Castelli Idro 3 – nová generácia bundy, ktorú nosím takmer všade so sebou

Sú kúsky cyklistickej výbavy, kde sa ťažko dá hovoriť o dostupnej alebo rozumnej cene. No ak jazdíte, časom sa na danú vec budete pozerať inak a cena môže byť posledná vec, na ktorú si potom spomeniete.

Myslím, že práve do podobnej kategórie patrí bunda Idro od Castelli a dnes je oficiálne predstavená nová, v poradí už 3. generácia.

Moje dlhodobé skúsenosti

Dôvod, prečo píšem tento článok, sú moje osobné skúsenosti, pretože keď sa mi pred viac ako 3 rokmi dostala do ruky predošlá verzia, doslova zmenila môj pohľad na nepriaznivé počasie a uľahčila množstvo výjazdov...niekedy doslova zachránila život, ako pri mojich jediných cestných pretekoch .


Rovnako som ju už toľkokrát použil pri rôznych akciách, prípadne ukazoval vo videách. Nie preto, že by mi to niekto povedal, ale preto, že ju nosím stále so sebou – paradoxne v nej mám aj najmenej fotiek, pretože väčšinu času čaká zložená v zadnom vrecku, kde o nej ani neviem. Až kým nepríde jej čas...Než sa pozrieme na novú generáciu, pozrime sa, ako poslúžila predošlá verzia.

Ťažko budete totiž hľadať bundu, ktorá v sebe kombinuje tak nízku hmotnosť, úplnú nepremokavosť a pritom vysokú priedušnosť, čo otvára široké možnosti použitia. Základom, ktorý všetko umožnil, bol materiál od značky Gore s názvom Gore-Tex Shakedry. Len v stručnosti dodám, že namiesto klasickej 3 vrstvovej konštrukcie sa použila 2 vrstvová, pričom to, čo vidíte zvonku, je priamo membrána ošetrená špeciálnym náterom. Ten nenasiakne, voda po ňom stečie, resp. ju môžete oklepať (z toho názov shake dry) a všetko je zase suché. Takže netreba nič impregnovať, voda sa nedostane cez membránu dnu a rovnako sa po čase nezmení na nepriedušný sáčok. Koho zaujíma viac, všetko nájde opísané v mojom teste, teraz sa chcem pozrieť na veci, ktoré som zistil po 3 rokoch používania.


Výdrž

Zrejme prvá vec, ktorá človeka napadne je, či bunda vydrží pri svojej ľahkosti dlhodobé používanie. Rovnaké obavy som mal aj ja, ale po všetkých akciách hlásim nulové poškodenie, vodoodolný zips chodí hladko, nikde žiadny náznak opotrebenia...ale. Rovno dodám, že sa mi podarilo ustrážiť dôležitú vec, teda kriaky a trńe. Ak sa im vyhnete, žiadny problém. Špina a blato po opláchnutí okamžite stečie, napríklad doma pod sprchou a bunda je opäť pripravená.

Výrobca materiálu udáva, že si treba dať rovnako pozor na batoh, pretože chýba vrstva, ktorá kryje membránu (je tam len náter). Pri väčšine MTB výjazdov používam ľahkú vestu Camelbak Chase Bike Vest, pri nej žiadny problém po rokoch nenastal. Myslím, že bežný batoh v prípade športovej jazdy, kam určenie smeruje, nebude z dlhodobého hľadiska žiadny problém, navyše v bunde budete najmä vtedy, keď je zle, prípadne sa ochladí.


Nie je to len pláštenka

Teraz hlavný dôvod, pre ktorý sa Idro odlišuje od klasickej pláštenky, či „fukerky“. Bunda totiž odstraňuje kompromisy, ktoré potom uľahčujú rozhodovanie. Keďže po zložení sa vojde v podstate do dlane, bez problémov sa zmestí do zadného vrecka a ešte v ňom zostane miesto. Takže neriešim, či ju budem potrebovať alebo nie, jednoducho ju vždy vezmem, ak si nie som istý. A teraz sa nebavím len o daždi, vďaka svojej priedušnosti nájde využitie aj v chladných dňoch ako extra vrstva, pomocou ktorej sa viete okamžite prispôsobiť a výrazne zvýšiť tepelný komfort svojho outfitu. Samozrejme nedýcha tak dobre, ako povedzme windstopper a jemu podobné verzie. Ale nestane sa, že by sa na jej vnútornej strane kondenzovala vlhkosť, čo som už neraz videl. Jej význam exponenciálne rastie v prípade všetkých „epických“ akcií, pri veľkom prevýšení a pri rýchlom pohybe v horách.


Keď to zhrniem, nejedná sa kúsok, ktorý by som odporučil na rekreačné jazdenie, alebo niekomu vnucoval ako nevyhnutný základ...zase ostaňme nohami na zemi. Ale ak jazdíte celoročne, bavia vás dlhé výjazdy a objavujete čaro jazdenia v horších podmienkach, rozhodne ju odporúčam pridať do „wish-listu“. Ale musí v prvom rade sadnúť, čo je rovnako aspekt, ktorý upravuje nová generácia . Ale pekne postupne

Idro 3 – na detailoch záleží

Načo si komplikovať život, názov hovorí jasne. Poďme sa pozrieť, čo všetko sa upravilo a pridám aj niekoľko vlastných postrehov. Keďže už predošlá verzia bola dosť „vyladená“, jedná sa v podstate o detaily, ktoré vo výsledku pri tejto kategórii oblečenia rozhodujú.


Nový zadný elastický panel

Výraznou zmenou prešla zadná časť bundy, kedy sa odstránil spodný gumový lem a nahradil ho elastický panel z materiálu Gore-Tex SST40WK T1 2L ...v ľudskej reči sa jedná o elastickú verziu membrány, resp. akési jej navrstvenie do elastickej štruktúry. Vďaka nej sa bunda ľahko prispôsobí, ak máte napríklad pod tým plné vrecká, alebo aj nejaké to „zimné“ kilečko navyše . Vrchná časť panelu nie je so zvyškom bundy pevne spojená, ale len prekrytá, čo znamená, že sa tade môžete dostať do vreciek na drese/bunde, ktoré máte pod tým. Práve nedostupnosť vreciek ma pri Idre 2 zrejme najviac hnevala, najmä keď potrebujem často počas jazdy niečo fotiť, zdokumentovať a pod. Ale aj také vyťahovanie „traťoviek"...niekedy som sa na to radšej vykašlal, lebo sa mi nechcelo babrať s vyhŕňaním a vieme, ako to môže potom dopadnúť


Upravený strih

Jedna vec je materiál, no skutočné umenie je trafiť strih, ktorý pokryje špecifické potreby cyklistov rôznych výkonnostných kategórií a postáv. S novým Idrom sa jemne upravuje práve strih, ktorý je stále výrazne športový, no nie už tak tesný, najmä v častiach okolo ramien, rukávov, či brucha. Bunda nie je žiadny „baloňák“, stále sa jedná o športový kúsok, ale umožní lepšie vrstvenie v prípade zimného použitia. K tomu dopomáha hlavne vyššie spomínaný veľký elastický panel v zadnej časti. Celkovo je bunda o kúsok dlhšia vpredu aj vzadu, čo príde pri daždi vhod. Spodná časť rovnako sedí viac na plocho, čo ešte viac napomáha ochrane pred vodou a chladom. Predtým sa všetko spoliehalo na pomerne tesný spodný lem a bunda tak sedela vyššie na tele.


Rukávy

ri verzii 2 boli zakončené pomerne tesnou gumou, ktorá dobre chránila pred vnikom vody, ale bola trochu prekážkou pri vyzliekaní, najmä v rukaviciach. Po novom je súčasťou elastická manžeta, ktorá sa následne prekryje bundou, čo je systém, ktorý nájdete napríklad u zimnej bundy Alpha RoS a ktorý funguje výborne. V prípade dažďa zastrčíte manžety do rukavíc, to prekryje „goráč“ a máte komplet chránené ruky a zápästia - a hlavne bunda sa skutočne veľmi dobre oblieka aj vyzlieka, rukávy su tiež o kúsok dlhšie. Práve tu som badal veľký rozdiel a problém nebude ani v zimných rukaviciach.


Reflexné panely

Veľkou nevýhodou úpravy Shakedry je fakt, že materiál nájdete v podstate len v čiernej farbe. Pre MTB ešte OK, ale do cestnej premávky a v horších podmienkach žiadne terno. Po novom sú doplnené výrazné strieborné panely na rukávoch po celej dĺžke, na spodnej časti je reflexný pásik. Teda výrazné zlepšenie, no aj tak odporúčam poriadne blikačky, ak v Idre chcete jazdiť vo väčšej premávke.


Rodina Idro

Okrem „klasickej“ verzie môžete nájsť model Idro ešte v 2 prevedeniach. Tým prvým je dámske, ktoré má všetky detaily rovnaké, ale všetko v špecifickom dámskom strihu.


A ešte tu máme model s prívlastkom Pro, ktorý obsahuje viac elastických panelov, je doplnený aj o zadné vrecká a extra dlhú ochranu „pozadia“. Už sa ani tak nejedná o koncept záložnej bundy vo svojej podstate, ale o model pre jazdcov, ktorí musia/chcú vyraziť do dažďa a budú v ňom zrejme celý deň . Stále sa dokáže zbaliť do vrecka, ale už ho zaberie, ako sa hovorí, „ltt“. Na prvý pohľad to možno nevyzerá, ale tých pár detailov navyše spraví výrazný rozdiel v spratnosti a výrazne vyššia je aj cena.


Momentálne je cena modelu Idro stanovená na 269 €, model Pro vyjde na 359 €. Bundy nájdete aj v našom MTBIKER shope. Ako u všetkého, ani v Castelli nestíhajú pokryť včas dopyt, takže ešte budú postupne skladové zásoby pribúdať.

Článok som nerobil ako test, ani klasické PR predstavenie. Na jedno ešte chýba dlhodobejšia skúsenosť, pretože sa mi dostala do ruky len teraz, ale zase mám už svoje dlhodobé skúsenosti, aby som „vypichol" hlavné zmeny a vlastnosti.

Ak už bundu Idro máte, nový model neznamená, že nutne potrebujete tretiu generáciu, článok môže byť pre vás skôr ako zaujímavosť. Rovnako nechcem, aby ste ostatní mali pocit, že vám nútim bundu za cenu menšieho rodinného pobytu. No už som v nej prežil toľko, že mám čisté svedomie a finálne rozhodnutie je ako vždy na vás...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Test: Castelli PERFETTO RoS 2 – evolúcia pokračuje

Test: Castelli PERFETTO RoS 2 – evolúcia pokračuje

Nový model s prívlastkom dva má prepracovaný fit, obojsmerný hlavný zips a mnoho detailov, ktoré z bundy na prechodné obdobie robia kúsok vhodný aj na zimné výjazdy.
keyboard_arrow_up