Dnes trosku z ineho sudka, mozno to niekoho zaujme.
Prihlasil som sa na studiu miestnej univerzity (The Swedish School of Sports and Health Sciences) o vplyve brokolicovych klickov na kvalitu spanku, regeneracie a vykonnosti u sportovcov. Metodologia studie ma zaujala, tak som sa prihlasil a bol som vybraty. Vcera som podstupil prvy test.
Studia pozostava z troch blokov:
1. Testovaci blok pocas ktoreho budem kazdy vecer pit cca. 50 ml
napoj z brokolicovych klickov (alebo placebo napoj) v dobe 2 tyzdne.
2. "Wash-out" faza, pocas ktorej budem trenovat ako obycajne a nebudem mat ziadny napoj
3. Rovnaky testovaci blok ako blok 1, tentokrat dostanem bud placebo alebo napoj z brokolicovych klickov tiez. Samozrejme ak som mal placebo v bloku 1, tak teraz dostanem "skutocny" napoj a opacne.
Na zaciatku a na konci bloku 1 a 3 podstupim vykonnostne testy. Prvy test je klasicky laktatovy test, kde idem 5 minutove intervaly a po kazdom mi je odobrata vzorka krvy na test urovne laktatu. Druhy test je VO2max ramp test, ktory zacina vysoko (tesne pod FTP) a po minute sa dviha o 20w, az do vycerpania. Oba testy podstupujem s maskou na tvari, cize vyzeram ako slon s chobotom napojenym na nejake pristroje.
Okrem testov som vcera dostal merac glukozy do ramena, ktory mi kazdych 5 minut meria uroven cukru v krvi a posiela rovno na univerzitu. Na prste mam Oura prsten, ktory zasa meria rozne zakladne udaje, hlavne ale kvalitu spanku. Posledna vec je dotaznik o strave, hydratacii, spanku, treningu, nalade a pod., ktory musim vyplnat kazde rano.
Pripajam info z vcerajsieho testu, ktory som absolvoval po dost narocnom dni (bohuzial, mal som byt viac oddychnuty). Spal som iba 5 hodin, rano som mal tazdy treningovy pretek, nasledne pracovny den a vecer samotne testy.
Som zvedavy, ako to cele dopadne, mozno zacneme vsetci pit brokolicove cocktaily