Šport a zdravá strava - len pár krokov k zlepšeniu kvality života

Napriek tomu, že je dnešné životné tempo šialene rýchle, je potešujúci fakt, že veľká časť ľudí sa v poslednej dobe začína zaujímať o zdravý životný štýl. Ak ste na začiatku svojho boja so sebou samým, prinášame pár základných rád.

Cesta k športu

Je veľa spôsobov, ako sa ľudia dostávajú k aktívnemu športovaniu. Niekto sa narodí do športovej rodiny, kde je pohyb prirodzenou súčasťou všetkých jej členov a ani nad tým nemusí premýšľať a berie to ako samozrejmosť. Až časom sa zarazí nad tým, prečo niektorí spolužiaci, alebo možno kolegovia v práci, trávia celé dni na gauči pri počítači, či pred televíziou.

Ďalší zasa začnú športovať s vidinou dosiahnutia športových úspechov a snahou niečo v živote dokázať, práve vďaka tejto záľube. Mnohí však objavia vzťah k pohybu až keď už ich telo začne protestovať proti nesprávnej životospráve a pribúdajúcim tukovým zásobám.


Strava ako základ

Už to našťastie nie je len o tradičných údených pochúťkach, ako za čias našich starých rodičov. Obzvlášť dôležité je správne stravovanie, ak aktívne športujete, záleží vám na tom ako vyzeráte a hlavne ako sa cítite. Nemusíte hneď na začiatok minúť pol výplaty na výživové doplnky, proteíny a rôzne tajomne vyzerajúce nádoby, s ešte tajomnejšími názvami ako BCAA, EAA, ZMA.

A to už ani nespomíname kozmicky vyzerajúce gély a tyčinky. Na doplnenie sacharidov po náročnom tréningu postačia aj obyčajné cestoviny, ktoré dodajú telu stratenú energiu a jedia ich aj cyklisti na veľkých podujatiach.

Vajcia obsahujú vysoký obsah proteínov a množstvo vitamínov. Cesnak je prírodné antibiotikum a dokáže predchádzať riziku infarktu. Ryby sú tiež dôležitou súčasťou jedálnička vďaka obsahu vitamínu D, zdravých tukov a bielkovín. Ak máte potrebu dať si v priebehu dňa niečo malé, dajte si orechy alebo semienka, samozrejme v prírodnej forme, čiže nesolené a v tom lepšom prípade nepražené.


Chuť na sladké

Ani takých gumových cukríkov sa nemusíte úplne vzdať, treba ich len správne využívať. To znamená, že ich prestanete vyjedať počas dňa, nebudete ich mať nasypané v dóze vedľa počítača, ale využijete ich len na rýchle doplnenie energie po náročnom tréningu.

Podobne ako špeciálne nápoje vyvinuté na tento účel, gumové medvedíky obsahujú glukózový sirup. A keď si ich dáva po pretekoch Peter Sagan, nie je dôvod, prečo by ste ich nemohli zaradiť do tréningového plánu aj vy.


Ani také chuťovky ako sú káva, čokoláda, či pivo nie sú pri športe zakázané. Áno, znie to neuveriteľne, ale čokoláda dokonca obsahuje telu prospešné látky, ale musíte si vyberať hlavne kvalitnú a horkú čokoládu, pretože tá obsahuje výrazne menej cukru a má vysoký obsah kakaa. Káva vás dokáže nabudiť pred výkonom aj počas neho a obsahuje antioxidanty.

Pivo si už môžete dať aj pred jazdou, dokonca oficiálne, pretože pre cyklistov je povolené jedno pivko. Najčastejšie si však dáme pivo po výjazde, nielen ako odmenu, ale aj na rýchle doplnenie energie a vďaka obsahu vitamínov a minerálov, čiastočne nahrádza izotonický nápoj. Myslite však na to, že všetko s mierou.


Čistá voda

 
Čo sa nápojov týka, tam tiež nemusíte hneď na začiatok zaraďovať izotonické nápoje. Postačí vymeniť sladené nápoje za obyčajnú vodu a občas zaradiť minerálku. S minerálkami tiež opatrne, pretože dlhodobé pitie jedného druhu nie je vhodné.

Odborníci odporúčajú minerálne vody striedať, pretože každá z nich obsahuje iné, telu prospešné látky. Minerálky by nemali prekročiť 30 až 50 percent z celkového denného príjmu tekutín.


Tip na výrobu izotonického nápoja

Mimochodom máme pre vás tip na výrobu rýchleho izotonického nápoja – do fľaše s vodou pridajte lyžičku cukru a štipku soli, obohatíte tak svoj nápoj o základné ingrediencie, ktoré obsahujú drahé nápoje pre športovcov. Tento tip a množstvo ďalších rád nájdete na stránkach WeLoveCycling v téme Zdravie a tréning.


Hlavne to nepreháňajte

Na koniec pripomíname, aby ste nezabúdali na kvalitnú regeneráciu. Je jedno na akej úrovni ako športovec ste, či len začínate, či už máte za sebou prvé preteky, alebo ste už niekoľko rokov na vrchole svojej fyzickej kondície. Oddych je dôležitý pre všetkých, aby telo malo čas spracovať dodané živiny, aby stihlo opraviť poškodené tkanivá, vybudovať svalstvo. Nečakajte, že dokážete dlhodobo a kvalitne trénovať, keď budete spávať pár hodín a celý deň sa budete naháňať v práci a ani doma sa nezastavíte.

V neposlednom rade by sme mali športovať hlavne pre dobrý pocit, nielen z toho, že lepšie vyzeráme, ale hlavne sa lepšie cítime, sme spokojnejší, užívame si život naplno a vďaka športu si nájdeme pozitívne naladených priateľov a to je to najdôležitejšie.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
keyboard_arrow_up