Di Luca víťazom Gira

Talian Danilo Di Luca sa stal prvýkrát v kariére víťazom prestížnych cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorých nedeľňajšiu záverečnú 21. etapu z Vestone do Milána (185 km) vyhral jeho krajan Alessandro Petacchi. Di Luca, jazdiaci vo farbách tímu Liquigas, dosiahol najväčší úspech svojej kariéry.

MILÁNO 3. júna (SITA) - Talian Danilo Di Luca sa stal prvýkrát v kariére víťazom prestížnych cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorých nedeľňajšiu záverečnú 21. etapu z Vestone do Milána (185 km) vyhral jeho krajan Alessandro Petacchi. Di Luca, jazdiaci vo farbách tímu Liquigas, dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. V záverečnej etape, ktorá mala tradične už skôr exhibičný charakter, počas presunu do Milána svoj triumf nadšene oslavoval, tím mu pripravil na posledné kilometre z celkovo 3486 na 90. ročníku bicykel v ružových farbách. "Pred Girom som tvrdil, že môžem vyhrať. Toto však asi nikto nečakal. Dnes som bol korunovaný a naplnil sa môj sen," povedal v cieli Di Luca. Víťazstvom na 90. ročníku si splnil detský sen: v roku 1998 už Giro vyhral, bola to však amatérska verzia veľkého podujatia.
Tridsaťjedenročný cyklista vyhral celkovo s náskokom 1:55 min pred prekvapením tohto ročníka Andym Schleckom z Luxemburska, ktorý je mladším bratom známejšieho Franka. Čoskoro 22-ročný cyklista sa stal víťazom súťaže mladých nádejí. Celkovo tretí skončil ďalší Talian Eddy Mazzoleni z tímu Astana.
V záverečnej etape dosiahol Petacchi svoje piate tohtoročné etapové víťazstvo na Gire a celkovo 24. v kariére. V posledných metroch pred tradičným cieľom na Corso Venezia v Miláne predviedol svoje schopnosti a ukázal, že v tohtoročnom pelotóne bol najlepším špurtérom. S 24 prvenstvami v koncovkách je v historickom poradí Gira na 6. mieste spoločne s Giuseppem Saronnim, keď predstihol svojho krajana Francesca Mosera. Rekordérom so 42 prvenstvami je ďalší taliansky cyklista Mario Cipollini. Prvý raz triumfoval Petacchi v etape v roku 2003.
V Miláne videli diváci cieľ etapy najväčších pretekov na Apeninskom polostrove 132-krát, Petacchi na Corso Venezia triumfoval po rokoch 2004 a 2005 aj tretí raz. Celkovo to bola pre jazdca tímu Milram 16. víťazná koncovka v roku 2007 a 137. v kariére.
Posledná 21. etapa priniesla vzrušenie až v posledných kilometroch, keď najskôr nastúpil Rus Michail Ignatijev, ale potom réžiu prevzali tímy, ktoré majú vo svojom strede špurtérov - špecialistov. Prvé dve hodiny jazdy absolvoval pelotón podpriemernou rýchlosťou iba 28,2 km/h, Di Luca počas nich prijímal blahoželania od cyklistov, v jeho rukách nechýbalo ani tradičné šampanské. V záverečných metroch etapy po veľkom zrýchlení ukázal Petacchi chrbát Argentínčanovi Maximilianovi Richezemu i úradujúcemu majstrovi sveta Paolovi Bettinimu. Petacchi si za svoje výkony vyslúžil aj cyklaménový dres najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži, najlepším vrchárom 90. ročníka (zelený dres) sa stal Leonardo Piepoli a najlepším mladým jazdcom (biely dres) Andy Schleck.

Výsledky - 90. ročník Giro d´Italia:

21. etapa (Vestone - Miláno, 185 km): 1. Alessandro Petacchi (Tal.) Milram 5:18:54, 2. Maximiliano Richeze (Arg.) Ceramica Panaria-Navigare, 3. Paolo Bettini (Tal.) Quickstep-Innergetic, 4. Giuseppe Palumbo (Tal.) Acqua & Sapone-Caffč Mokambo, 5. Stefano Zanini (Tal.) Predictor-Lotto, 6. Lloyd Mondory (Fr.) AG2r Prévoyance, 7. Alexander Usav (Bielor.) AG2r Prévoyance, 8. Oscar Gatto (Tal.) Gerolsteiner, 9. Thomas Fothen (Nem.) Gerolsteiner, 10. Matti Breschel (Dán.) CSC všetci čas ako víťaz.

Konečné poradie po 21. etape: 1. Danilo Di Luca (Tal.) Liquigas 92:59:39 h, 2. Andy Schleck (Lux.) Team CSC +1:55, 3. Eddy Mazzoleni (Tal.) Astana +2:25, 4. Gilberto Simoni (Tal.) +3:15, 5. Damiano Cunego (Tal.) +3:49, 6. Riccardo Ricco (Tal.) +7:00, 7. Jevgenij Petrov (Rus.) Tinkoff +8:34, 8. Marzio Bruseghin (Tal.) Lampre +10:14, 9. Franco Pellizotti (Tal.) Liquigas +10:44, 10. David Arroyo (Šp.) Caisse d"Epargne +11:58.

Súťaž aktivity (cyklaménový dres): 1. Alessandro Petacchi 185, 2. Danilo Di Luca 130, 3. Paolo Bettini (všetci Tal.) 120, 4. Ariel Maximilian Richeze (Arg.) 107, 5. Leonardo Piepoli (Tal.) 93.

Súťaž vrchárov (zelený dres): 1. Leonardo Piepoli 79, 2. Fortunato Baliani 46, 3. Danilo Di Luca (všetci Tal.) 45.

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Andy Schleck (Lux.) 93:01:34, 2. Riccardo Ricco +5:05, 3. Domenico Pozzovivo (obaja Tal.) +22:00.

Súťaž družstiev: 1. Saunier Duval - Prodir 278:11:31, 2. Liquigas +3:53, 3. Lampre - Fondital +6:06, 4. Astana +6:56, 5. Ceramica Panaria - Navigare +10:15, 6. Acqua Sapone - Caffe Mokambo +1:02:26.

Di Lucovi sa splnil detský sen - vyhral Giro d´Italia

MILÁNO 3. júna (SITA) - Talian Danilo Di Luca víťazstvom na 90. ročníku cyklistických pretekov Giro d´Italia dosiahol najväčší úspech svojej bohatej kariéry. Cyklistovi tímu Liquigas sa ešte nikdy nepodarilo triumfovať na pretekoch Grand Tour. Di Luca si splnil detský sen a po prechode tradičným cieľom Gira na Corso Venezia v Miláne mohol naplno oslavovať.
"Pre každého talianskeho cyklistu je Giro d´Italia najkrajšími pretekmi na svete. Na bicykli súťažím od svojich ôsmich rokov a vyhrať Giro bolo mojím najväčším snom. Tento úspech ma veľmi povzbudil a verím, že ho v priebehu nasledujúcich štyroch až piatich rokov aspoň raz zopakujem," povedal Di Luca.
Tridsaťjedenročný rodák zo Spoltore patril pred pretekmi do širšieho okruhu favoritov, veľké nádeje na úspech sa mu však nedávali. Di Luca totiž etapové preteky často nevyhráva, je skôr jazdcom pre jednodňové klasiky. V roku 2005 sa stal premiérovým víťazom 27-dielneho seriálu ProTour. Di Luca však od začiatku tohtoročného Gira išiel naplno za svojím cieľom. Hneď v prvej etape, časovke družstiev na Sardínii ho rozladilo, že cieľom neprešiel ako prvý on, keďže bol kapitánom tímu Liquigas, ale Enrico Gasparotto. Do ružového dresu lídra pretekov išiel už po 2. etape, potom ho obliekol v piatej a šiestej, a definitívne si ho vybojoval v dvanástom pokračovaní pretekov. V ďalšom priebehu Gira ho s prehľadom udržiaval a svojich súperov si držal na dištanc.
"Nikto mi neveril, že môžem vyhrať trojtýždňové preteky, ale ja som všetkým dokázal, že sa to dá. Definitívne o mojom víťazstve rozhodla sobotňajšia časovka, ktorá bola napokon ľahšia, ako som očakával," poznamenal Di Luca. Cyklistu s prezývkou Zabijak pri rozhodovaní o tom, ktorý šport si vybrať, ovplyvnil jeho starší brat Aldo. Ako štvorročný sa Di Luca objavil na bratových pretekoch a bicykla sa už nepustil. Neskôr ho začal trénovať objaviteľ Christiana Leoneho, Ruggera Marzolliho či Donata Giulianiho Lico Del Gallo. V amatérskom pelotóne sa Di Lucovi darilo a hneď ho považovali za najväčší taliansky talent. Stal sa majstrom krajiny, vyhral amatérske Giro d´Italia i prestížne Giro del Friuli. V roku 1998 ho po 3. mieste na MS do 23 rokov angažovali do profipelotónu a aj v ňom ukazoval svoje kvality. Hneď v roku 1999 skončil v jednej z etáp na Gire na 2. mieste. V roku 2002 prestúpil Di Luca do silného tímu Saeco, kde sa však od neho šťastie odklonilo a nemohol nadviazať na víťaznú vlnu. Jazdil síce mnoho, ale koncovky mu nevychádzali.
V roku 2005 prešiel do tímu Liquigas a nastal ďalší zlom v jeho kariére. Na Gire sa obliekol prvýkrát do ružového trička a napokon skončil na 4. mieste. Na konci roka si po prvenstvách na Amstel Gold Race, La Fléche Wallonne a Vuelta al País Vasco definitívne vybojoval biely dres víťaza seriálu ProTour. Vlani sa Di Luca trochu odmlčal, aj keď v 6. etape Vuelty mal na sebe zlatý dres lídra pretekov. Tento rok začal opäť svoj cyklistický
uragán. Di Luca vyhral v sezóne 2007 klasiku Miláno - Turín, na Amstel Gold Race i Valónskom šípe bol tretí, triumfoval na Liege - Bastogne - Liege a pri prvenstve na Gire aj v 4. a 12. etape.

Vizitka víťaza Giro d´Italia - Danila Di Lucu

Danilo Di Luca (Tal.) - 31 rokov
Prezývka: Zabijak
Dátum narodenia: 2. januára 1976
Výška: 1,74 m
Váha: 61 kg
Súčasný tím: Liquigas
Doterajšie tímy: Riso Scotti (1998)" title="8), Cantina Tollo-Alexia (1999), Acqua & Sapone (2000-2001), Saeco-Longoni Sport (2002-2004), Liquigas (2005 - doteraz)
Najväčšie víťazstvá v kariére: celkový víťaz Giro d´Italia 2007, víťaz seriálu UCI ProTour 2005, šesť etapových prvenstiev na Gire, víťaz dvoch etáp na Vuelta a Espaňa, Amstel Gold Race (2005), Okolo Lombardie (2001), Valónsky šíp (2005), Liége - Bastogne - Liége (2007), Vuelta al País Vasco (2005)
Zaujímavosť: veľký talent talianskej cyklistiky začal vyhrávať veľké preteky až po prestupe do tímu Liquigas. Dovtedy jazdil v profesionálnom pelotóne veľmi aktívne, ale šťastie sa mu odvracalo chrbtom. Prvýkrát sa chcel stať cyklistom v štyroch rokoch po tom, čo videl na jedných pretekoch súťažiť svojho brata. V roku 2005 vyhral premiérový ročník ProTour.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up