ako ty. Pripadne si sam najde debatu a nebude klast tu istu otazku znova. Keby si chel odpoved specialne pre teba, tak prid na fitting alebo napsi SS. Tam by bol moj postup uplne iny, stazil by som sa zistit prvu hodinu co by sa o tebe dalo, od dlazky placa na nohe az po choroby v rodine. Plus ako som pisal, necital som vlakno cele, lebo ked som ho nasiel malo uz 2 strany. Cize ak som OT, odpovedam na nieco co si nechcel vediet, alebo pisem co uz odznelo sorry opat. Kludne ignoruj, Mozno to pomoze aspon niekomu dalsiemu.

Odpruzena sedlovka je zlo. To nie. Dovody by bopli na zvlast diskusiu, ale vsetko suvusi zo zapojenim svalstva a neustalim menenim polohy uplne nevhodnym sposbom.

To je otazka co ches, spekturum je obrovske. Myslim si, ze kazdy cyklista je aspon trocha masochista, tan co nie je, je zberatl bikov (prikladov poznam dost, ale nechem nikoho urazit). Urcite je vela sposobov ako sa kochat krajinou a su pohodlenjsie ako bike, akykolvek. Ak uz ches bike tak tazke elektricke enduro bude najpohodlnejsie a odtial to ide dole az po tu BMX, je na kazdom, aby si vybral kolko chce trpiet. Ak mi teraz napises, ze nechces elktricku, tak je to vlastne dokaz toho, ze trocha trpiet predsa len chces. Naozaj ja to vidim tak jednoducho. Je to skala, kde na jednej strane je skoro ziadne utrpenie , ale aj ziaden benefit pre schopnosti kondiciu ... a na druhej presny opak.
"no pain, no gain" sa hovori vo sporte.

Prekomplikovali sme to do absurdu. Na konci dna je to opat to jednoduche: full pre rychlost a pohodle, HT pre ucenie sa, nizsiu cenu, lahsiu udrzbu. Cize ako som uz napisal. HT z teba urobi najlepsieho bikera akym mozes byt, full najrychlejsieho akym mozes byt. Chces sa zlepsovat (zahrna utrpenie) ci byt rychly s minimom namahy (menej utrpenia). To je zakladna dilema ktoru tu vidim.
23.10.2022 - 23:09:11
01
zihadlo 5 napísal:
ak ta bolí človek a kríže a riť, tak posun na full je jasna volba , tiež som po rokoch maratončenia na HT prešiel na full a kríže su v pohode, ja si to viac užíjemm .. ročky pribudli riť si zasluži komfort :D

Sorry nesuhlasim, ak ta boli cokolvek posun na fizyoterapiu je jasna volba. A hned ako sa das do poriadku na tolko aby si mohol cvicit poriadne tak posun do fitka. Az prestane boliet, dat si bacha aby si uz nikdy neviedol tak pohodlny zivot, ze ta opat zacne boliet.

Vsetky civilazne choroby su z prilis pohodlneho zivita. Sme stavany na fizycku drinu 10 hod denne nie na sedenie na zadku, cpanie sa jedlom co nam chiuti (slane, sladke mastne) a spanie. Takmer nikoho okrem profi sportovcov nezacne nieco boliet od prilisneho zatazenia, vzdy je to od prilisneho ulahcovania si a nedostatku zataze. V dlhodobom horizonte, nie ze mam svalovicu to nemyslim. Ak ta bolia krize, je to pre atrofiu svalstva, pripadne pre poskodenie, ktore umoznila atrofia svalstva (to je zu ten horsi pripad, ale tiez nieje nevratny). Ak si pre to kupis full, aby mohli svaly atrofovat dalej, tak vies kam to povedie. Hovorim z vlastnej skusenosti. Sedenim pri PC som si dobabral pred rokmi krize aj ramena. Skoliza proturuzia hernia.....
Zacal som bikovat najskor cestu. Chrbat sa zlepsil, trenoval som intervali, sprinty, posilnil cele telo. Vsetko bolo po 2 rokoch OK. Kupil som XC HT kym som jazdil zvaznice vsetko OK. Pred dvoma rokmi som kupil trail HT a zacal skakat. No mozem povedat, ze som sa vratil na zaciatok. Opat ma bolelo vsetko. Zacal som cvicit aj pre prevenciu zraneni v pripade padu. Z 74 kg som sa vratil na 85kg dedlift 120kg.... bolesti chrbta presli narastli svali. Nie som uz tak rychly hore kopcom, ale som pomerne rychly dole. Ak sa vysekam mam nadej, ze svali podrzia kosti a nedolamem sa. V mojom veku uz ani osteoporoza nie je vylucena, preto drzat dostatocnu svalovu hmotu je nutne. O vplyve na testostreon a ostatne funkcie tela ;) ani nehovorim. Aby som to zhrnul, ulavovanie si je cesta do invalidneho kresla a cim je clovk starsi, tym to ide z kopca rychejsie. Tak miesto :beer: :pizza: treba :muscle: :rock:
23.10.2022 - 23:40:28
01
ano robím 10hodín denne manualne. :D preto som ***** :) a zrovna energiu na posilku mi nezostalo ešte sa treba starať o rodinu a firmu... bike je psychohygiena ....koniec
24.10.2022 - 06:44:16
00
Ludia to v dnesnej dobe maju casto krat pomylene. Ak ich nieco zacne boliet tak rozmyslaju ako si odpocinut, aku tabletku alebo terapiu zvolit aby sa bolesti zbavili. Miesto toho aby sa poriadne ponatahovali a sli si zasportovat. Sam ked pridem domov po vyjazde tak citim okrem noh, hlavne chrbat. Ale nie je to bolest typu "bicykel mi ublizil lebo vzadu nepruzi". Je to normalna unava po 2-3 hodinovom vyjazde pocas, ktoreho som na biku pracoval a nie len sedel tupo v sedle a vozil sa po lese. Hlaskam typu "po jazde na HT som vyklepany ako rezen" nerozumiem. Aj HT vie pohltit vela nerovnosti pri spravnej volbe biku/ramu a vhodnom nastaveni. V konecnom dosledku je to ale hlavne o cloveku co na nom sedi a jeho style jazdy.
24.10.2022 - 09:50:38
02
Ked to tu tak rozoberate tak, dam ako priklad mojho 59 rocneho sefa ktory mal 14kg hlinikovy full 120/120 a ktoremu som ako doplnok k fullu vyskladal karbonove HT (ram z tunajsieho bazaru). Dostali sme sa vo vysledku na sumu niekde okolo 2,5 tis. € (presne si uz nepamatam) s karbonovymi kolesami od matusa a hmotnost tusim nieco malo cez 9 kg. Sef na tom urobil par vyjazdov a zhodnotil aky je ten bajk skvely az tak, ze pred mesiacom predal ten full. Aj preto budem stale tvrdit ze je lepsie mat dobry hardtail ako lacny celoodpruzeny bajk.
24.10.2022 - 10:26:20
00
zihadlo 5 napísal:
ano robím 10hodín denne manualne. :D preto som ***** :) a zrovna energiu na posilku mi nezostalo ešte sa treba starať o rodinu a firmu... bike je psychohygiena ....koniec

Ti mam dnes vysutu kancelariu v 6m uz len dobať do pc a vybavovať telefony ?

Prílohy:

IMG_20221024_110453_3.jpg
IMG_20221024_110453_3.jpg 241.12 KiB thumb_up0thumb_down

IMG_20221024_110734_9.jpg
IMG_20221024_110734_9.jpg 286.91 KiB thumb_up-1thumb_down

24.10.2022 - 11:08:26
00
Zas diskusia o nicom.

tvojamatka ty si kup full a nic neries, uplne chapem co myslis tym ze si aj na polnacke vyklepany ako rezen. Mam to rovnako. Ked som kupoval prvy seriozny bajk tiez som si povedal ze HT musi stacit. Do par mesiacov, predany, neznasal som ho.

Kenai mas celkom rozhlad a vyznas sa to nepopieram, ale zmier sa s tym ze nechce kazdy jazdit na ht a idealne s 3 prevodnikom. Dokonca existuju ludia , a je ich vela, ktori sa chcu na bajku proste len vozit. A nepotrebuju uzasne zlepsovat techniku na bajku ktory je komunikativnejsi a menej odpusta. A je uplne jedno ci to budes vo vlakne prizvukovat 3 ci 5x. A tie tliachy ze ked chces pohodlie tak sed na gauci...? k tomu sa ani netreba vyjadrovat.

Rovnako ako dnes malo kto hlada auto bez posilnovaca riadenia , lebo len bez neho mas ten skutocny kontakt s vozovkou a stane sa s teba naozajstny sofer. A nez niekto napise ze to je nieco uplne ine, nie, nieje. Pre cloveka ktory chce proste len bajk je to presne to iste.
24.10.2022 - 12:16:32
08
Kenai: nakopavanie zadneho pruzenia je zalezitost aj tlmica. Na niektorych vies nastavit aj HSR, tam to mozes regulovat. Ale zas potom bude problem inde :D
24.10.2022 - 12:42:54
10
marek_K napísal:
Zas diskusia o nicom.

tvojamatka ty si kup full a nic neries, uplne chapem co myslis tym ze si aj na polnacke vyklepany ako rezen. Mam to rovnako. Ked som kupoval prvy seriozny bajk tiez som si povedal ze HT musi stacit. Do par mesiacov, predany, neznasal som ho.

Kenai mas celkom rozhlad a vyznas sa to nepopieram, ale zmier sa s tym ze nechce kazdy jazdit na ht a idealne s 3 prevodnikom. Dokonca existuju ludia , a je ich vela, ktori sa chcu na bajku proste len vozit. A nepotrebuju uzasne zlepsovat techniku na bajku ktory je komunikativnejsi a menej odpusta. A je uplne jedno ci to budes vo vlakne prizvukovat 3 ci 5x. A tie tliachy ze ked chces pohodlie tak sed na gauci...? k tomu sa ani netreba vyjadrovat.

Rovnako ako dnes malo kto hlada auto bez posilnovaca riadenia , lebo len bez neho mas ten skutocny kontakt s vozovkou a stane sa s teba naozajstny sofer. A nez niekto napise ze to je nieco uplne ine, nie, nieje. Pre cloveka ktory chce proste len bajk je to presne to iste.


uz som viac menej rozhodnuty, ze beriem full, uz len doladujem detaily. HT karbon som chcel koli tomu, ze som na tom vzdy jazdil, uz mam za sebou aj zopar maratonov, trailov a zopar hluposti a padov, ale vzdy som tak nejak citil, ze full ma taha viac a uz ma to nebavi, ze sa citim tak dobito po vyjazde, ano viem, ze musim spevnit svalstvo a pracujem na tom, to vsak neznamena, ze chcem jazdit v pedaloch kazdu nerovnost. ono moze byt pravda, ze na HT sa technika namaka lepsie, ale uprimne aj trend minulych rokov ukazuje, ze sa jazdia fully viac a viac, ci uz na lokal maratonoch, alebo na svetovej urovni, cize tvrdit o tom, ze ked sadnem na full, tak zbohom technika je podla mna velmi obmedzene tvrdenie. Myslim, ze aj taky lokalmaratonec/prispievatel/clankopisec pre mnohych mozno vzor Imroman potvrdi, ze full je vyborna vec. a takisto pochybujem o tom, ze si teraz nejaky AMENak povie, ze nasrac na full, idem do HT, lebo len na tom jazdia tvrdi chlapi a ti, co maju dobru techniku... ani Danny McAskill nepojde zjazdit horu na BMXke len preto, ze to vie. na zaver by som rad poznamenal, ked to nahodou bude citat nejaka mladez, dobre pise Kenai, ak chcete nieco dosiahnut, treba na tom makat a nie to sidit, ale nemyslite si, ani na e-DH fulle to nebude med lizat. :)
24.10.2022 - 13:13:45
01
Nepocuvaj marek_K a kup radsej kvalitne HTcko 😉
24.10.2022 - 17:19:08
00
Kup teraz full v karbone a na vianoce HT v karbone a maš pokoj :-)
Nato čo budeš jazdiť ber full a podľa peňaženky sa rozhodni či karbon alebo hlinik.
24.10.2022 - 18:49:25
00
No ono je teraz aj všetko drahšie. 2020 som kúpil za 2000 zlacnený model spred roka o 500 a to som dal na nove kolieska od Matúša. Takže za 2500 som mal AL full na Fox a SLX sadou pod 12 kg (vrátane pedalov, košíka)...
24.10.2022 - 22:27:13
00
keyboard_arrow_up