Finále Svetového pohára – neskutočná atmosféra a výkony

Francúzske La Bresse privítalo posledné kolo svetového pohára a prinieslo súboj, na ktorý sa tak rýchlo nezabudne.

Áno, stále je to v vo výsledku rovnaké, no treba uznať, že sezóna 2018 bola z hľadiska mužského XC v podstate poriadne odlišná od tej minulej. Síce sa už po uplynulom kole v kanadskom Mont-Sainte-Anne radoval opäť z celkového triumfu Švajčiar Nino Schurter (pričom došiel až na siedmom mieste), rozhodne to nebolo vždy tak suverénne a svoj kúsok z koláča si urvali aj ďalší jazdci – Sam Gaze, Gerhard Kerschbaumerm, alebo Mathias Flückiger a ďaleko nemali ani ďalší. To všetko je rozhodne plus a výborné pre celkovú sledovanosť a atraktivitu. No a že záujem stále rastie potvrdilo aj La Bresse. Taká divácka kulisa, ktorá sa tu vytvorila, naozaj dáva svetlú budúcnosť, pretože ten hurhaj bol poriadny aj pri sledovaní spoza PC - a to je už čo povedať . Francúzi chceli vidieť poriadnu bitku a veru sa jej dočkali...no predviedli ju nakoniec ženy.

Práve ženské finále patrilo medzi jedny z najlepších pretekov, aké som videl a zrejme nie som jediný, kto má podobný názor. Nešlo len o víťazstvo v tomto kole, no najmä o celkový titul, o ktorý bojovala dvojica Jolanda Neff (Švajčiarsko - Kross Racing) a Anika Langvad (Dánsko - Specialized Racing). Po piatkovom short tracku, v ktorom sa radovala Langvad a Neff skončila tretia, sa rozdiel zastavil na hodnote 97 bodov v prospech Švajčiarky. Všetkému ešte pomohol poriadny dážď deň predtým, takže na pretekárky čakala skutočne náročná a poriadne klzká trať s množstvom technických sekcií.


Práve trať sa dočkala v podstate kompletnej zmeny oproti rokom predtým. Mala dĺžku cca 4,1 km a prevýšenie okolo 200 m, pričom samozrejme nechýbali rockgardeny, skoky, korene a všetko, čo má moderné XCO obsahovať.

Tak to bol súboj

Úvod rozhodne nenapovedal o tom, čo všetko nás čaká, pretože do čela sa vydala Joland Neff a za chvíľu si vďaka svojim jazdeckým schopnostiam vypracovala pekný náskok. Naopak Annika Langvad sa v úvode trápila (blato rozhodne nemusí), riešila aj nejaké problémy a celkovo sa prepadla dozadu. Lenže prišiel defekt Jolandy Neff a razom bolo všetko inak a neskôr pre zmenu ešte ďalší na druhom kolese. Langvad sa medzitým dostala dopredu, ale aj ju postihol defekt. Ono to malo aj svoj dôvod, pretože vzhľadom na podmienky sa volili užšie plášte do blata s nízkym tlakom, ktoré ale náročné rockgardeny dokázali následne aj ľahšie preraziť. Neff sa ale nevzdávala a predviedla parádnu stíhaciu jazdu, výsledkom čoho bolo, že do posledného kola išli nakoniec spoločne. No a spolu s nimi aj Emily Batty (Kanada - Trek Factory) túžiaca po prvom víťazstve v rámci SP a Pauline Ferrand Prevot (Francúzsko – Canyon Factory XC), hnaná bláznivým francúzskym publikom.


Dámy sa neustále striedali vo vedení, pričom nechýbalo ani také light „lakťovanie“ medzi Emilly Batty a Annikou Langvad v boji o pozície do singletracku. Jednoducho súboj, ktorý rozhodne odporúčam ešte raz potrieť na RedBull TV.


Nakoniec si v rozhodujúcom traili vypracovala Jolanda Neff vďaka svojej technike tesný náskok, ktorý udržala až do cieľa. Emily Batty skončila o pár sekúnd druhá, Annika Langvad tretia a Pauline Ferrand Prevod brala zemiak. Každopádne diváci boli vo vytržení a na tento duel sa rozhodne bude ešte dlho spomínať.


Výsledky:

1. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) 1:33:03 hod.
2. Emily Batty (CAN, Trek Factory) +0:05
3. Annika Langvad (DEN, Specialized Racing) +0:27
4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) +0:33
5. Alessandra Keller (SUI, Thömus RN Racing) +1:27

Celkové poradie SP:

1. Jolanda Neff
2. Anika Langvad
3. Emilly Batty


Do starých koľají

U mužov mnohí dúfali, že sa konečne naplno ukáže Mathieu van der Poel (Holandsko, Corendon Circus) a najmä po doslova suverénnom predstavení v short tracku. Tam predviedol v poslednom kole taký nástup, že všetkým doslova spadla sánka


Ale v klasickom XCO už sa opäť potvrdilo, že ísť 1,5 hodiny naplno v teréne je skutočne špecifické a kráľom disciplíny je stále Nino Schurter. Ten sa dostal cca v polovici 7 okruhov na čelo a už ho odtiaľ nikto nezosadil. Najbližšie mala kométa tejto sezóny, Gerhard Kerschbaumer (Taliansko, Torpado Gabogas), ktorý sa ku nemu priblížil na pár metrov. Lenže musel 2x naprávať reťaz a vo výsledku tento čas chýbal. Schurter bol opäť dominantný v technických úsekoch, Talian zase lepší v kopci a v cieli bol rozdiel nakoniec 12 sekúnd.


Mimochodom je to jeho už 30. víťazstvo v rámci SP. Na tretej pozícii dlho jazdil Mathieu van der Poel, ktorému po rýchlom úvode evidentne dochádzali sily. V poslednom kole ale spravil chybu a na hrbe pred klopenkou mu ustrelilo predné koleso vinou mäkkého predného kolesa - no všetko zachránil elegantným vyskočením za jazdy. Lenže následné prázdne koleso znamenalo, že sa pred neho dostal domáci miláčik Maxime Marotte (Francúzsko, Cannondale Factory).


V depe dal van der Poel jasne najavo svoju frustráciu a nakoniec dorazil do cieľa na štvrtom mieste. Neskôr sa vyjadril, že mal ešte aj pokazené pruženie takže naozaj zlý deň. Finálnu päťku doplnil ďalší domáci jazdec – Victor Koretzky.


Čo bolo zaujímavé tak bolo rozdielne nasadenie teleskopických sedloviek. U žien ich mala v podstate väčšina, ale u mužov som sa celkom čudoval, že im stále „odoláva“ dosť TOP jazdcov ako Schurter, MVDP, Kerschbaumer a ďalší. Kto vie ten vie, pretože pri takto klzkom a technickom teréne by som ani na sekundu neváhal .

Všetko opäť nájdete na RedBull TV.


Muži Elite:

1. Nino Schurter (SUI, Scott Sram) 1:26:25 hod.
2. Gerhard Kerschbaumer (ITA, Torpado Gabogas) +0:12
3. Maxime Marotte (FRA, Cannondale Factory) +1:32
4. Mathieu van der Poel (NED, Corendon Circus) +2:19
5. Victor Koretzky (FRA, KMC Ekoi SR Suntour) +2:32

Celkové poradie SP:

1. Nino Schurter
2. Mathieu van der Poel
3. Maxime Marotte

Sezóna ale ešte nekončí, pretože už o 2 týždne čaká v podstate vrchol sezóny – Majstrovstvá sveta. Dejiskom bude Švajčiarske Lenzerheide, ktoré má trochu špecifickú trať s menším množstvom stúpaní. To nič nemení na fakte, že domáci favorit číslo 1 je jasný a pre Schurtera to bude dokonca jeden z vrcholov celej kariéry. Uvidíme, či mu nervozita pred domácim publikom uberie z istoty, ktorou je povestný a dá tak väčšiu šancu zabojovať aj ostatným.

Zdroj fotiek: Bartek Woliňski
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up