Ja zas radím na predné koleso a rajdy nedávať nič pokiaľ je to možné. Výrazne to zhoršuje manévrovacie schopnosti. Čo si myslel tým vyvážením bajku?
S ostatnými radami súhlasím.

no prave ze opacne ked je na pakli 20kg zadok matendenciu rozmavat celym bikom predok je lahky, koleso nema taky ucinok na zatacanie.. ak je na volante aspon spacak s mapu a vetesou cc2kg ; pritlaci sa aj predne a lepsie sa manevruje na polych a rozbitych asfaltkach...overene odskusane.... po debatach s ludni co jazdia kazde leto 2000km treky sme sa zhodli, ze aj male kapsy na vidlici s nizkou hmotnostou napr na oblecenie su fajn
15.05.2012 - 18:40:57
00
No tak to by som velice rad videl ten tvoj setup, ked ti 20 kg na zadnom kole sposobi taketo problemy s predkom. No a ze by 2 kg na rajdoch uvedene problemy vyriesilo mi pride ako uplna utopia. Ja mam zase zo svojej skusenosti a aj po rozhovoroch s podobnymi bajkermi ako ty potvrdeny poznatok, že mala brasna na rajdoch je sice velmi prakticka, ale bez nej sa jazdi lepsie.
15.05.2012 - 18:51:39
00
tzo nieje utopia ale prax :P
15.05.2012 - 19:17:27
00
Na chrbát si neber nič. Nielen zadok ale aj kríže ti budú ďakovať. Skoro každý deň jazdím cca 80-90km, začal som s plným ruksakom, po dvoch dňoch som kúpil kapsičky a rozoznám rozdiel. Už môžem spať v aj na chrbte :). Nosim náradie s ktorým rozoberem a zložím celý bicykel keby som chcel (jedine 12tku imbus nemám) a neni toho až tak veľa. Dve náhradné duše a sadu na lepenie, redukcie ventilov (pár gramov). To je dokopy asi 1kg, alee vďaka tomu neostanem na holičkách ani keby čo bolo...

Daj si aj dopredu aj dozadu nosič a na oba daj tašky, daj si do rámu tašku, aj pod sedlo aj na rám, naber všetko čo ti treba, hlavne nezabudni toaleťák!!! To je základ, keď ťa to chytí :D (ver mi) - A to ti hovorím vážne!!!

A k tej navigácii... Podľa mňa techniky by si mal brať čo najmenej. Stačí ti telefón, ktorý môžeš mať zapnutý každý deň len hodinu napr.

Spomínal tu niekto dynamo v náboji? Ako sa s tým ide? Ako s dynamom čo šúcha o plášť? Alebo to ide hladšie? SHIMANO NEXUS ak sa nemýlim...
15.05.2012 - 20:17:31
00
skusal som to nexusove na pozicanom biku v NDR :) bol to kross s blatnikmi ideal na dlhe treky ale kusok tazky ocelac a necitil som ziadny odpor a svetlo malo snimac, ked som siel do podjazdu automaticky sietilo
15.05.2012 - 20:23:56
00
súhlasím s názorom od capula... čo sa týka výberu bicykla tak niektorý tu odporúčajú MTB, ale to je podľa môjho názoru zbytočné keďže budeš chcieť ísť najmä po asfaltových cestách... na to je ideálny jednoznačne cross resp. treking (viď. môj profil niečo podobného :)) s otcom som bol už na viacero túrach (najviac 2 týždne okolo Korziky) takže viem porovnať... bike v mojom profile stál 350€ a slúži dobre takže viac ako 450-500€ je zbytočné dávať; radšej ušetri peniaze, aby si ho mohol ovešať blbosťami typu nosič, tašky a pod :lol: dôležitá je aj pevnosť ráfikov aj keď v cenovom limite, kt. som spomenul by mali byť dobre... klasické ráfiky a celkovo kolesá ako sú bežných bicykloch nestačia (úplne stačí niečo takéto al. ten specialized čo sem niekto dal má veľmi dobrú výbavu vzhľadom na cenu ;)) výbava acera, alivio príp. deore, vidlica lepšia ako NCX nebude, ale stačí (lock-out sa do kopcov zíde :y: )... čo sa týka príslušenstva, tak určite zadné tašky na nosič (ako tu bolo spomenuté vodotesné Ortlieb al. Sport Arsenal), nejaká kapsička do rámu a na riadidlá tiež aj keď sa s tým horšie manévruje... zobrať treba samozrejme stan, spacák, náradie, nejaké oblečenie a pod... prečítaj si zopár diskusií na nakole (konkrétne napr. táto al. táto) kde je toho dosť veľa ohľadne cestovania ;)
15.05.2012 - 21:29:43
00
hm no da sa ist aj bez techniky len s mobilom na pripadne nutne volanie, ale na pol roka by som to urcite neriskoval, uz sa nam par krat stalo ze sme napr museli nutne najst lekaren alebo bankomat alebo co a tam sa navigacia s POI hodila. druha vec je ze ja si radsej trate aspon zbezne pripravim dopredu doma a nahodim do mobilu, napr podla opencycle map. lebo nie je vedlajsia cesta jak vedlajsia cesta, tam na tom opencycle vacsinou sedi znacenie frekventovanych ciest takze vies naplanovat cestu po kludnych cestach. bo ked pojdes len tak podla tabul alebo sa budes na kazdej zakrute dakoho pytat tak vacsinou sa dostanes na hlavne cesty, alebo zbytocne pojdes cez kopce ktore sa dali krasne obist

dalsia vec na co je dobra technika tak napr slovnik, nieco potrebujes rychlo prelozit tak len natukas a je to, nie vsade sa da dovravet po anglicky/nemecky. pripadne ze sa niekde nudis a chces nieco ist pozriet a netusis co v ktorom meste je, nahodis daku geocaching aplikaciu a podla kesiek vidis kde aka pamiatka alebo zaujimavost a das sa tam navigovat :). nejake fotky porobit tiez treba, a aj daky blog by nebol od veci a sem tam pomailovat domov aby za toho polroka nezosediveli od strachu co s vami je :)
16.05.2012 - 00:13:22
00
No tak toto uznávam, lenže technika je (asi) najviac náchylná vec na celom "výlete". A najcennejšia (z materiálnych hodnôt). Čiže môže spôsobiť značný stres.
16.05.2012 - 07:23:27
00
Toto je úžasná téma, ktorú budem so záujmom sledovať, nakoľko v dlhodobom plánovaní našej partnerskej dvojky sme tiež už uvažovali o dlhých bajkových tripoch. Vzhľadom na možnosti zatiaľ jazdíme kratšie tripy a naľahko, ale keby prišlo KEBY, tak napríklad u mňa prichádzalo do úvahy napríklad takéto http://www.sportservis.sk/product/vozik-bob-ibex-mtb-26-vak-2461/ , keďže moje fyzické možnosti neumožňujú jazdiť naťažko s brašnami (overené najmenej tisíckrát :devil: ). Ešte je tu takýto http://www.bajkula.sk/e-shop?page=shop.product_details&flypage=flypage_bajkula.tpl&product_id=356&category_id=33 , pre mužskú časť tímu. :muscle: U nás sú ale takéto tripy zatiaľ len v dlhodobom plánovaní, dávam to sem len ako tip. :bow:

Nakuknite aj na túto sympatickú rodinu http://www.livepla.net , majú more skúseností s jazdením naťažko na veľmi dlhé tripy, jazdia aj so štyrmi deťmi. Maroko tuším robili tiež. :y:
16.05.2012 - 07:38:42
00
Ten vozík by bol OK, dovnútra dáš všetko možné, má taký už niekto? Ako sa s tým ide dokopca?
16.05.2012 - 07:47:52
00
S vozíkmi síce nemám skúsenosti, ale snažil by som sa im vyhnúť. Zaujímavé to môže byť keď ideš niekoľko dní mimo civilizácie a potrebuješ si ťahať stravu na niekoľko dní. Všetko ostatné sa dá navešať na bajk. Pri vozíku bude problém s odporom ďaľších dvoch kolies a veľmi obmedzenou manévrovateľnosťou. Samozrejme aj nemalá hmotnosť navyše spraví svoje.
Ak má jeden človek niesť batožinu pre dvoch, aj tak by som sa to snažil navešať na bajk. Radšej zobrať menej batožiny. Vozík naozaj iba v krajnom prípade. A keď už, tak asi jednokolesový, nech to má menší odpor.
Ale nech sa radšej vyjadrí aj niekto kto s tým má skúsenosti. Možno trepem blbosti :)
16.05.2012 - 09:23:19
00
tu by sa skor daka zena mohla vyjadrit, bo co mam ja skusenosti tak baby nabalia 3x viac veci nez ja, vselijake saty na vecer, na rano na neviem co, pyzamo, 3 kabelky s kremikmi a malovatkami... :) a najlepsie je ked zaprsi abo sa ochladi a zacne zistovat ze toto som zabudla aj hentoto :D

a mobil neni velmi o nic drahsi ako ostatne veci, taky stan cez 100e, karimatka alebo spacak zo 50e kazdy, dobra bunda do dazda alebo cyklo oblecko tiez peknych par desiatok eur atd
16.05.2012 - 10:01:11
00
jaj este som zabudol, nema dakto zaujem ist do finska na bajkoch? Cca cez 10 krajin, 3500km, dako za mesiac a pol +-, asi buduci rok, zatial sme dvaja tak by to chce este zo 2 ludkov nak je veselsie :)

tento rok chceme ist omrknut do polska k moru ci co to tam maju, taka rychlovka cca 9 dni tak aj tam sa moze dakto pridat :)
16.05.2012 - 10:09:49
00
a cisto po cestach idete?
16.05.2012 - 11:18:06
00
jaj este som zabudol, nema dakto zaujem ist do finska na bajkoch? Cca cez 10 krajin, 3500km, dako za mesiac a pol +-, asi buduci rok, zatial sme dvaja tak by to chce este zo 2 ludkov nak je veselsie :)

tento rok chceme ist omrknut do polska k moru ci co to tam maju, taka rychlovka cca 9 dni tak aj tam sa moze dakto pridat :)

Bola by to dobrá skúsenosť, o tom Poľsku rozmýšľam už dlhšie aj ja...
16.05.2012 - 12:30:12
00
keyboard_arrow_up