Tiež mám podobný problém, predpokladám, že problém je nehomogenne mletie
11.08.2020 - 22:13:48
00
Presne na takéto praženia bol vyvinutý ... svetle , na filter , nordickeho štýlu a ty sa rozhodneš robiť espresso . Zober Max , nie drogy 😂 ... 20 gramove VST éčko plním na 20,6 gramu , PI 10-15 sekúnd , za 25 sekúnd mám von 30-33 gramov pri 93 stupňoch . Schválne ak máš spomenutú aktuálnu Gardellinu , vyskúšaj . Ja mám na hovno na takéto fičúriny kavovar , chcelo by to Minu, Slayer , LR24 alebo niečo podobne . Možno aj R9 by postačila , ale aj tak sú tie extrakcie s Maxom výborne 👍 . Mal som pri jeho predobjednavka k*rva šťastie . Vypredaný bol do niekoľkých sekúnd . Ja som ho uchmatol za 15-25 sekúnd . Neviem presne . Niektorí na neho čakajú už 3.predobjednavku - teda 1,5 roka a nic ... mali aj tentokrát smolu . Alebo mi niečo dopomohlo ... aj take teórie sú na rôznych fórach 🤫 .
11.08.2020 - 22:14:16
00
Ináč danyH mnohí nedajú dopustiť na tieto EPHQ 14 gramovky . Denis ich dáva zdarma k Maxom ako basket , s ktorým to “ ide “ aj pre menej skúsených , s slabším vybavením a na svetle praženie . Aj k Londinium R mi taký pribalil Reis a shoty idu skutočne konzistentnejsie , stabilnejšia a kvalitnejšia extrakcia aj pri problematickejsich kavach / aj starších vysušených zrnach / .

https://www.espressoparts.com/espresso-parts-hq-14g-ridgeless-style-double-portafilter-basket
11.08.2020 - 22:20:38
00
ja sa opytam ak mozem, neviem ci mi niekto poradi to co potrebujem ale tak skusim
mlyncek rocky, kavovar silvia, ale ved to viete
potrebujem nieco do coho budem mliet 14-15g max na espresso cca 30-35g
aktualne mam basket od lupera IMS Barista Pro - 12g (12-15g) H22
problem je ze do neho musim davat 17,5-18,5 pri mleti na druhom dieliku (asi z 30 ci kolko ich tam je) aj tak to dava viac gramov
a to uz sme upravovali prazenie s praziarom lebo predosle bolo prilis svetle (prilis pre mlyncek, nie pre mna) a musel som tam davat cca 19-20g na prvom dieliku a aj tak nemam medzeru medzi utampovanou kavou a sprchou (diera v puku od srobu co drzi sprchu)
na vymenu kavovaru aktualne nie su financie (nie ani na bazar)
mozno to inak ako vymenou mlynceka nejde ale tak mozno niekto vie o nejakom inom baskete ktory by som vedel pouzit

dakujem
12.08.2020 - 10:07:56
00
Z popisu nevyplyva, aky tvar sitka mas (konicky single, ci valcovy double). Ked mas double sitko vysky H22 a je ti male, pozri po vyssom, napr. H24.5 alebo H26.5
https://www.pressicko.sk/sitka-a-sprchy/precizne-ims-sitko-do-paky-double/
alebo po VST miske 15g.
12.08.2020 - 11:21:19
00
Ja som to pochopil, že chce na menší objem namletej kávy....
12.08.2020 - 11:28:17
00
v podstate oboje, aj menej kavy aj aby to bolo nizsie
H24.5 a H26.5 asi vyriesi tu medzeru medzi sprchou ale neviem ci vyriesi mnozstvo kavy ktore je nutne namliet aby to dobre tieklo
tvar takyto
https://forumfoto.mtbiker.sk/800/63116_o-kave_5bf6dadd1f7f8.jpg
https://forumfoto.mtbiker.sk/83653_o-kave_5bbd933af30cd.jpg
12.08.2020 - 11:30:03
00
No ked mlyncek uz nezvlada jemnejsie mletie, mozes to riesit jedine vacsim plnenim misky (viac kavy, vacsie sitko, aj kvoli dostatocnej medzere ku sprche) - nestretol som sa totiz s tym, ze by nizzsie misky mali aj mensi pocet dierok, co by bolo riesenim (menej kavy stejneho (hrubsieho) mletia).
Príloha:
IMS misky.JPG
IMS misky.JPG 73.62 KiB thumb_up0thumb_down

12.08.2020 - 11:40:55
00
Problem nie je taký jednoduchy ako zdá a zdalo aj mne , pokial som sa do problému nezaj*bal hlbšie . Z casti je to pravda , že limity mlynca sa supluju vyšším kosikom , ešte jemnejším mletím ako najjemnejšim ? a plnením až po popicný okraj basketu ... niektorí tam je*bu až za okraj . No a teraz toto : kontakt sprchy a saturovaneho puku je dvojsecna zbraň . Síce sa ti sem tam s Božou pomocou podarí dobrý shot , no mnohokrát tam nadzigáš toľko kavy a takej hrúbky mletia , že pravdepodobne nastane jeden zo scenárov : 1. Nič ti netečie alebo zrobis prudko overextrakcnu nepitnu kkcinu . 2. Zrobeš sebe kanáliky a underextrakcion . Musíš si uvedomiť že na správne prevedenu extrakciu je potrebné dodržať rovnomerný tlak vodného stĺpca pôsobiaci na komplet celu plochu puku . Ak dáš plnenie kavy nad limity basketu v snahe zvýšiť výšku puku aby si zachoval konštantný prietok celým pukom , dôjde ku kontaktu puku ktorý sa “napije “ vodou a expanduje do výšky s otvormi na sprche . Potom už nemáš jeden konštantný tlak na plochu , ale niekoľko rôznych “ Strekov “ zo sprchy pôsobiacich nerovnomerným tlakom na puk ... a je vymaľované . Ja doporucujem na zvládnutie ten košík čo som tu pridaval . Je najvhodnejší , najlacnejší na zvládnutie “problému “ menej kvalitného mlyncu a svetlejších praženia . On sa sa totiž nechová ako VST a IMS košíky ktorymi preteká voda ako v “ sprche “ , ale ako tok vody v “lieviku “ . No to zúženie nie je však take extrémne ako v košíkoch : BaristaPro a iné nízkoobjemové košíky od IMS . A ešte údajne ma aj menšie džúrky ? ...
12.08.2020 - 12:12:19
02
Teraz som zrobeu Gardelli Shantawene Village Etiopia 91,25 SCA . IN 21 gram/OUT 30 gram / 25 sek . Žiaden kanál , konzistentný puk , komplet saturovaný , bez kontaktu s sprchou

Prílohy:

ECB1627E-E704-487B-AEA0-D0CC62ACB593.jpeg
ECB1627E-E704-487B-AEA0-D0CC62ACB593.jpeg 859.81 KiB thumb_up0thumb_down

47E4B005-9B27-41AA-BC13-4118C00C204D.jpeg
47E4B005-9B27-41AA-BC13-4118C00C204D.jpeg 768.2 KiB thumb_up0thumb_down

2D9E128B-A3A7-42D7-9899-6BFB13451CF1.jpeg
2D9E128B-A3A7-42D7-9899-6BFB13451CF1.jpeg 449.47 KiB thumb_up0thumb_down

8ADF7968-2158-4732-9FCF-C4E60156B284.jpeg
8ADF7968-2158-4732-9FCF-C4E60156B284.jpeg 868.01 KiB thumb_up0thumb_down

5EB2079B-B837-436D-BC3D-0A7A55CF70CA.jpeg
5EB2079B-B837-436D-BC3D-0A7A55CF70CA.jpeg 453.58 KiB thumb_up0thumb_down

12.08.2020 - 12:37:41
02
peterg napísal:
No ked mlyncek uz nezvlada jemnejsie mletie

mlyncek zvlada podla stupnice este 1-2 dieliky ale neviem ci je to este dobre
homogenita toho co vypadava je uz taka vseliaka a namliet 15g trva kludne aj viac ako 30s

este jedna otazka co mi chodi po hlave
vzdy pred pripravou kavy davate cerstvu studenu vodu alebo ju nechavate v zasobniku (ti co maju pripojeny vodovod toto neriesia)?
pride mi to take divne ked naplnim 2l vody a tu miniem az na vela kav tj sa ta voda stale zohrieva cely den (zapnutie/vypnutie kavovaru mam cca 6,30-18,00) nasledne ochladne a na dalsi den to iste. po tyzdni teda neviem aku kvalitu moze ta voda mat.
12.08.2020 - 13:09:09
00
Poraďte, kam na dobrú kávu. Lokality: Prešov, Kysak, Kráľovany, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Trstená...
Vlastne, Kysak viem, tak ten zbytok...
12.08.2020 - 13:13:54
00
ružomberok - caffe passé, pripadne central caffe, mikuláš - aurelica, karma coffee
12.08.2020 - 13:17:29
00
Presov - Dublin cafe
12.08.2020 - 13:30:04
01
scarinko napísal:
......
este jedna otazka co mi chodi po hlave
vzdy pred pripravou kavy davate cerstvu studenu vodu alebo ju nechavate v zasobniku ......

Používam Dobrú vodu, do zásobníka lejem pol fľaše, keď je už málo opäť pol fľaše. Espresso si doma zvyčajne robím iba ja, to znamená 2x denne.
12.08.2020 - 14:37:03
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a kozmetika ~ Energia)
keyboard_arrow_up