Zdroj: zdroj: facebook (Slovenský zväz cyklistiky)

Najlepším cyklistom Slovenska za rok 2016 sa podľa predpokladov stal Peter Sagan. Už dvojnásobný majster sveta z cestných pretekov s hromadným štartom triumfoval v tradičnom výročnom bilancovaní Slovenského zväzu cyklistiky pred dvojnásobným paralympijským víťazom Jozefom Metelkom a Patrikom Tyborom, ktorý sa 45. miestom v pretekoch na ceste na olympijských hrách v Riu de Janeiro postaral o druhý najlepší výsledok Slováka na OH v modernej histórii.

"Veľmi ma mrzí, že som sa nemohol zúčastniť na tejto slávnosti, ale tímové povinnosti mi to nedovolili a musel som ešte zostať v zahraničí. S výsledkami v tomto roku som, samozrejme, veľmi spokojný a verím, že sa mi bude naďalej dariť. Držte mi palce do ďalších sezón," povedal prostredníctvom videozáznamu hlavný laureát ankety SZC Peter Sagan, ktorý z uvedených dôvodov chýbal na stredajšom vyhlásení výsledkov.

Zlatý pedál už tradične uzatvoril cyklistickú sezónu na domácej pôde. Galavečer spojený s odovzdávaním ocenení pre najlepších cyklistov sa v bratislavskom hoteli Holiday Inn aj tento rok niesol v znamení mimoriadnych úspechov slovenských cyklistov. Šesť medailí z majstrovstiev sveta, päť z majstrovstiev Európy, štyri z paralympijských hier, prvenstvo a pódiové umiestnenie v rebríčku Svetového pohára, aj mnoho víťazstiev na zahraničných pretekoch vybojovali v uplynulej sezóne slovenskí športovci združení vo viacerých odvetviach cyklistiky. V slávnostnom programe vystúpili okrem ocenených cyklistov aj Marián Labuda ml., Barbora Švidraňová či tanečná skupina Vivas Dance Group.

Víťazstvo v kategórii cestná cyklistika si vďaka mimoriadnym úspechom odniesol Peter Sagan. Dvadsaťšesťročný rodák zo Žiliny žijúci aj v Monte Carle má za sebou najlepšiu sezónu v kariére. Na jar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska, neskôr opätovne obhájil a celkovo po piaty raz získal zelený dres na Tour de France, kde pridal aj tri víťazné etapové koncovky. Na sklonku sezóny sa stal premiérovým majstrom Európy v mužskej kategórii elite, obhájil titul majstra sveta a stal sa celkovým víťazom World Tour, čiže cyklistického rebríčka, do ktorého sa rátajú všetky najprestížnejšie merania síl v sezóne na ceste. Z tímu Tinkoff prestúpil do nemeckého družstva Bora-Hansgrohe, kde bude pôsobiť najbližšie tri roky.

Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista prevzal Jozef Metelka. Minulá sezóna patrila k najúspešnejším v jeho kariére. Dôkazom sú tri medaily z paralympijských hier (zlato v stíhacích pretekoch na 4 km na dráhe a v časovke jednotlivcov, striebro na pevnom kilometri na dráhe), víťazstvo a utvorenie svetového rekordu v stíhacích pretekoch na svetovom šampionáte v paracyklistike či líderská pozícia vo Svetovom pohári cestných paracyklistov v kategórii MC4. Tridsaťročný rodák z Piešťan, ktorý dlhodobo žije a pripravuje sa v Anglicku, túži po účasti na budúcoročných majstrovstvách sveta na dráhe, ale v konkurencii zdravých cyklistov.

"Neskutočne si vážim podporu ľudí, aj zo Slovenska. To, že tu môžem na pódiu stáť hneď za Petrom Saganom, ktorý tu síce medzi nami nie je, no ja verím, že svojimi výkonmi sa môžem naďalej k nemu približovať. Mám za sebou neskutočnú sezónu, za čo patrí vďaka viacerým, najmä môjmu anglickému trénerovi, že som to tak zvládol na paralympiáde a aj iných pretekoch. Mojím cieľom pre budúcnosť je svojimi výkonmi spájať paralympionikov so zdravými cyklistami, lebo všetci sme vlastne športovci. Mojím snom je dostať sa na MS v dráhovej cyklistike do Hongkongu a ukázať všetkým, že sa to dá," povedal Jozef Metelka, druhý v ankete Zlatý pedál 2016.

V kategórii cyklotrial získala hlavné ocenenie rovnako ako vlani Tatiana Janíčková, majsterka Európy, ktorej zároveň patrí 3. miesto vo svetovom rebríčku UCI. Víťazkou kategórie sálová cyklistika sa stala Nicole Frýbortová, bronzová medailistka z nedávnych majstrovstiev sveta v nemeckom Stuttgarte v kategórii jednotlivkýň a zároveň víťazka Stredoeurópskeho pohára. Cenu ako najlepšia dráhová cyklistka si odniesla Alžbeta Pavlendová, ktorá si na októbrových majstrovstvách Európy vo francúzskom Saint-Quentin-en-Yvelines vybojovala 5.miesto v disciplíne scratch a z mnohých ďalších podujatí si odniesla pódiové umiestnenia. Medzi horskými cyklistami získal ocenenie Michal Lami najmä za 4. miesto v pretekoch Svetového pohára v Chorvátsku. Cenu najlepšieho cyklokrosára si odniesol päťnásobný majster SR Martin Haring, 15. muž z ME. V disciplíne zjazd/ four cross patrí ocenenie Adamovi Rojčekovi za 3. miesto na ME v Poľsku a 3. miesto v celkovom hodnotení Európskeho pohára. Najlepšou bikrosárkou sa stala Kristína Madarásová, ktorá na ME získala 7. miesto. Titul najlepšieho masters cyklistu patrí Milanovi Barényimu - majstrovi Európy v cyklokrose a bronzovému medailistovi z majstrovstiev sveta.

"Mám to šťastie, že už štyri roky po sebe hovorím, že to bol najúspešnejší rok v histórii slovenskej cyklistiky. Dnes to môžem opäť zopakovať," vyjadril radosť Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky. "Vôbec prvýkrát v histórii sa podarilo získať jednému cyklistovi titul majstra sveta aj Európy. Aj ďalším sa podarilo zvíťaziť či podať výkon hodný pódia na vrcholnom podujatí v ich disciplíne, čo je naozaj fantastické. Takéto úspechy všetkých motivujú," dodal Privara.

Súčasťou slávnostného oceňovania boli aj ďalšie kategórie. Za Talent roka 2016 opäť vyhlásili Matúša Štočeka, ktorý veľmi dobre zvládol prvú sezónu u juniorov. Na majstrovstvách Európy bol štrnásty, vyhral jednu etapu N cupu, z dvoch ďalších si odniesol cenné dresy. Cenu za mimoriadny športový výkon získala štvorica krasojazdkýň ACT 4 Slovakia, ktoré si na MS v sálovej cyklistike v Stuttgarte vybojovali bronzovú medailu. Len pár dní predtým triumfovali v súťaži Československo má talent. Ocenenie za mimoriadny športový výkon si odniesli aj Michael Kolář a Juraj Sagan za ich výkony na MS v Dauhe. Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku bol ocenený Bohuslav Kujovič z CK Olympik Trnava. S cyklistikou začal v roku 1972. Od ukončenia svojej športovej kariéry sa až dodnes venuje výchove mládeže v Trnave a aktívny je i na organizátorskej pôde. Tituly Miss cyklistika si prevzali Bianka Lániková, Miroslava Turzová a Marianna Fiamová.

Ocenení Cyklisti roka 2016 na Slovensku:

  • cestná cyklistika: Peter Sagan
  • cyklotrial: Tatiana Janíčková
  • cyklokros: Martin Haring
  • sálová cyklistika: Nicole Frýbortová
  • masters: Milan Barényi
  • zdravotne znevýhodnení: Jozef Metelka
  • BMX / bikros: Kristína Madarásová
  • horská cyklistika zjazd / four cross: Adam Rojček
  • horská cyklistika / cross country: Michal Lami
  • dráhová cyklistika: Alžbeta Pavlendová
  • talent roka: Matúš Štoček
  • Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku: Bohuslav Kujovič
  • Cena za mimoriadny športový výkon: štvorica ACT 4 Slovakia: Henrietta Dominová, Viktória Glofáková, Dóra Szabóová, Alica Vinczeová
  • Michael Kolář a Juraj Sagan: za mimoriadny športový výkon počas MS 2016 v CC v Dohe

Miss Cyklistika 2016:
  1. Bianka Lániková
  2. Miroslava Turzová
  3. Marianna Fiamová

Zlatý pedál 2016 - celkový víťaz:
  1. Peter Sagan
  2. Jozef Metelka
  3. Patrik Tybor

[Foto na úvode: zdroj: facebook (Slovenský zväz cyklistiky)]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Mladá, talentovaná, ambiciózna, ale aj milá a ochotná. Taká je juniorská majsterka Slovenskej republiky v cestnej cyklistike.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
keyboard_arrow_up