Tip na výlet: Od podzemného do pozemského kráľovstva s wellnessom za odmenu

Ak ste srdcom biker a zároveň aj hrdý Slovák, občas možno hľadáte trasy aj mimo svojho domáceho prostredia. Príležitostí máme u nás samozrejme neúrekom, ale vždy sa dá nájsť niečo nové.

Jaskyňa, hory, kúpele

Toto všetko môžete navštíviť na úseku z Harmanca cez Kráľovu studňu do Turčianskych Teplíc. Zároveň si po väčšinu času budete užívať panenskú prírodu Národného parku Veľká Fatra. Samotná trasa začína v Hornom Harmanci na parkovisku pri Harmaneckej jaskyni.

Sem sa viete ľahko dopraviť vlakom z Banskej Bystrice aj zo Žiliny. Pre spestrenie zážitkov môžete od polovice mája do konca októbra vstúpiť do podzemia a obdivovať krásy jedinej oficiálne sprístupnenej jaskyne na území NP.


Keď sa rozhodnete šliapnuť do pedálov, zamieriť treba proti prúdu potoka asi 3/4 km po hlavnej ceste spájajúcej Bystricu s Turcom. Po tomto kúsku pred mostom odbočíte doprava.

O správnom smere vás presvedčí tabuľa pútajúca k Horskému hotelu Kráľova studňa a zelená turistická značka. Na nej sa udržíte až po rázcestie "Veľký tunel". Tento názov je príznačný, pretože sa ocitnete vedľa najdlhšieho tunela na Slovensku.


Ďalej už po zelenej nepokračujete, držíte sa rozbitej asfaltky. Na najbližšej "ypsilonke" zamierite doprava. Stúpať budete Zalámanou dolinou popri potoku. Čaká vás krásnych zhruba jedenásť kilometrov spočiatku v uzavretom lese. Neskôr kde tu podporených krásnymi výhľadmi na okolité kopce.


Na turistami umelo vytvorených lavičkách sa pomerne často dá oddýchnuť si, a nie len na nich. Po tomto dlhom stúpaní si môžete dopriať odmenu v podobe jedného chladeného na terase hotela, alebo využiť prírodný vodný zdroj pod Kráľovou skalou.


Potom ako si vychutnáte nádherné panoramatické rozhľady na všetky svetové strany, sa okolo skaly po žltej turistickej pešo popri bicykli dostanete po necelých dvoch km do Veterného.


Po prvé veľmi ťažká zjazdnosť, a po druhé nelegálnosť pohybu na bicykli v tomto úseku.


Vo Veternom opäť nasadnete na svojho dvojkolesového tátoša.


Okolo horárne Drobkov a držiac si Gaderský potok prevažne po ľavej ruke si užijete pre zmenu pohodovú dvanásť kilometrovú trasu v jeho údolí. Obklopení budete masívnymi skalami. Od ústia Dedošovej doliny sa už veziete po novej ceste až do Blatnice.


Už len cez Mošovce do Turčianskych Teplíc, kde sa pôžitok z jazdenia v podstate končí. Na regeneráciu odporúčam využiť miestne termálne kúpele. Ak nie ste z blízkeho okolia, môžete nasadnúť na vlak a príjemný deň je za vami. Na spomínanej trati dlhej necelých 45 km nastúpate cez 1000 výškových metrov.


Bikovanie sa tu dá užiť takmer po celý rok, naplňať vás pri tom bude čistá prírodná energia. V každom ročnom období budete očarení. Na MTB-čku je to prejazdné, okrem úseku Kráľova skala - Drobkov, dokonca, aj v zime. A v prípade nepriazne počasia sú každú chvíľku k dispozícii oddychové prístrešky.

Alebo vás dobrí ľudia, ak tam zrovna budú, prichýlia v horárni. Orientácia je veľmi jednoduchá, takmer stále sa držíte turistických chodníkov. Ak sa nebojíte ani frekventovaných ciest, dá sa jazda začať aj v kúpeľnom meste na Turci. Psychicky sa ale treba pripraviť na známy horský prechod Šturec.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MartinJanega 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Čierny Váh ako najdlhší výjazd sezóny

Čierny Váh ako najdlhší výjazd sezóny

Hornú nádrž Čierny Váh, myslím, pozná väčšina bikerov, keď si k nej vyšliapete, máte Tatry ako na dlani. Výhľad, ktorý sa oplatí vidieť.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
keyboard_arrow_up