Slovenský pohár v zjazde – Veľká Rača v znamení tepla a veľkých víťazstiev

Slovenský pohár v zjazde – Veľká Rača v znamení tepla a veľkých víťazstiev

Počas uplynulého víkendu sa poniektorí z nás ochladzovali v bazénoch, no priaznivci zjazdu sa vytrvalo potili na (a pri) trati štvrtého kola SPDH, ktoré sa konalo tentoraz vo Veľkej Rači.

Pred posledným kolom tohtoročnej sezóny zavítali pretekári do jedného z najsevernejších stredísk v našej krajine. Neďaleko Čadce sa stretla silná konkurencia, a to nielen v mužskej elitnej kategórii. Presne 100 jazdcov sa postavilo na štart v nedeľu popoludní do finálových jázd. Medzi nimi nechýbali tak mladé, ako aj „dospelé“ ročníky.


Čo sa jazdilo?

Trať takmer na hranici s Poľskom nebola zaiste jednoduchá. Svoje o tom vedia všetci, ktorí si ju úpenlivo trénovali ešte pred povestným „dňom D“. V lyžiarskom stredisku vo Veľkej Rači nie je núdza o dostatok naklesaných metrov. Ak si túto trať máme predstaviť v číslach, jej dĺžka je 1 650 m s 340-metrovým prevýšením. Z najvyššieho bodu 990 m n.m. sa klesá až na úroveň 650 m n.m. Obtiažnosť dotvárajú korenisté pasáže, odklopené zákruty či úzkosť podstatnej časti trate, na ktorej nechýba pekná kôpka skokov. Možno lepšiu predstavu získate pri pozretí si nasledujúceho videa z trate.


Po sobotňajšom voľnom tréningu a následnom „repete“ v doobedňajších hodinách v nedeľu, sa na štart postavili kategórie, končiac tou najsledovanejšou, muži elite.

Nedeľné súboje

Mladá krv, teda kategória žiakov, sa predviedla v skromnom počte siedmych pretekárov. Dominantným výkonom v čase 03:00:48 si víťazstvo zabezpečil F. Tichý pred L. Lukáčom a J. Kobierskim. Filip týmto výkonom obhájil titul majstra Slovenska.

Naopak, tesné súboje zvádzali o niečo starší pretekári, kadeti. Z dvadsaťpäť štartujúcich sa najlepšie darilo K. Fábrymu, ktorý sa dokázal dostať pred druhého P. Chomista, úradujúceho majstra Slovenska, o niečo vyše jednej sekundy. Tretí skončil J. Kalus.


Juniorskú kategóriu ovládol M. Hájek z Českej republiky. Pred Slovákom Š. Michalenkom finišoval s rezervou takmer šiestich sekúnd. Tretím v poradí bol S. Paučin.

Najzrelším jazdcom na trati, označeným ako „Masters“, dozaista nechýbali sily v boji o stupne víťazov. Dôkazom toho je čas prvého, M. Pauloviča, ktorý by sa s ním zaradil na virtuálne piate miesto v muži elite. Touto výhrou tak predčil svojich rovesníkov, V. Tichého a P. Magdu.


Medzi štartujúcimi nechýbala ani kategória Hobby, ktorá sa špecializovala na nelicencovaných pretekárov. Zhodou okolností bola aj najpočetnejšou. Z 29 pretekárov sa do cieľa dostalo 28 šťastlivcov, na čele ktorých bol s výsledným časom 02:44,22 K. Murgaš. O 0,46 s. za ním finišoval M. Valaštík a následne K. Klimáček.

Nehodno obísť ani ženskú kategóriu. Veľký obdiv si zaslúži pätica žien, ktoré sa vydali na neľahkú trať vo Veľkej Rači. Najlepšie sa s ňou popasovala len 14-ročná V. Petrovská, ktorá prekonala českú pretekárku D. Durčákovú či V. Gomablovú zo Slovenska. Navyše je pozoruhodný aj čas a náskok, ktorý jej k tomu napomohol – celých 13 sekúnd pred druhým miestom! Gratulujeme.


Elite bez Rojčeka

Nakoniec sa pozrieme do elitnej skupiny mužov. Aj keď na štarte chýbal A. Rojček, bývalý majster Slovenska a najlepšie postavený Slovák vo svetovom rebríčku UCI, konkurencia nebola v troskách. Súčasný majster Slovenska D. Kohút predviedol vynikajúcu jazdu, v cieli ktorej sa mohol radovať z takmer trojsekundového náskoku pred R. Baránkom a tímovým kolegom Ľ. Staňom na mieste treťom. „V sobotu som sa necítil najlepšie na bicykli, no v nedeľu už išlo všetko, ako malo, takže nakoniec úspešný víkend," vyjadril sa Denis na svojom Instagrame.

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Nasledujúce kolo Slovenského pohára v zjazde bude aj tým posledným. Preto ak ešte nemáte plány na druhý septembrový víkend, príďte sa 14. - 15. 9. pozrieť a povzbudiť týchto nebojácnych pretekárov a pretekárky do Vrátnej.

Zdroj fotografií: Facebook/SPDH
report_problem Našiel si v texte chybu?

4. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 25.08.2019
format_list_numbered 4. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Veľká Rača (Slovensko)

scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Kráľ Záhoria MTB maratón, aneb záhorácke „prasačinky“

Reportáž: Kráľ Záhoria MTB maratón, aneb záhorácke „prasačinky“

Ako to dopadne, keď na polroka zavesíš svoje HT-čko na „klinec“ a potom skočíš rovno do najväčšieho a najlepkavejšieho blata, aké sa len dá predstaviť? No, všelijako.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
keyboard_arrow_up