Baťovianska galuska 2020 - aká bude a nielen o nej

Predstavujem si, že sedíme niekde na slnečnom námestí v Partizánskom, alebo niekde na trase Galusky 2020, ja si dávam druhú či tretiu kávu (predstavujem si, že je ozaj dobrá) a Julko pivko, malé, druhé (predstavuje si, že je ozaj dobré a orosené).

Tento rozhovor mal vzniknúť v inom čase a na inom mieste. Aktuálna situácia je však taká, že vznikol virtuálne a je o tom, čoho sa snáď v lete dočkáme. Kým som však stihol „doklepať“ zmeny plynúce z aktuálnej situácie, zmenilo sa toho zasa omnoho viac. A kým som sa dostal k tomuto, zmenilo sa zasa snáď všetko. Hoďme to za hlavu a poďme snívať.


Július Fendek - autor Galusky alebo re-inkarnátor zaniknutých pretekov v novom formáte? Ako to teda je?

Nedávno som písal zážitky z Baťovianskej galusky 2019 a aby som si to dlhé čakanie skrátil, rozhodol som sa zájsť k samotnej “hore pretekov”, teda organizátorom Julkom Fendekom a skúsiť vypátrať aspoň malú ochutnávku toho, čo nás čaká tento rok. Pozorne čítajúci asi namietnu niekoľko faktov, viažúcich sa k úvodnému odstavcu, ale ja chcem snívať ďalej.

Ahoj, som rád, že si si našiel čas a stretávame sa aspoň takto virtuálne.
Ahoj. Aspoň virtuálne!

Momentálne pracuješ väčšinu času mimo Slovenska, ak som dobre pochopil. Máš čas na organizáciu? Bude “galuska”? Nemusíme sa báť?
Áno. Pracujem v zahraničí ako vodič MKD (pozn. Medzinárodná kamiónová doprava). BG 2020 rozoberáme od Vianoc, keďže musíme byť pripravení. Situácia je však taká, aká je s COVID-19. Zatiaľ sa mi sponzori prisľúbili, ale všetko budem riešiť po návrate domov.

BG tu bola aj predtým, ale v inej forme. Ty si sa ju rozhodol pretaviť do inej - prístupnejšej podoby pre široké publikum. V mojom okolí je hodnotená ako to NAJ. Čakal si taký úspech?
Baťovianska galuska bola dvakrát zorganizovaná nadšencami cyklistiky ako preteky Slovenského pohára mládeže a open preteky dospelých, ale vzhľadom na mnoho problémov a komplikácií ďalšie ročníky zrušili. Môj pôvodný názov mal byť „Tour de Radovan Kaufman“, ale na návrh primátora mesta sme zachovali používaný názov „Baťovianska galuska“. Je jedno, ako sa to nazýva, ale dôležité je tomu dať srdce. Viem ako cyklista, čo ľudia očakávajú a aj sa ich pýtam. Preto sú trasy pre všetkých: C1 - 106 km, C2 - 56 km, C3 - 30 km a detská C4 - 1 km. Ľudia sa sami rozhodnú, na ktorú pôjdu.


Takáto akcia sa nespraví iste sama, musíš mať aj ľudí, s ktorými sa dá do tohto ísť. Už poznáš všetkých, alebo stále pribúdajú aj noví? Kto ti pomáha?
Samo sa nič nespraví! Na to treba ľudí, ktorí ma podporujú. 1. a 2. ročník som organizoval v spolupráci s Martinom Znášikom a Turistickým oddielom Horec Partizánske. 3. ročník robíme v spolupráci s Martinom Znášikom, občianskym združením Užitoční ľudia na čele s Petrou Lajchovou a Róbertom Hudokom. Som im vďačný, že mi pomáhajú.

A stále ťa niečo prekvapí?
Ale áno. Vždy prídu nepredvídateľné veci.

BG je na rozdiel od tej pôvodnej cyklojazda a nie regulárne preteky. Ako som nedávno aj písal, viem o tom, ale tieto akcie sa vždy na to chtiac či nechtiac zvrhnú. Nechcem po tebe samozrejme odobrenie takéhoto konania, ale tvoj názor, ako sa na to pozeráš?
Pokiaľ budem hlavný organizátor, tak to bude cyklojazda. Nič sa na tom nemení.


Cyklistika je radosť, nechcem opakovať negatívne informácie, ale chápem, že sa muselo spraviť zopár zmien. Musel si niečo upraviť, s čím si nebol spokojný, alebo ťa sklamalo?
Vždy sa v cieli pýtam účastníkov na názor! Cyklisti sú tí, ktorí nás ženú vpred. Preto sa to každým rokom zlepšuje. 1. ročník bolo 145 cyklistov a na 2. ročníku 256 cyklistov. To hovorí samo o sebe.

Máš čas jazdiť? Myslím na bicykli popri práci, rodine a organizácii?
Samozrejme, že mám. Mám 2 cesťáky a 2 horské bicykle. Väčšinou jazdím cestu. V kamióne mám starší cesťák a vždy, keď mám čas, tak sa idem previesť. Doma jazdím na novom. Som rád, že sa to aj synovi (6,5 roka) zapáčilo. Spraví tak do 20 km.

Skladací bicykel do auta, alebo vozíš si so sebou “normálny” bicykel?
Mám cesťák.

Ako s ním do kabíny Volva alebo Scanie?
Vyberieš kolesá a rám uložíš na vrchné lehátko. Na rám dáš kolesá a sklopíš lehátko. Do 10 minút si zbalený alebo pripravený na jazdu.


Novinky tohto ročníka?
Novinkou bude cieľ. Ten bude na salaši v PE. Trasy sa menia len do cieľa. Motorkári budú 8-mi. C1 - traja, C2 - traja a C3 - dvaja. Pribudnú aj bufety.

Nálepky, tričká, štartovné čísla? Či to je zatiaľ priveľké riziko?
Čísla nebudú, ale budú pásky pre každú kategóriu. Je to kvôli rozlíšeniu pre fotografov a kameramanov, aby vedeli rozlíšiť účastníkov BG.

Aké náročné je vybaviť policajtov, motorkárov? Myslím všetko okolo toho, o čom bežný účastník ani len netuší, že je potrebné.
Najskôr treba vybaviť povolenia z NR a TN kraja. Potom sú na rade okresy PE, TO a BN. Som veľmi rád, že v tomto mi pomáhajú P. Lajchová, M. Znášik a R. Hudok. Motorkári sú profíci v oblasti cyklistiky. Vedia, ako to majú robiť. Polícia nám pomáha aj vďaka M. Znášikovi.


Osobne si myslím, že termín Galusky bude jeden z prvých, kedy sa bude zasa „môcť“ jazdiť. Zvažuješ aj túto možnosť „mega“ účasti a záujmu o túto akciu?
Dúfam, že kvôli koronavírusu budeme môcť uskutočniť aj 3. ročník. Všetko je otázne aj kvôli sponzorom. Je ťažká situácia na Slovensku.

Detský okruh je super. Asi nemá zmysel sa pýtať či mal úspech...
Detský okruh je zameraný len pre najmenších. Vpredu ich musíme viesť, inak by pretekali. Tá ich radosť v cieli je neopísateľná. Rodičia mi ďakovali a ťažko som skrýval slzy.


Dúfam teda, že sa máme na čo tešiť - na záver teda zopakujem, že ga-lus-ka-bu-de, minimálne je teda v pláne. Mala by byť. Možno ešte lepšia, ako posledné ročníky.

Prajem, nech všetko dopadne ako má a nech si pri tom všetkom stihneš aj trochu oddýchnuť a nabrať silu na nejakú tú galuskovú trasu. Ozaj, ktorá to bude?
Ďakujem. Neviem, či po predošlom ročníku pôjdem na trasu. To je otázne.

Čo dodať na záver?

Snáď len to, že na chvíľu sa zasnívať bolo krásne a veriť, že v strede letných prázdnin (a nie karantény) sa uvidíme v Partizánskom na námestí a bude to parádna jazda.

Takže bu-de. Nakoniec. Snáď.

Keď som v úvode písal, že sa situácia mení každým dňom, platí to aj teraz. Organizátori si nechali chladnú hlavu a vydržali. V čase produkcie finálnej podoby tohto rozhovoru stihla vzniknúť a uzrieť svetlo sveta aj oficiálna web stránka - kde už nájdete propozície k tomuto ročníku, samozrejme aj vrátane trás s GPX súbormi. Postupne tu pribudne aj registrácia a ďalšie dôležité informácie.

Aktuálne informácie sledujte aj na FB stránke podujatia.

Zdroj fotografií: Juraj Benada, Pavel Balažka a archív Július Fendek
report_problem Našiel si v texte chybu?

BAŤOVIANSKA GALUSKA 2020

calendar_today 02.08.2020
label Cestný maratón
place Partizánske (Slovensko)

jurajmatel 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
keyboard_arrow_up