Ako ochrániť a udržať bike v chode aj počas zimy

Ak sa rozhodnete, že tento rok svoj bicykel nezazimujete, ale budete ho aktívne využívať, veľkou výzvou pre vás bude udržať ho v chode. Pozrime sa na produkty, ktoré vám túto prácu uľahčia a zjednodušia.

Finish Line Ceramic Wet


Vlhkosť a chlad sú prvky, ktoré neprospievajú pohonu ani prevodom a práve tieto treba chrániť zo zvýšenou pozornosťou. Ceramic Wet je mazivo vyrobené na základe syntetických olejov, ktoré vytvoria odolný film a mazanie vydrží oveľa dlhšie. Druhou zložkou sú fluoropolyméry, vďaka ktorým sa vytvorí keramická vrstva, ktorá zabraňuje zvýšenému opotrebeniu. Mazivo sa dodáva v praktickom 60 ml balení. Cena sa pohybuje okolo 6 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Mazací olej na reťaz TF2


Niektoré mazacie oleje sú síce určené do vlhkého počasia, ale po dôkladnom umytí od blata a soli často odstránite aj mazací olej. Olej Extreme Wet má vlastnosti, vďaka ktorým je odolný aj proti vymytiu pri čistení bicykla. Jeho základ tvoria syntetické oleje, ktoré obsahujú špeciálne prímesi. Tie nielenže zvyšujú odolnosť voči vode, ale účinne znižujú trenie. Dodáva sa v praktickom balení s obsahom 125 ml. Cena sa pohybuje okolo 6 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Most Silos kapsa


Počas chladných dní sú všetky časti bicykla viacej namáhané, a preto je dôležité nosiť so sebou výbavu náradia pre každý prípad. Skvelým riešením je vodotesná kapsa od značky Most, ktorú môžete umiestniť do držiaku na fľašu, prípadne vložiť do vrecka na bunde. Prístup do kapsy je prostredníctvom zipsu, ktorý je po celom obvode a vo vnútri sú sieťové prepážky, aby ste si veci mohli lepšie zorganizovať. Cena sa pohybuje okolo 25 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Motorex Bike Clean


Zima je obdobie, kedy musíte takmer po každom dojazde svoj bicykel očistiť a ošetriť. V takom prípade sa stane rýchlym a účinným pomocníkom čistič značky Motorex, ktorý sa vyrába v 500 ml balení aj s rozprašovačom. Odstráni nečistoty na ráme, ale aj na komponentoch, nezanecháva mastné škvrny a nijako neovplyvňuje účinok bŕzd. Dobrá správa nakoniec - je vhodný aj pre karbónové rámy. Cena čističa sa pohybuje okolo 9 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Force PtFe sprej


Univerzálne mazivo od značky Force ochráni všetky kovové a mechanické časti. Obsahom spreja je minerálny olej s obsahom teflónu. Dobre odoláva nepriaznivým vplyvom počasia a dokonca čiastočne odoláva aj kyselinám a zásadám, čo sa na zimných cestách naozaj hodí. Balenie s objemom 200 ml obsahuje aj praktickú hadičku na ťažko dostupné miesta vášho bicykla. Cena sa pohybuje okolo 5 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Blatník SKS


Spojiť užitočnosť s dizajnom ponúka nemecká značka SKS s blatníkom Flapguard, ktorý chráni pred blatom funkčné časti bicykla. Univerzálny blatník pod prednú vidlicu či zadnú stavbu rámu veľmi jednoducho namontujete, či ide o veľkosť kolies 26", 27,5", alebo 29". V balení nájdete aj 4 sťahovacie pásky, pomocou ktorých ho jednoducho uchytíte. Dĺžka blatníka je 317 mm. Cena sa pohybuje okolo 10 € a viac sa dozviete na
tomto odkaze.


Brunox Deo

Aj v tomto ročnom období je dôležitý správny chod vidlice. V tomto prípade príde vhod sprej od značky Brunox Deo, ktorý čistí a konzervuje vonkajšie, ale aj vnútorné časti tesnenia vidlice, ktoré udržuje pružné a plne funkčné. Neobsahuje teflón, silikón, ani grafit a je priamo odporúčaný výrobcom RockShox, ako ideálny prostriedok na servis ich tlmičov a vidlíc. Cena sa pohybuje okolo 6 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.



Rsp čistič

Práčka reťaze uľahčí robotu a je použiteľná aj v domácich podmienkach, a preto nesmie chýbať ani v zime, keď pohon dostáva najviac zabrať. Značka RSP ponúka hotový set, v ktorom okrem samotnej práčky nájdete prostriedok na čistenie reťaze. Čistič neobsahuje kyseliny, luhy či žieraviny. Využiť ho môžete vo všetkých druhoch práčok. Z reťaze zmýva nečistoty a vytvára antikorózny film. Cena sa pohybuje okolo 28 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Parktool sada


Čistenie bicykla je proces, ktorý netreba podceňovať v žiadnom ročnom období. Práve ten vám uľahčí kompletná sada kefiek BCB-4 od značky Parktool. Jej súčasťou je napríklad kefa s dvojitým zakončením na čistenie prevodov, hrubšia kefka očistí plášte, malá kefka, ktorá pomôže pri očiste pastorkov kazety, či kombinácia kefky a mäkkej špongie na čistenie rámu. Cena sa pohybuje okolo 25 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám PR článok

Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám

Jazda na bicykli môže byť príjemná aj v zime, základom je samozrejme tepelný komfort. Prinášame vám niekoľko tipov na ochranu rúk pred chladom.
keyboard_arrow_up