Prehľad displejov elektrobicyklov s pohonom Shimano.

Ak vlastníte elektrobicykel, nie je to ono, pokiaľ neviete, ako na tom vlastne ste. Inými slovami, ak nemáte správny displej, prichádzate o množstvo informácii o stave bicykla, ale aj o vašom výkone.

Informovanosť – základ istoty

Aj napriek faktu, že batérie disponujú svetelnou signalizáciou stavu nabitia, vedieť presné informácie nie je na zahodenie. Ak sa k tomu pridajú aj doplňujúce údaje o rýchlosti, čase, zaradenom prevode a iných, svojou opodstatnenosťou sa tieto informácie líšia vo vzťahu k jazdcovi. Inými slovami, pohodlný a praktický displej umožní prehľadnejšie kontrolovať aktuálny stav činností, dejúcich sa v rámci bicykla.

Jednotlivé displeje sú zoradené kategoricky – podľa príslušnosti k tej-ktorej sade Shimano Steps. Ako sme si už ukázali, tento výrobca má v ponuke viaceré verzie elektromotorov. Ich určenie sa odvíja od výkonu a konštrukčnej prispôsobivosti danému terénu. Odlišný prístup by sme v ponuke displejov hľadali márne. To čo využíva cyklista v meste, môže vadiť jazdcovi na lesných trailoch. Preto má séria E8000 a E7000 vlastné vyhotovenia, zatiaľ čo E6100 a E5000 sa delí o spoločné. 

SC-E6100 – plnohodnotný moderný cyklopočítač


V meste nehrozí, že budete obmedzovaný konármi či prekážkami, na ktorých by sa váš displej mohol poškriabať či poškodiť. Preto nič nestojí v ceste dopriať si rozmerovo väčší a zároveň prehľadný „cyklopočítač“. Pri veľkosti 2,7“ je v priemere o polovicu menší ako súčasný smartfón. Ponúkané údaje sú situované adekvátne, relatívne k ich významnosti. Špecifikácia jednotlivých vlastností nie je najmenšia. Okrem hodín, asistenčného módu, úrovne nabitia batérie, aktuálnej rýchlosti a zaradeného prevodu poskytuje prehľad aj o automatickom radiacom móde, maximálnej a priemernej rýchlosti, prejdenej vzdialenosti a času, či celkovej vzdialenosti, odhadovaného dojazdu a indikácie asistencie. Doplnkovými funkciami je zvukové hlásenie zmien. V horších svetelných podmienkach dokáže poskytnúť podsvietenie, uľahčujúc čítanie údajov. 


Vďaka projektu E-tube umožňuje komunikáciu s vonkajšími zariadeniami, akými sú tablet, telefón či počítač prostredníctvom Bluetooth LE. Hmotnosť 110 g nie je príliš vysoká, k čomu sa pridáva zabudovaná batéria a 3 tlačidlá – zapnutie/vypnutie zariadenia, osvetlenie a výber menu. Pre väčšiu bezpečnosť je počítač odnímateľný a tak sa oň nemusíte báť pri parkovaní na verejnosti. 

  • séria E5000, E6100
  • 110 g
  • podsvietenie
  • 3 tlačidlá
  • vyše 10 funkcií
  • konektivita ANT, Bluetooth LE
  • E-tube project 

SC-E7000 – základ do hôr


Tak ako displej dokáže byť užitočný v džungli mestských ulíc, dokáže to aj v skutočnej džungli (alebo aspoň jej blízkeho prostredia) lesa. Ako už bolo spomenuté, na úzkych chodníčkoch či v zarastených úsekoch neradno vytŕčať o nič viac, než je nutné. Preto sa Shimano usilovalo vytvoriť minimalistický displej, ktorý však nebude na úkor funkcionality. To sa im asi aj podarilo. Tretinová hmotnosť oproti modelu SC-E6100, presnejšie 32 g, je premietnutá aj do rozmerov – uchytenia na klasickú objímku riadítok nezaberie mnoho miesta. LCD displej s uhlopriečkou 1,39“ umožňuje sledovanie viacerých aspektov. Medzi ne sa radí obdobné množstvo funkcií, s ktorými pracuje SC-E6100 – aktuálna rýchlosť, zaradený prevod (len pri Di2), automatický mód radenia, prejdená vzdialenosť, odhadovaný dojazd či indikácia asistencie a iné. Okrem nich poskytuje nastavenia aj takých detailov, akým je farba písma


Konektivita displeja je zaručená vďaka ANT a Bluetooth LE, s ktorými sa spojíte tak so samotným riadiacim prvkom motora, ako aj externými zariadeniami – mobil, tablet, PC. Vlastné nastavenie jednotlivých možností a zároveň zobrazenia je dostupné v aplikácii E-tube Project, bezdrôtovo pracujúcej prostredníctvom zariadení, ktoré ju podporujú.

  • minimalistické a postačujúce rozmery
  • 32 g
  • uhlopriečka 1,39“ 
  • vyše 10 funkcií
  • konektivita s ANT/Bluetooth LE
  • E-tube Project pripojiteľnosť
  • podsvietenie, zvukové upozornenia

SC-E8000 – všetko na jednom mieste


Obdobou modelu SC-E7000 je vyššia séria E8000. Ich vzájomná podobnosť je neodškriepiteľná, avšak existujú určité rozdiely, vďaka ktorým možno hovoriť o dvoch displejoch. Útle rozmery, ktoré sú vhodné pre jazdu v teréne, neprekážajú cyklistovi a zároveň ho neobmedzujú v technicky náročných pasážach. Dostatočné množstvo informácií, zobrazené na 1,6“ displeji, bude aj vďaka podsvieteniu „na očiach“ počas akýchkoľvek sveteľných podmienok. Indikácia zvoleného asistenčného módu, aktuálna rýchlosť, stav nabitia batérie, aktuálna rýchlosť, zaradený prevod, odhadovaný dojazd, prejdená vzdialenosť a iné, sú funkciami, ktoré dokáže toto malé zariadenie poskytovať. Niektoré z nich sú však dostupné až po pripojení sa k cyklopočítaču prostredníctvom Bluetooth LE s aplikáciou E-tube Project, v ktorej si budete môcť prezerať údaje, ako napríklad maximálna rýchlosť, priemerná rýchlosť a ďalšie na vašom smartfóne, tablete či PC. 


Montáž spočíva v pripevnení objímky na riadítka, ktorých priemer je obmedzený na hodnotu 31,8 mm a 35 mm – čím však pokrýva väčšinu dostupných možností. Hmotnosť zariadenie je aj vďaka väčšiemu displeju nepatrne vyššia oproti SC-E7000, teda 40,2 g. 

  • 1,6“ farebný displej
  •  40,2 g    
  • ANT/Bluetooth LE konektivita
  • vyše tucet funkcií
  • E-tube Project nastaviteľnosť
  • 6 jazykov

E-Tube Project


Nastavenie potrebných funkcií zobrazovaných na displeji je umožnené externe, z vášho tabletu, mobilu či PC. Bezdrôtová komunikácia zariadení pracuje prostredníctvom konektivity Bluetooth LE. Vďaka nej je možné nielen meniť vzhľad, ale aj sledovať funkcie, ktoré nie sú priamo prístupné a viditeľné. 


Samotná E-Tube Project aplikácia dokáže nastaviť Shimano synchronizované preradenie (určenie vám adekvátneho prevodu, ktorý má byť po stlačení tlačidla pre preradenie/podradenie na radení zvolený). Taktiež automaticky vyhľadáva aktualizácie firmwaru elektronických súčastí. Ak sa prihodí nepríjemnosť v podobe zlyhania či zobrazenia chybovej správy, E-Tube aplikácia zobrazí zdroj a možnosti riešenia problému.

Zobrazovanie údajov je dostupné aj prostredníctvom zariadení tretích strán, teda výrobcov cyklopočítačov, ktorí nie sú súčasťou Shimano. Medzi ne sa radí Garmin, Sigma, Lezyne, Wahoo, Pioneer, a ďalší. Ich konektivita je zaručená pri modeli SC-E6100 a SC-E7000, cez ANT+ pripojenie. Ak by ste chceli použiť váš smartfón (Bluetooth LE) či cyklopočítač (ANT+) samostatne, potrebujete spojovací prvok s označením Shimano D-Fly (EW-EN100), ktorý sprostredkuje prenos informácií na vaše osobné zariadenie.


Celkovo tri možnosti displejov, ktoré ponúka Shimano, poskytujú dostatok informácií, ktoré by ste mohli počas, ale aj po výjazde potrebovať. Ak však predsa len prahnete po odlišnom zobrazení, alebo máte vlastné zariadenie pre zobrazovanie údajov aj na iných bicykloch, môžete ho použiť vďaka jeho kompatibilite s nimi.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Už aj mobilné telefóny ponúkajú cyklistom kopec funkcií. Dokážu plnohodnotne nahradiť GPS cyklopočítače?
Doplnky na zimné jazdenie - cyklistika, celoročný šport PR článok

Doplnky na zimné jazdenie - cyklistika, celoročný šport

Zima už nemusí byť výhovorka. Funkčné oblečenie a doplnky do rôznych podmienok a terénu umožňujú jazdiť prakticky celoročne. Čím by ste mohli doplniť svoju výbavu?
Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Cyklodovolenka, roadtrip po Európe či výlet s celou partiou? Stačí zodpovedať jednoduchú otázku na konci tohto článku a Multivan na týždeň môže byť tvoj!
keyboard_arrow_up