Test: Dainese AWA WIND JACKET - ľahučká vetrovka do jesenného nečasu

Jazdenie v jesennom období sa obvykle nezaobíde bez citeľných výkyvov teploty, nepríjemného vetra alebo prehánok. Na takéto účely je ideálnym spoločníkom ľahká bunda, ktorú v prípade potreby vytasíte zo zadného vrecka dresu.

Takýchto búnd je na trhu určite mnoho a odlišujú sa hlavne strihom, kvalitou a spracovaním použitého materiálu. Kým lacné materiály majú obvykle vlastnosti porovnateľné s igelitovou taškou, tie drahšie vás vedia spoľahlivo ochrániť pred vetrom a dažďom. Jednou takouto bundou je aj model s prozaickým názvom WIND JACKET AWA od prémiovej značky Dainese.


Spracovanie, materiály a prvý pocit

Na prvý pohľad bunda nepôsobí vizuálne nejakým výnimočným dojmom. Červený povrch dopĺňa malé logo AWA na ľavej strane, ktoré odkazuje na produktový rad ALL WEATHER ACTIVITY - čiže oblečenie určené pre aktivity do každého počasia. Pri bližšom pohľade však natrafíte na lesklé pruhy v oblasti lakťov, ktoré bundu vizuálne ozvláštňujú.

Nadštandardným prvkom je aj vypolstrovanie límca mikrovláknom a poteší aj použitie zipsu YKK, ktorý je zárukou kvality a dlhej životnosti. Rukávy ako aj spodná časť bundy sú zakončené čiernym elastickým patentom, ktorý ich drží spoľahlivo na svojom mieste. Spracovanie bundy celkovo pôsobí kvalitným dojmom.


Mimoriadne ľahká, spratná a made in EU

Materiál, z ktorého je “fukerka” vyrobená, je veľmi tenký, no zároveň nepôsobí dojmom, že by nezniesol aj nejaké hrubšie zaobchádzanie, alebo sa nejako naťahoval, či deformoval pri ťahu.

Hmotnosť bundy na kalibrovanej váhe sa zastavila presne na hodnote 80 gramov vo veľkosti L a zložená bunda je naozaj kompaktná a nemám ju problém napasovať aj do menšieho vrecka v drese alebo do sekundárnej 0,5 l fľaše na bicykli. Vzhľadom na jej mini-rozmery som ju zvykol nosiť aj na túry v batohu, keby ma zastihla nejaká prehánka alebo silný vietor na vrchole.


Tajné vrecko netradične zvnútra

Ak ste si na základe doterajších fotiek všimli, že bunda nemá žiadne vrecko na chrbtovej časti, máte pravdu. Vrecko určené na kľúče alebo mobil je totižto tajne skryté z vnútornej časti bundy označené nápisom “STOW POCKET”.

Toto umiestnenie má na jednej strane nevýhodu, že pri častom vyberaní vecí budete musieť zakaždým bundu rozopínať, na strane druhej, je však omnoho menšia pravdepodobnosť, že by vám niečo z vrecka vypadlo, alebo sa doň dostala voda a blato, ktoré by mohli poškodiť váš smartfón. Všetko zlé je na niečo dobré a tu si musí zvážiť každý sám, čo je pre neho priorita.


Teória v praxi - reálne skúsenosti z nosenia

Do testu som dostal veľkosť L, pričom obvykle na svojich 76 kg a 176 cm nosím veľkosť M. Minulý rok som však mal možnosť testovať bundu Dainese AWA Hybrid tiež vo veľkosti L, tak som sa toho až tak nebál. Bunda je síce trošku širšia ako je optimum, no rukávy sedia presne a stále je priestor dať pod bundu ešte jednu vrstvu, čo sa hodí cez zimu, kedy teploty klesnú ešte nižšie. Bunda je zároveň trochu dlhšia aj v oblasti chrbta, takže ochráni vaše kríže pred vodou odprskávajúcou od zadného plášťa, pokiaľ budete jazdiť v mokrých podmienkach, čo považujem za dôležitejšie ako stanovisko módnej polície v téme “čo vám priniesla poštárka”.

Vhod padne aj výrazná červená farba, ktorá síce nie je vyslovene reflexná, no v premávke budete v nej určite dobre viditeľní. Ochrana pred vetrom je na vysokej úrovni a pri teplotách od 3-15 °C som nemal pocit, že by bunda v zjazde prefukovala, alebo si neplnila svoju funkciu. Rovnako kvalitné sú aj hydrofóbne vlastnosti povrchu, na ktorom voda vytvorí malé kvapky, ktoré nie je problém striasť. Bunda nie je nepremokavá, no drobné mrholenie, alebo sneženie zvládne. Čo sa týka priedušnosti, tak tu zrovna neexceluje žiadna vetru-odolná bunda, ktorú zložíte do zadného vrecka dresu. Jej úlohou je vytvoriť bariéru, aby vás neprefúklo alebo, aby ste nezmokli.

Jemnosť materiálu však pri správnej voľbe spodnej vrstvy nespôsobuje nadmerné potenie, tak aby ste sa cítili ako mačka v kufri vo fínskej saune. Celkom príjemne ma prekvapila aj odolnosť materiálu, ktorú som otestoval nechceným prejazdom cez kríky s jemnými pichliačmi a bunde sa našťastie vôbec nič nestalo. Rovnako jej za cca mesiac a pol testovania neublížil ani občasný preplesk vetvami stromov alebo ihličím.


Plusy:

  • materiál odolný voči vetru, vode aj oderu
  • nízka hmotnosť
  • tajné vrecko
  • výrazná farba a decentný dizajn
  • kvalitný zips a polstrovaný límec

Mínusy:

  • nemá vrecko z vonkajšej strany
  • absencia reflexných prvkov

Pre koho je bunda určená?

Takýto typ bundy by mal byť povinnou výbavou šatníka všetkých cyklistov, ktorí bicykel neodložia do kúta ani s príchodom jesene, alebo keď sa na oblohe zjavia mraky. Je jedno či vyrazíte do lesa na MTB-čku, alebo brázdite asfalt na žiletke.

Pokiaľ netúžite v zjazde alebo na otvorenej ploche cítiť ľadový vietor až v špiku kostí, respektíve pri miernom daždi neodstavíte bicykel v najbližšej autobusovej zastávke až do príchodu záchranného vozidla, tak je takáto spratná bunda ideálnym spoločníkom počas celého prechodného obdobia. Model WIND JACKET nemá žiadnu výraznú slabinu a pri jeho kúpe si môžete byť istí, že si svoju funkciu splní poctivo.


Farby, verzie a cenová politika

Bundu dostať okrem krvavo červenej aj v transparentnej žlto-zelenej farbe. Pozitívom je, že výrobca ponúka túto bundu vo veľkostiach od XS až po XXL, takže zájsť chuť si nemusia nechať malí ani extra veľkí jazdci. Výrobcom odporúčaná maloobchodná cena sa pohybuje na úrovni tesne pod 100 €, čo nie je zrovna najmenej, no značka Dainese si zakladá na vysokej kvalite svojich produktov, ktoré sú vyrábané v rámci Európskej únie, čo sa pochopiteľne odrazí aj na cenovke.

Zaujímavosťou je, že Dainese ponúka aj možnosť medzinárodného doručenia s 30-dňovou možnosťou vrátenia tovaru. Oranžová verzia je model 2019 a bude dostupná od marca. Ak vás bunda zaujala, viac informácii sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up