Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftperez napísal:
Dokonca je tam explicitna skusenost pouzivatela ako veritela, ze to robi dlhsi cas a oplati sa mu to.

...a potom ze preco babky vyhadzuju z okna celozivotne uspory v igelitkach :facepalm:
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 09:55:53
02
celkom nechapem suvislost medzi P2P a babkami s igelitkami, ale nevadi.
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 12:20:53
00
niekto na internete nieco napise a ty tomu hned uveris... a keby hned aj jeden clovek mal pozitivnu "explicitnu skusenost" - aku mas zaruku ze platforma nebude o pol roka akoze "hacknuta"? (carovne slovicko na vytunelovanie penazi)
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 12:35:55
00
ten, kto to pisal, pre mna nie je "niekto na internete". Ale mas pravdu, taku zaruku nemas ako si pisal...ale mas ju aj pri inych platformach?
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 12:49:22
00
Poniektorí sa pri odhade ceny striebra na konci roku na cene okolo 50 USD smiali. Dnes je október a hranica 50USD padla. Na krátko dokonca vyše 51 USD.
https://openiazoch.zoznam.sk/financie/robert-kiyosaki-ma-novy-tip-hodnota-tejto-komodity-podla-neho-vzrastie-5-nasobne/

Prílohy:

striebro dnes.jpg
striebro dnes.jpg 44.23 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 10.10.2025 - 13:06:48
00
striebro je stále ešte ok ... napr investičné strieborné mince sú stále za rozumnú cenu ... ale cena zlata ide do brutálnych výšok
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 13:27:35
00
Dudo Tiez som nad tym uvazoval a chapem to tak, ze cely process je automatizovany a ten predaj by sa nestihol iba pri totalnom prepade tj keby to rachlo o viac nez 30% v sekundach, co je v postate totalny kolaps bitcoinu. Ja som si vedomy nestabilnosti bitcoinu, ale rovnako verim, ze bitcion je uz natolko zavedeny, ze absolutny kolaps nehrozi. Verim, ze moze prist prepad podobny akciovej krize, tj desiatky percent v hodinach, ci dnoch, tam by ale s predajom nemal byt ziadny problem. Navyse su pri poklesoch investori vyzvani doplnat colateral. Okrem toho su dve moznosti likvidacie, ze to oni predaju automaticky a poslu ti dlznu sumu, alebo ak veris, ze bitcoin je tu uz naveky, tak si mozes dat len v pripade prepadu poslat samotny colateral v bitcoine a pockat kym sa pozbiera. https://docs.firefish.io/how-it-works/liquidations
A nakoniec, je to stale P2P pozicka, mas podpisanu zmluvy s fyzickou osobou a teda ak suma nie je splatena, tak to stale mozes skusit od dlznika sudne vymahat. Ale rozumiem, ze to uz by bolo na velmi dlhu ruku a hranici rentability. Momentalne funguju len na EU trhu, vsetky zmluvy, co som podpisal boli s Nemcami a Holandanmi.

arrow_leftfoobar napísal:
niekto na internete nieco napise a ty tomu hned uveris... a keby hned aj jeden clovek mal pozitivnu "explicitnu skusenost" - aku mas zaruku ze platforma nebude o pol roka akoze "hacknuta"? (carovne slovicko na vytunelovanie penazi)

foobar Ktoru z tychto viet si nepochopil?

arrow_leftyojo napísal:
Kto ma zaujem o kratkodobe zurocenie hotovosti tj obdobu CD/terminovaneho vkladu na obdobie 3 mesiace az 2 roky, moze zvazit Firefish.io. Ide o ceskoslovensky startup a chalani to vymysleli velmi zaujimavo, odporucam cele nastudovat priamo zo stranky
...
Samozrejme, kto nepochopi, ako to funguje z ich prednasok, je to tam fakt podrobne vysvetlene alebo bitcoinu neveri (aj ked tu je bitcoin pouzity iba ako kolateral), nech zostane pri inej forme investovania.

Investova do niecoho, bez toho, aby som pochopil ako to funguje je hlupost.

Rovnako komentovat nieco, o com nic clovek nema paru. Pretoze, to co pises, sa da rovnako aplikovat aj na online bankovy ucet. A skor nez mi povies, ze bankovy ucet je nieco ine, tak si najprv nastuduj, ako ten protokol funguje, ako je to cele zabezpecene a potom sa mozeme bavit o tom, ako sa to potencionalne zneuzit a co k tomu treba. To nazyvam produktivna debata. Takze kludne popis teoreticky scenar, ako by to vytunelovanie prebehlo. Ja predpokladam, ze ani netusis, ze samotna platforma Firefish tie bitcoiny nikdy nevlastni a jedine co moze spravit je poslat ich naspat dlznikovi, alebo ich poslat veritelovi, pricom k tomu potrebuje suhlas druhej strany. To je dane samotnym protokolom bitcoinu a pokial toto niekto hackne to, tak nema problem iba firefish, ale samotny bitcoin ako taky.

trionq Mea culpa, technicke minimum je aktualne 4%, nie 2, ale nic to nemeni na tom, co som napisal, je to slobodna volba kde ten co si chce pozicat, navrhne, aky urok je ochotny zaplatit a investor sa sam rozhodne ci to akceptuje alebo nema zaujem.

Ked som ja zacinal pred pol rokom, uroky boli podstatne vyssie, cca o 3 percentualne body. Napriklad ja som v aprili pozical 3k na 12 mesiacov za 12%, Teraz vidim, max ponuku pri rovnakych podmienkach 9%.

arrow_lefttrionq napísal:
neoplatí sa to nikomu, davaš 3. strane (nebankovemu subjektu) dvojnasobný kolateral a dostaneš horšie podmienky ako pri banke. tj vačšie riziko a žiadna vyhoda oproti banke..
:facepalm: Stale melies svoje. Uz som raz zopakoval, moj prispevok bol v prvom rade o investovani hotovosti pre ludi, ktori chcu alternativu ku CD pri kratkodobom investovani hotovosti. Ty sa tu vyjadrujes ku opacnej strane, pricom to je pre specificky typ investorov, akych na tomto fore nebude vela a evidentne to nie si Ty, ak nedokazes pochopit, benefity, ktore som vymenoval a stale budes tvrdit, ze to pre nikoho nie je vyhodne.

Ja pouzivam iba investicnu cast, v kazdom pripade viem si dobre predstavit ludi, kotri toto dokazu vyuzit aj z opacnej strany, ale nemam chut rozoberat nieco, co sam nepouzivam s niekym, co to nedokaze pochopit.
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 19:30:54
00
ked je za tym srocka z BB, je to urcite doveryhodne :-)
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 21:08:37
03
vidno ze si si to NENASTUDOVAL :rofl:
Zobraziť komentár 10.10.2025 - 23:54:23
00
Asi nnenastudoval. To, ze je to cesko-slovensky startup som napisal hned v druhej vete. Ale to som este nevedel, ze BB je velke NO-NO. NHlavne ked to povie miestny ;-) Nakoniec zistime, ze s nimi Mathoso chodil do skoly. :-D
Zobraziť komentár 11.10.2025 - 01:41:35
00
yoyo pozeram na ten firefish. Nevyzera to zle, aj ked uplne niesom na taketo klasicke p2p. To krytie bitcoinom a algoritmicke riadenie mi velmi pripomina DeFI na Ethereum sieti. Na tu platformu posielas EUR cez SEPA prevod, alebo ako tam dostanes peniaze. Pripadne USDT ?

Ja by som to aj skusil, ak bude nejake volne prostredky, len som si posledne roky zvykol vsetko naprat do ETFiek, co je v podstate taky moj "sporiaci ucet". A taketo "konzervativne" terminaky uz moc ani nemam. Ale mozno par penazi by nebolo zle skusit aj takto.

Co sa tyka danenie, ako je to po spravnosti, ten zisk by si mal danit klasickou sadzbou + zdravotne ?
Zobraziť komentár 12.10.2025 - 19:50:58
00
maju o nich temu aj na ako-investovat
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php?p=216925&hilit=firefish#p216925
Zobraziť komentár 12.10.2025 - 22:08:28
00
crymo99 SVK dane neriesim, mam iny domecil, ale Gemini hovori toto:
príjem z úroku by sa považoval za príjem z kapitálového majetku (§ 7 zákona o dani z príjmov). V takomto prípade by platila sadzba dane 19 %. Tento príjem by ste museli priznať vo svojom ročnom daňovom priznaní. Je dôležité poznamenať, že na tento typ príjmu sa nedá uplatniť nezdaniteľná časť základu dane a neplatia sa z neho žiadne odvody na sociálne a zdravotné poistenie.

Co sa tyka EUR prevodov, ked je kolateral zabezpeceny, dostanes email so vsetkymi instrukciami meno, ucet, suma a kod a len spravis obycajny bankovy prevod, nezabudnut na kod kvoli parovaniu. Pravda je, ze prvy krat to bol celkom cudny pocit, len tak poslat peniaze niekomu neznamemu. :-)

USDT som zatial neriesil.
Zobraziť komentár 13.10.2025 - 02:09:34
00
Ja mám s p2p skúsenosti. Pre mňa je to fajn, lebo prachy, čo sú v tom napchaté sa mi postupne uvoľňujú, čo je fasa, lebo nemám príjem teraz. Nieje t ktoviečo ale pri skromnosti sa dá a bonus, nevyžaduje to skoro žiadnu disciplínu
Zobraziť komentár 13.10.2025 - 06:38:38
00
Poradi niekto physically backed zlaté etf? Ticker. :) Dik
Zobraziť komentár 13.10.2025 - 19:30:07
00
keyboard_arrow_up